Πέντε συνεχόμενες ήττες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει σε εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας από το 2019 και μετά. Το ερώτημα είναι εάν θέλει να χάσει για έκτη φορά, εάν επιβεβαιωθεί το ρεπορτάζ στο «Βήμα της Κυριακής» σχετικά με τη δημιουργία νέου κόμματος από τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να ετοιμάζει νέο σχήμα, εφόσον οι ευρωεκλογές δείξουν ότι η αντιπολίτευση βρίσκεται σε αδιέξοδο, λένε καλά ενημερωμένες πηγές, καθώς η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη απεδείχθη, αν μη τι άλλο, άγονη πολιτικά και ιδεολογικά προβληματική, ανίκανη εν πολλοίς να δημιουργήσει συνθήκες δυναμικής επανάκαμψης, ενώ και το νέο σχήμα Χαρίτση-Αχτσιόγλου δεν φαίνεται να αποδίδει τα αναμενόμενα από τους ηγήτορες της προσπάθειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από το περιβάλλον του Α. Τσίπρα, οι ευρωεκλογές αναμένεται να επιβεβαιώσουν την κυριαρχία Μητσοτάκης και έτσι ο άλλοτε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζει συστηματικά και οργανωμένα την επιστροφή του. Οι συνομιλητές και οι στενότεροι των συνεργατών του δεν κρύβονται πια.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσους συνομιλούν με τον Αλέξη Τσίπρας, το σενάριο αυτό εφάπτεται του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις εναγώνιες προσπάθειες του Κασσελάκη να τον κρατήσει εντός με τις συνεχείς αναφορές στον τέως αρχηγό.

ΟΠΩΣ ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ, ο Αλέξης Τσίπρας έχει πειστεί πια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ηγηθεί ξανά, ούτε να ενώσει την κοινωνία. Οπως λένε οι συνεργάτες του, «δεν είναι ο Κασσελάκης ο ελέφαντας στο δωμάτιο, παρά η χαμένη αξιοπιστία του κόμματος και του χώρου συνολικά». Γι’ αυτό επιμένουν ότι «αν είναι να γίνει κάτι, αυτό θα πρέπει να γίνει εκ του μηδενός, στη βάση νέων αντιλήψεων και πεποιθήσεων για τη θέση της χώρας στον κόσμο».

Σημειώνεται επίσης ότι τα ευρωπαϊκά ταξίδια και οι συνεχείς επαφές του δεν έχουν άλλον σκοπό παρά τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για κάτι καινούργιο και συνάμα δυναμικό και ικανό να προσπεράσει τον νεοδημοκρατικό μονόδρομο.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε μερικά βασικά δεδομένα, τα οποία κατά τη δική μου γνώμη έχουν σημασία. Πιθανότητες να κερδίσει ξανά εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καμία.

Η κοινή γνώμη τον έχει καταδικάσει επανειλημμένα στις κάλπες. Σε τρεις εθνικές εκλογές, σε ευρωεκλογές, σε περιφερειακές, δημοτικές εκλογές ο Τσίπρας έχει υποστεί βαρύτατες ήττες από τον Κ. Μητσοτάκη στα όρια της πανωλεθρίας. Θα αντέξει λοιπόν να είναι επικεφαλής ενός νέου κόμματος το οποίο θα ηττηθεί και μάλιστα με μεγαλύτερη διαφορά από την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ με 22,5 μονάδες από τη Ν.Δ.; Αυτό είναι το καίριο ερώτημα.

ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ το ερώτημα μπορεί να απαντήσει ο κόσμος, οι πολίτες, οι ψηφοφόροι και η κοινωνία. Αυτοί που καταψήφισαν τον Τσίπρα αποδοκιμάζοντας μαζικά και με τον πιο εμφατικό τρόπο την πολιτική που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια. Την πολιτική των φόρων και του ψέματος, την πολιτική που μας οδήγησε σε νέο Μνημόνιο το οποίο θα πληρώνουμε για πολλές δεκαετίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας, εάν πιστεύει ότι δεν έχει να κάνει κάτι καλύτερο στη ζωή του, δεν έχει παρά να δοκιμάσει να δημιουργήσει νέο αριστερό κόμμα και εν συνεχεία να κατέβει ως υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές. Ενδεχομένως εάν προλαβαίνει να κατέβει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Σε όλες τις περιπτώσεις, όποτε και αν κατέβει στις κάλπες, θα χάσει για έκτη συνεχόμενη φορά…