Ακόμα και από μεγάλες ομάδες του σκληρού οργανωμένου εγκλήματος έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται τον τελευταίο καιρό συμμορίες εφήβων και ανηλίκων ή ακόμα και μεμονωμένες περιπτώσεις. Πληροφορίες του «Μανιφέστο» αναφέρουν ότι τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί συλλήψεις ανήλικων που «δούλευαν» για λογαριασμό μεγάλων και οργανωμένων εγκληματικών οργανώσεων κυρίως στο επίπεδο της διακίνησης ναρκωτικών και όπλων, καθώς και άλλων κατηγοριών αδικημάτων. Η εξαπλωμένη και –επί του παρόντος– ανεξέλεγκτη ανήλικη καθημερινή βία των δρόμων είναι, άλλωστε, ο πιο ασφαλής μονόδρομος για να οδηγηθούν ανήλικοι παραβάτες σε πιο μεγάλους εγκληματικούς δρόμους.
Γράφει ο Κώστας Δημητράκος
«Χειροπέδες σε μαθήτριες Γυμνασίου για ξυλοδαρμό συμμαθήτριάς τους», «Συμμορία ανηλίκων επιτέθηκε και ξυλοκόπησε παιδί ΑμεΑ για ένα κινητό», «Ανήλικοι λήστεψαν εφήβους στην Εκάλη για ένα ζευγάρια γυαλιά», «Συμμορία εφήβων λήστεψε με μαχαίρια μαθητές στη Βούλα». Αυτοί είναι μόλις μερικοί από τους τίτλους που το τελευταίο διάστημα πέρασαν με τη γνωστή βιασύνη από τις οθόνες μας, σκιαγραφώντας ένα ευρύτατο και πολυδαίδαλο κοινωνικό γρίφο ανήλικης βίας και νεανικής εγκληματικότητας. Ενα ακόμα πεδίο, την αντιμετώπιση του οποίου η νέα ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει θέσει μεταξύ των πιο άμεσων πλάνων της.
Οσοι έχουν παρακολουθήσει τη δουλειά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από τις παλαιότερες θητείες του στο υπουργείο γνωρίζουν πολύ καλά την ιδιαίτερη ευαισθησία που επιδεικνύει στα θέματα της εφηβικής και της νεανικής παραβατικότητας. Πίσω, όμως, από αυτήν την ευαισθησία βρίσκεται η γνώση ότι η αντιμετώπιση αυτού του εξαιρετικά σοβαρού θέματος δεν λύνεται μόνο με αστυνομικά μέτρα. Αυτή είναι μία από τις πάγιες αρχές του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Η συνεργασία με ειδικούς και η επιστημονική προσέγγιση σε κάθε μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. «Η Αστυνομία προλαμβάνει, αποσοβεί και οδηγεί στη Δικαιοσύνη. Δεν λύνει τόσο σοβαρά και σύνθετα θέματα», συνηθίζει να λέει ο υπουργός.
Οι πληροφορίες του «Μανιφέστο» αναφέρουν ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου ήδη έχει δώσει οδηγίες για την κατάρτιση ενός σχεδίου άμεσης πρόληψης, αποτροπής και επέμβασης σε περιοχές του Λεκανοπεδίου Αττικής, της Θεσσαλονίκης και όποιων άλλων πόλεων έχει παρατηρηθεί οργανωμένη ανήλικη παραβατικότητα. Μεγάλα σχολικά συγκροτήματα, δημόσια και ιδιωτικά, έχουν μπει στο στόχαστρο ανεξάρτητα από την κοινωνική και την οικονομική διαστρωμάτωση των μαθητών, των οικογενειών και των κατοίκων. Το τελευταίο είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα στα οποία έχουν καταλήξει οι καταγραφές του φαινομένου και από τις προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου Προστασίας, τις οποίες θα αξιοποιήσει και η νέα: Το φαινόμενο της οργανωμένης εφηβικής και ανήλικης παραβατικότητας είναι αταξικό και δεν συνδέεται με συγκεκριμένη κοινωνική προέλευση ή εισοδηματικά κριτήρια.
