Τα τελευταία νέα τα ξέρετε και μάλιστα πολύ καλά. Η κοινή γνώμη ασχολείται μόνο με τα ομόφυλα ζευγάρια και σχεδόν κανένας δεν ασχολείται με όλα τα άλλα ζευγάρια, τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα και δεν μπορούν να κάνουν παιδιά. Στηρίζουμε τις οικογένειες των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά πρέπει να στηριχθούν και οι οικογένειες ανδρών και γυναικών που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κάνουν παιδιά επιβαρύνοντας τους δείκτες του δημογραφικού στη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας το πλαίσιο μέτρων κατά της ακρίβειας, έστειλε μήνυμα πως κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της οικογένειας. Πριν από μερικές ημέρες είχα επισημάνει ότι το δημογραφικό αποτελεί το μεγαλύτερο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της χώρας και απαιτούνται δράσεις πριν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Γι’ αυτό πρέπει η κυβέρνηση να σκύψει επάνω στο πρόβλημα και να βρει τρόπους επίλυσής του, ειδάλλως οι επόμενες γενιές θα βρεθούν μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα, και δεν μιλάμε μόνο για το ασφαλιστικό ή την αγορά εργασίας, αλλά για εθνικό ζήτημα.

Ετσι όπως διαμορφώνονται οι ισορροπίες στη χώρα μας, αλλά και γενικότερα στην περιοχή των Βαλκανίων, η στήριξη της οικογένειας είναι εθνική προτεραιότητα. Η κυβέρνηση εφάρμοσε από το 2019 εφάπαξ βοήθημα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, ώστε να καλυφθούν τα πρώτα έξοδα, ενώ νομοθέτησε την αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο και την επέκταση της άδειας μητρότητας.

ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ όμως μόνο αυτά τα μέτρα. Χρειάζονται και άλλα με χάραξη εθνικής στρατηγικής, πλήρους κάλυψης των μαιευτηρίων από το δημόσια ασφαλιστικό σύστημα, ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των γονέων που έχουν οικονομικά προβλήματα και άλλα πολλά. Χρειάζονται και άλλα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των παιδιών γιατί το οικονομικό είναι ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας για τις οικογένειες που δεν κάνουν παιδιά.

Τα επισημαίνω όλα αυτά γιατί με τη δημόσια συζήτηση περί ομόφυλων ζευγαριών που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα και μονοπωλεί την κοινή γνώμη και την πολιτική επικαιρότητα, κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε τα χιλιάδες ζευγάρια που δεν κάνουν παιδιά. Τα ομόφυλα ζευγάρια είναι ένα μεγάλο κοινωνικό θέμα, το πιο μεγάλο όμως κοινωνικό θέμα λόγω του δημογραφικού προβλήματος είναι τι γίνεται με τα άλλα ζευγάρια και γιατί δεν γεννούν παιδιά.

Το θέμα της υπογεννητικότητας είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να ανοίξει χωρίς να κλείσει ποτέ. Γράφω «ποτέ» για να αναδείξω τη μεγάλη σημασία που έχει για όλους και τη μελλοντική ύπαρξή μας η υπογεννητικότητα στη χώρα. Ξέρω ότι δεν «πουλάει» το θέμα όπως με τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά τι να κάνουμε που πρέπει να το αναδείξουμε στο μεγαλύτερο εθνικό πρόβλημα των τελευταίων ετών;

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ που πολιτικοί και ΜΜΕ ενδιαφέρονται περισσότερο για τα ομόφυλα ζευγάρια και όχι για τα χιλιάδες άλλα ζευγάρια που παντρεύονται και δεν κάνουν ποτέ παιδιά; Τι να κάνουμε που έχουν γίνει της μόδας τα παιδιά που αφορούν τα ομόφυλα ζευγάρια και όχι τα παιδιά που δεν έχουν γεννηθεί από τα ετερόφυλα ζευγάρια; Τι να κάνουμε που σε αυτή τη χώρα είμαστε μονίμως υπερβολικοί και στρέφουμε την κοινή γνώμη σε όλα τα θέματα με τη συνηθισμένη υπερβολή; Θα το διορθώσουμε αυτό κάποια στιγμή ή θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με τα μικρά χωρίς να μας ενδιαφέρουν τα μεγάλα; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα…

Καλή εβδομάδα σε όλες και σε όλους…