Αποφασισμένος να βάλει τάξη σε μια σειρά από κραυγαλέες δυσλειτουργίες της ΕΛ.ΑΣ. είναι ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Εκτός από τις προτεραιότητές του για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της εφηβικής/ανήλικης παραβατικότητας, όπως αποκάλυψε το «Mανιφέστο» στις 8 και τις 12 Ιανουαρίου, στη δημοσιότητα εμφανίστηκαν και οι προθέσεις του σχετικά και με άλλα ανοιχτά θέματα ασφάλειας των πολιτών και αντιμετώπισης της καθημερινής εγκληματικότητας.

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ, στόχος του νέου υπουργού είναι να ξεκινήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα την υλοποίηση ενός ευρύτερου σχεδίου μεταρρυθμίσεων εντός της υπηρεσιακής και επιχειρησιακής δομής της ΕΛ.ΑΣ. Ορισμένες εξ αυτών είναι σχέδια που είχε εκπονήσει ο ίδιος την περίοδο 2019 - 2021 όταν ήταν εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Προστασίας του Πολίτη και αντικαταστάθηκε από τον Τάκη Θεοδωρικάκο.

Οι τρεις πυλώνες

Το σχέδιο αποκατάστασης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών βασίζεται στην ενίσχυση τριών βασικών πυλώνων αστυνόμευσης που είναι οι υπηρεσίες της Αμεσης Δράσης, της ομάδας ΔΙΑΣ καθώς και των υπηρεσιών της Τροχαίας. Η ενίσχυση, δηλαδή, των λεγόμενων υπηρεσιών πρώτης γραμμής που έχουν άμεση επαφή όχι μόνο με την καθημερινότητα, αλλά και με τους ίδιους τους πολίτες και τις ανάγκες τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί έμφαση στην εμφανή αστυνόμευση με την αύξηση των περιπολιών και της παρουσίας της ΔΙΑΣ στις γειτονιές. Πρώτος στόχος είναι να διπλασιαστεί η δύναμη της ΔΙΑΣ, ώστε να καλύψει τις περισσότερες γειτονιές της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό εκδόθηκαν με εντολή του ίδιου του Μιχ. Χρυσοχοΐδη διαταγές για ανάκληση 200 αποσπάσεων από την ομάδα και η επιστροφή τους στις περιπολίες. Οπως έγινε γνωστό από το υπουργείο, περίπου 500 αστυνομικοί της ΔΙΑΣ είχαν αποσπαστεί τα τελευταία χρόνια σε άλλες υπηρεσίες, φύλαξη προσώπων και στην επαρχία. Εκδόθηκε άμεσα η ανάκληση των πρώτων 200 αποσπάσεων και μέχρι την περασμένη Παρασκευή είχαν επιστρέψει περισσότεροι από 100 και είχαν ενταχθεί πάλι στις περιπολίες.

Παράλληλα, επέστρεψε στο κέντρο της Αμεσης Δράσης πάνω από το 80% των αστυνομικών που είχαν αποσπαστεί αλλού, απογυμνώνοντας το τηλεφωνικό κέντρο, με τραγικό αποκορύφωμα να τηλεφωνούν πολίτες για εξαιρετικά επείγοντα περιστατικά και να μπαίνουν σε… αναμονή. Είναι γνωστό και είχε αναφερθεί δημοσίως πολλές φορές ότι από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Αύγουστο του 2021 είχαν περάσει από ειδική εκπαίδευση 100 άνδρες και γυναίκες αστυνομικοί για το τηλεφωνικό κέντρο της Αμεσης Δράσης, αλλά στη συνέχεια έφυγαν πολλοί εξ αυτών.

Σχετικά με την ενίσχυση των υπηρεσιών της Τροχαίας, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε δύο κομβικής σημασίας πεδία. Στην ενίσχυση των ειδικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των παραβάσεων που οφείλονται στην επικίνδυνη και επιθετική οδηγική συμπεριφορά, που αποτελούν την αιτία για ιδιαιτέρως σοβαρά και θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα. Επίσης, έμφαση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα δοθεί και στον έλεγχο των παραβάσεων που επηρεάζουν την κυκλοφορία και ταλαιπωρούν τους πολίτες, όπως είναι οι διπλοσταθμεύσεις, η στάθμευση πάνω σε ράμπες αναπήρων, σε στροφές λεωφορείων κ.λπ.

Με ειδικό σχέδιο

Η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος ήταν πάντα μία από τις βασικές προτεραιότητες του Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Η νέα δολοφονία, που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στην οδό Ηλία Ηλιού και Φρατζή, στον Νέο Κόσμο –με θύμα τον 44χρονο Βαγγέλη Ζαμπούνη, ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων, ένα από τα πιο ηχηρά ονόματα στον κόσμο της νύχτας, ο οποίος είχε πέσει και πάλι θύμα απόπειρας δολοφονίας το 2018 στον Πειραιά, ενώ το όνομά του έχει βρεθεί σε αρκετές δικογραφίες που αφορούν κυκλώματα προστασίας αλλά και λαθρεμπορίου καυσίμων, ουδέποτε, όμως, έχει βρεθεί σε κεντρικό ρόλο απόδοσης κατηγοριών– ξανάφερε το θέμα στην επικαιρότητα.

Το 44χρονο θύμα χθες πυροβολήθηκε με περισσότερες από 80 σφαίρες από αυτόματα όπλα την ώρα που έμπαινε στο θωρακισμένο αυτοκίνητό του. Για την αντιμετώπιση αυτής της σκληρής εγκληματικότητας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος υπουργός έχει ειδικό σχέδιο. Την υλοποίηση μεγάλου μέρους του οποίου βασίζει στις επερχόμενες κρίσεις στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και τις συνακόλουθες αλλαγές σε υψηλό και μεσαίο επίπεδο νευραλγικών υπηρεσιών. Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, όπως έχουν δείξει και οι προηγούμενες θητείες του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πιστεύει και επενδύει πολύ στις προσωποποιημένες δεσμεύσεις κάθε στελέχους της ΕΛ.ΑΣ. για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

Οσον αφορά την αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων, η πολιτική του Μιχ. Χρυσοχοΐδη θα κινηθεί στους ακόλουθους άξονες: στη χαρτογράφηση των συγκεκριμένων περιοχών που έχουν διαπιστωθεί περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων. Στην ενίσχυση των περιπολιών στις περιοχές αυτές, παράλληλα με τη γενική αύξηση των δυνάμεων «πρώτης γραμμής», καθώς και ενίσχυση των υπηρεσιών ανηλίκων της Ασφάλειας, προκειμένου να υπάρχουν άμεσα διαθέσιμες αστυνομικές δυνάμεις στο πεδίο. Και, τρίτον, στη συνεργασία με δήμους και άλλους αρμόδιους φορείς, στην κοινωνική υπηρεσία και τους ψυχολόγους της ΕΛ.ΑΣ, καθώς και την επιστημονική κοινότητα, προκειμένου να αναλυθεί το φαινόμενο και να μπουν οι βάσεις για τη συνολική αντιμετώπισή του.