Εξορμήσεις της ΕΛΑΣ
Ηδη πριν από λίγο καιρό οργανώθηκαν ειδικές εξορμήσεις κλιμακίων της ΕΛΑΣ σε Αγιο Δημήτριο, Μαρούσι, Ηράκλειο, Βούλα και Βουλιαγμένη. Ο λόγος για τον οποίον οργανώθηκαν οι επιχειρήσεις στις συγκεκριμένες περιοχές ήταν ότι υπήρχαν τόσο πληροφορίες όσο και κρούσματα δράσης συμμοριών ανηλίκων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συμμορίες έχουν δημιουργήσει ειδικά καθεστώτα γκετοποίησης έχοντας τον «έλεγχο» συγκεκριμένων περιοχών και πλατειών όπου δρουν, ενώ φροντίζουν να διακινούν τη φήμη τους μέσω social media.
Ενα από τελευταία σοβαρά περιστατικά ήταν η περίπτωση ανήλικου που δέχθηκε επίθεση συνομηλίκων του στην Αγία Παρασκευή, μερικές ημέρες μετά την αλλαγή του χρόνου. Ο πατέρας του 14χρονου θύματος κατήγγειλε ότι ο ανήλικος γιος του είχε βγάλει βόλτα το σκύλο του κοντά στο σπίτι του. Ενας, επίσης 14χρονος, τον πλησίασε και του είπε: «Ελα λίγο πιο απόμερα». Στη συνέχεια ο δράστης μαζί με έναν 16χρονο φίλο του ακινητοποίησαν τον ανήλικο κάνοντάς του κεφαλοκλείδωμα, ενώ ένας άλλος άγνωστος βιντεοσκοπούσε με το κινητό τηλέφωνό του. Στη συνέχεια, αφού πρώτα τον έψαξαν αν έχει επάνω του κινητό τηλέφωνο ή λεφτά, αφαίρεσαν τα παπούτσια του, καθώς επίσης και το σκύλο του, ρίχνοντάς του γροθιά, και με την απειλή ότι θα τον χάσει και δεν θα τον ξαναδεί τον υποχρέωσαν να τους ακολουθεί στο δρόμο ξυπόλητος. Επίσης, τον ανάγκασαν να γονατίσει και να αναφερθεί σε δύο κορίτσια με χυδαίες φράσεις. Το βίντεο εστάλη αργότερα στο λογαριασμό του ανήλικου στο Ιnstagram με το ψευδώνυμο «Vathis». Φεύγοντας, οι δράστες τον απείλησαν ότι θα τον μαχαιρώσουν με σουγιά αν μιλήσει, ενώ οι δυο εξ αυτών είπαν στο παιδί ότι είχαν ένα πιστόλι Glock και ότι μ’ αυτό θα τον σκοτώσουν.
Επίσης, πρόσφατα ένας 17χρονος μαθητής δέχτηκε επίθεση με κλοτσιές και μπουνιές από ομάδα δέκα ατόμων έξω από Λύκειο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Αιτία φαίνεται να ήταν μία «υποβόσκουσα αντιπαλότητα μαθητών», όπως είπε ο διευθυντής του σχολείου, με αφορμή προηγούμενες εκλογές για το 15μελές συμβούλιο. Μετά το περιστατικό, οι γονείς του 17χρονου κατέθεσαν αίτημα μετεγγραφής του γιου τους σε άλλο σχολείο.
Οι ιστορίες της ανήλικης παραβατικότητας είναι πάμπολλες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρούν οι ειδικές υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, τη μερίδα του λέοντος κατέχουν τα αδικήματα που συνδέονται με κλοπές και ληστείες, τα λεγόμενα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας, και ακολουθούν οι παραβάσεις του ΚΟΚ και της οδικής ασφάλειας. Στην τρίτη θέση των αδικημάτων βρίσκονται οι σωματικές βλάβες, ακολουθούν οι παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, αμέσως μετά βρίσκονται οι παραβάσεις του νόμου περί όπλων ενώ δεν λείπουν και οι συλλήψεις που αφορούν αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας (βιασμοί, πορνογραφία ανηλίκων, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας κ.ά.).