Με κάτι ευχάριστο υποσχέθηκα στη διεύθυνση της εφημερίδας ότι θα ασχοληθώ σήμερα, αλλά αφού το σκέφτηκα αρκετά, κατέληξα σε ένα θέμα για σχολιασμό που μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο, όμως έχει μεγάλη σημασία το πώς θα το χειριστεί η κυβέρνηση καθώς απασχολεί εκατομμύρια πολίτες και νοικοκυριά.

Ανατιμήσεις σε τουλάχιστον 100 βασικά προϊόντα, οι οποίες μεσοσταθμικά θα είναι της τάξεως του 6%, θα υπάρξουν και το 2024. Τα γαλακτοκομικά θα είναι ανάμεσα στα προϊόντα που θα σημειώσουν μεγάλη αύξηση στην τιμή τους από τη νέα χρονιά, καθώς και οι χυμοί, οι οποίοι θα καταγράψουν τη μεγαλύτερη αύξηση, από 20% έως 55%.

Ηδη η τιμή τους αυξήθηκε κατά 13,3% τον Νοέμβριο, άνοδος που προκλήθηκε εν μέρει από την πτώση της παγκόσμιας παραγωγής πορτοκαλιών, λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν σε Βραζιλία και ΗΠΑ.

Το γεγονός αυτό επηρέασε και την Ελλάδα, καθώς ένα μεγάλο μέρος των αναγκών της σε χυμούς καλύπτεται από τις εισαγωγές. Παράλληλα, ανατιμήσεις 8% θα υπάρξουν στα κατεψυγμένα λαχανικά, τα οποία τον Νοέμβριο ανατιμήθηκαν κατά 5%.

ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ αναφέρουν ότι, καθώς η ακρίβεια δεν έχει τέλος, πλέον ψωνίζουν μόνο όταν βρίσκουν προσφορές, επιλέγοντας όλο και λιγότερα προϊόντα, πολλά από τα οποία μάλιστα δεν τους αρέσουν.

Αυτά είναι τα δυσάρεστα. Πάμε τώρα στα ευχάριστα. Ο πρωθυπουργός την Τρίτη από την καρδιά της φτωχολογιάς, το Πέραμα στον Πειραιά, υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τον έλεγχο κατά της κερδοσκοπίας. Ο κόσμος που τον άκουγε τον χειροκρότησε θερμά και πολύ καλά έκανε γιατί η επιβολή των προστίμων εκατομμυρίων ευρώ τις τελευταίες ημέρες έχει ικανοποιήσει την κοινωνία και τους πολίτες.

Ομως η καταπολέμηση της κερδοσκοπίας και της αισχροκέρδειας πρέπει να οδηγήσει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και κατά συνέπεια στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Γιατί ακρίβεια υπάρχει και θα υπάρχει και το 2024, όπως εξήγησα παραπάνω και γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να βρεθεί πιο αποτελεσματική λύση από το «Καλάθι του Νοικοκυριού».

ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ στοιχεία προκύπτει ότι οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις το 2023 καταγράφηκαν σε απορρυπαντικά και καθαριστικά κατά 12% ενώ ακολούθησαν τα βοηθήματα μαγειρικής κατά 10%. Τα γαλακτοκομικά εμφάνισαν άνοδο 9%, τα σνακ 8,9%, τα κατεψυγμένα τρόφιμα με 8,7% και τα είδη προσωπικής φροντίδας και ομορφιάς 8,3%.

Βέβαια σε όλα αυτά υπάρχει και μια αχτίδα αισιοδοξίας. Οπως δείχνουν τα στοιχεία των τελευταίων ερευνών, παρότι οι αυξήσεις στα ράφια συνεχίστηκαν και τον Οκτώβριο, ο ρυθμός τους, ωστόσο, κατά τους τελευταίους μήνες είναι σαφώς χαμηλότερος σε σχέση με τις αρχές του έτους. Ενδεικτικά, από τα διψήφια ποσοστά του πρώτου τριμήνου (+11,2% τον Ιανουάριο, +11,5% τον Φεβρουάριο και 10,1% τον Μάρτιο), τον Σεπτέμβριο η αύξηση ανά τεμάχιο έφτασε στο +4,3% και τον Οκτώβριο στο +3,1%.

Η ΜΑΧΗ με την ακρίβεια θα είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τον Κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της ΝΔ. Θα είναι όμως μεγάλο στοίχημα και για εμάς. Για όλους εμάς που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας την ακρίβεια σχεδόν σε όλους τους κλάδους των τροφίμων. Θέλω να ελπίζω ότι αυτό το μεγάλο στοίχημα θα το κερδίσει τόσο η κυβέρνηση όσο και η κοινωνία. Καλά Χριστούγεννα σε όλες και σε όλους!