Σύμφωνα με ρεπορτάζ που ήρθε χθες στη δημοσιότητα, η ΜΚΟ Eteron, η οποία χρηματοδοτείται από τον Δημήτρη Μάρη (news247.gr, sport24.gr, Stoiximan.gr), την αμέσως επόμενη ημέρα του πρώτου γύρου των εκλογών, για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και αφού πέρασε ως νικητής του πρώτου γύρου ο Στέφανος Κασσελάκης, η Eteron προέβη σε καταγγελία της σύμβασης που είχε συνάψει με την Αυγή, προκειμένου να διαφημίζεται στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη σύμβαση μεταξύ της Αυγής και του Eteron, συνήφθη την ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το χρονικό της σύμβασης

Στις 29/06/2023 ο Αλέξης Τσίπρας παραιτείται από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ημέρα, υπογράφεται η σύμβαση μεταξύ Αυγής και Eteron, η οποία προέβλεπε την διαφήμιση της εν λόγω ΜΚΟ στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, από την 01/06/2023 -δηλαδή περιελάβανε και ολόκληρο τον Ιούνιο, ασχέτως αν η σύμβαση υπεγράφη την προτελευταία ημέρα του Ιουνίου- έως τις 31/12/2027, με αντίτιμο το ποσό του 1.262.000 ευρώ, συν ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι η πληρωμή της συγκεκριμένης τετραετούς διαφημιστικής δαπάνης, είχε συμφωνηθεί να γίνει εντός του 2023, σε προκαθορισμένες ημερομηνίες, με την Eteron να καταβάλλει την εκάστοτε δόση δέκα εργάσιμες ημέρες, κατόπιν της έκδοσης του τιμολογίου, όπως φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.

eteron-aygh-doseis-diafimisis.jpg

Η καταγγελία της σύμβασης από την Eteron

Στις 17/09/2023 όπου και έγινε και ο πρώτος γύρος των εκλογών της ανάδειξης του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, νικητής ήταν ο Στέφανος Κασσελάκης με 45,47% ενώ δεύτερη ήταν η Έφη Αχτσιόγλου με 36,21%. Την αμέσως επόμενη ημέρα, στις 18/09/2023, η Eteron διαβλέποντας ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είχε τις περισσότερες πιθανότητες (το είδαν και το έπαιξαν, μιας και έχουν το know-how...) προέβη σε καταγγελία της σύμβασης με την Αυγή. Έως το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, είχαν προλάβει να εκταμιευθούν -εφόσον τηρήθηκε η συμφωνία κατά γράμμα- οι πρώτες τρεις δόσεις της σύμβασης. Το άθροισμα των δυο τελευταίων δόσεων που δεν καταβλήθηκαν λόγω της καταγγελίας, ήταν 498.000 ευρώ.

Είναι λοιπόν προφανές, ότι η υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου, όχι μόνο στηρίχθηκε από την πλευρά του κύριου Μάρη, αλλά όταν είδε ότι δεν εκλέγεται, απέσυρε την οικονομική στήριξη που παρείχε -μέσω της διαφήμισης- στα μέσα του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός το οποίο ενδεχομένως να οδήγησε στο οικονομικό αδιέξοδο, που περιήλθαν στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου. Όμως, είναι λογικό: ουδείς έχει μισό εκατομμύριο ευρώ «για πέταμα».

Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη στήριξη από πλευράς Μάρη -ο οποίος είχε ταχθεί δημοσίως υπέρ της Έφης Αχτσιόγλου-, έγινε αποκλειστικά με γνώμονα την ανάληψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, από την Έφη Αχτσιόγλου. Προφανώς, για να κρατήσουν τα προσχήματα, προχρονολόγησαν την έναρξη της διαφημιστικής καμπάνιας κατά 28 ημέρες, για να μην φαίνεται ότι η συγκεκριμένη οικονομική στήριξη έγινε την ίδια ημέρα που παραιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, τα στοιχεία είναι αμείλικτα, καθώς η σύναψη της συμφωνίας, καθώς και η καταγγελία της, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για διαφορετικές ερμηνείες.

Αν μη τι άλλο, το συγκεκριμένο ρεπορτάζ «ρίχνει νερό στον μύλο» της πλευράς Κασσελάκη, στο αφήγημα περί των «νόμιμων ιδιοκτητών του ΣΥΡΙΖΑ» που «έκαναν τα πάντα προκειμένου να υποσκάψουν την υποψηφιότητά του». Είναι βέβαιο ότι τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσουν να βρίζουν το Eteron, το news247, το Stoiximan καθώς και τον ίδιο τον Δημήτρη Μάρη. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι το ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη όχι «ξεμένει» από φιλικά μέσα -μιας και χθες η ΕΦΣΥΝ επανήλθε με σφοδρή κριτική απέναντί του- αλλά θα αναγκαστεί να διατηρήσει με κάθε κόστος την Αυγή, καθώς δεν έχει εναλλακτικές επιλογές.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