Αποφάσισα σήμερα να μην ασχοληθώ με τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν. Αλλωστε στην εφημερίδα μας υπάρχουν αναλύσεις και εκτενή ρεπορτάζ για το σημαντικό τετ α στα τετ στα Χανιά. Θα ασχοληθώ όμως με την Υγεία.

Για 4η συνεχόμενη χρονιά δοκιμάζονται οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ο κορονοϊός, αλλά και οι άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις που η διασπορά τους το τελευταίο διάστημα καταγράφει αλματώδη αύξηση στην κοινότητα και η κορύφωσή τους αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, ενώ το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τα κρούσματα.

Πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι θα βιώσουμε για ακόμη μία φορά καταστάσεις οριακής αντοχής τόσο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και για τους πάσχοντες, καθώς η πληρότητα σε νοσοκομειακές κλίνες αγγίζει ήδη το 100%.

Η κατακόρυφη εκτόξευση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, σε συνδυασμό με την εποχική γρίπη, τον αναπνευστικό ιό καθώς και τις λοιπές αναπνευστικές ιώσεις, αποτυπώνεται αριθμητικά σε πληρότητα που αγγίζει σχεδόν το 100% σε νοσοκομειακές κλίνες και σε αυξημένες εισαγωγές σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ανά την επικράτεια.

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ των επόμενων ημερών είναι η επιστροφή στα θρανία και στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, η οποία θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ποσοτική αύξηση των κρουσμάτων, χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων στην κοινότητα.

Ο ΕΟΔΥ συστήνει την τήρηση βασικών μέτρων για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης λοιμώξεων σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος, τα οποία δεν χρειάζεται να τα αναφέρω με κάθε λεπτομέρεια, αλλά είναι γνωστά σε όλες και σε όλους.

Το ΕΣΥ λοιπόν που θα κατέρρεε επί κυβερνήσεων της ΝΔ και επί πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη αντέχει και αντέχει γεγονότα και πανδημίες που κανένας δεν θα περίμενε πριν από 4 χρόνια. Το ΕΣΥ αντέχει γιατί, σε αντίθεση με τα fake news που κυκλοφορούσαν ορισμένοι ΣΥΡΙΖΑίοι, υπήρξε σοβαρός προγραμματισμός και στηρίχθηκε από την κυβέρνηση και όσους διετέλεσαν υπουργοί Υγείας. Σε αντίθεση με όσα υποστήριζαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, το ΕΣΥ όχι μόνο άντεξε, αλλά σε πολλές περιπτώσεις ο τρόπος λειτουργίας του αποτέλεσε υπόδειγμα λειτουργίας σε αντίστοιχα ΕΣΥ πιο ισχυρών και προηγμένων χωρών της Ευρώπης.

Η μάχη θα είναι και φέτος δύσκολη. Εχουν συσσωρευτεί δεκάδες χιλιάδες ασθενείς που πρέπει να νοσηλευτούν και οι γιατροί μαζί με το νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν τον μεγάλο αγώνα για να βοηθήσουν τον κόσμο που αντιμετωπίζει ιατρικά προβλήματα και χρειάζονται νοσηλεία.

Το ΕΣΥ θα αντέξει πάλι και πρέπει να το επισημαίνουμε αυτό. Αντέχει γιατί πρωτίστως αντέχουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές, αντέχει όμως γιατί η κυβέρνηση και όσοι πέρασαν από το κρίσιμο πόστο του υπουργού Υγείας έκαναν ό,τι μπορούσαν για να το στηρίξουν και να το βοηθήσουν.

ΛΑΘΗ έχουν γίνει και ενδεχομένως να γίνουν και άλλα. Κανένας δεν είναι αλάνθαστος. Αλλο αυτό και άλλο η μηδενιστική αντιπολιτευτική τακτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ και πολεμούσε κάθε θετικό που γινόταν στον τομέα της Υγείας. Το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη δεν έβαλε πλάτη πουθενά τα τελευταία τέσσερα δύσκολα χρόνια με την πανδημία και τις ιώσεις. Και όχι μόνο δεν έβαλε πλάτη αλλά κάποιοι παρακαλούσαν να καταρρεύσει το ΕΣΥ για να ικανοποιήσουν το κομματικό τους εγώ. Μέχρι εκεί έφτασε η αθλιότητα ορισμένων. Μόνο λύπηση και οίκτος ταιριάζει σε όλους αυτούς. Κλείνοντας, να ευχηθώ και σήμερα καλή χρονιά με ΥΓΕΙΑ σε όλες τα αναγνώστριες και τους αναγνώστες μας και ευχές για όσους γιόρταζαν τις ημέρες αυτές...