Στην πολιτική όλα έχουν την εξήγησή τους. Ακόμα και τα πιο δύσκολα σημεία των δημοσκοπήσεων εξηγούνται εάν ο αναγνώστης, ο ψηφοφόρος, ο πολίτης τη μελετήσει προσεκτικά. Επί 4,5 χρόνια που ο Κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στην εξουσία της χώρας ένας υπουργός σαρώνει συνεχώς σε δημοφιλία και αποδοχή. 

Από την πρώτη δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε μετά τις εκλογές του 2019 ο Νίκος Δένδιας κυριαρχούσε σε όλα τα ευρήματα. Από τότε και μετά δεν υπήρξε ούτε μια δημοσκόπηση στην οποία να μην προηγείται και μάλιστα με μεγάλη διαφορά. 

Το ίδιο συνέβη και στην τελευταία πανελλαδική μέτρηση, στην οποία έρχεται πρώτος με 32%, με δεύτερο τον Κυριάκο Πιερρακάκη με 15%. Μεγάλη άνοδο -και έκπληξη- η τρίτη του Αδωνι Γεωργιάδη με 10% και ακολουθούν Κωστής Χατζηδάκης 8%, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης 6%, Βασίλης Κικίλιας 4%, Νίκη Κεραμέως 3% και την οκτάδα συμπληρώνει ο Μάκης Βορίδης με το 2% των αυθόρμητων απαντήσεων. «Κανένας» αναφέρει το 35% των ερωτηθέντων, ενώ το 16% δεν εκφράζει γνώμη. 

Να δούμε όμως τι συμβαίνει και γιατί ο Νίκος Δένδιας έχει τόσο μεγάλη αποδοχή; Τα πράγματα είναι πολύ απλά: δουλεύει πολύ και μιλάει λίγο, δεν δημιουργεί προβλήματα στον πρωθυπουργό, εργάζεται συλλογικά και δεν δίνει διαρροές εναντίον των συναδέλφων του. Και όποτε χρειάστηκε ως υπουργός Εξωτερικών ή ως υπουργός Αμυνας να αντιμετωπίσει τις τουρκικές προκλήσεις, το έκανε με μεγάλη επιτυχία. 

Γι’ αυτούς αλλά και για άλλους πολιτικούς λόγους οι ψηφοφόροι της ΝΔ τον εκτιμούν και τον αναδεικνύουν πάντα πρώτο σε δημοφιλία και αποδοχή. Δεν είναι τυχαία η πρωτιά του ούτε είναι τυχαία η διαφορά που έχει σε σχέση με άλλους υπουργούς. Ούτε φυσικά είναι τυχαία η αποδοχή που έχει στους μετριοπαθείς πολίτες ακόμα και σε ψηφοφόρους άλλων πολιτικών χώρων.

Σε αντίθεση με τον Νίκο Δένδια και μερικούς ακόμα υπουργούς, οι περισσότεροι που συμμετέχουν στο Υπουργικό Συμβούλιο δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς. Το γεγονός όμως ότι το ισχυρό χαρτί της Νέας Δημοκρατίας είναι ο πρωθυπουργός τούς σώζει γιατί παραμένει γενικά καλή συνολικά η εικόνα της κυβέρνησης, λόγω της ισχυρής αποδοχής που έχει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Από τη συμπεριφορά όμως του Νίκου Δένδια καλό θα είναι να παραδειγματιστούν μια σειρά από κυβερνητικά στελέχη, που, εκτός από την φλυαρία, έχουν να επιδείξουν αλαζονεία και κακά αποτελέσματα στον τομέα τους. Το ότι ο πρωθυπουργός δεν προχώρησε τώρα σε μεγάλο και δομικό ανασχηματισμό δεν σημαίνει ότι δεν έχει εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει με ορισμένα κυβερνητικά στελέχη. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πλήρη εικόνα για όλα όσα συμβαίνουν στην κυβέρνησή του. Εχει πλήρη εικόνα για τις συνεργασίες υπουργών και υφυπουργών και έχει επίσης πλήρη εικόνα για τις παρεμβάσεις στα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα. Αυτό να το ξέρουν καλά όσοι συμμετέχουν στην κυβέρνηση και νομίζουν ότι δεν τους παρακολουθεί στενά. 

Συμπερασματικά, σε σχέση με το ρόλο και τη δράση των υπουργών. Ο Νίκος Δένδιας αποτελεί υπόδειγμα λειτουργίας, απόδοσης και συνεργασίας στα 4,5 χρόνια που βρίσκεται στην κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη. Η αποδοχή, η δημοφιλία και η αναγνωρισιμότητά του επιβεβαιώνουν τη σοβαρότητά του ως πολιτικού και είναι το βασικό στήριγμα του πρωθυπουργού και αυτό καταγράφεται παντού…