Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με μία μακροσκελή ανάρτηση στο Facebook έδωσε έμμεσα τη δική του απάντηση από «αριστερά» στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη για την ομιλία του τελευταίου στον ΣΕΒ, η οποία προκάλεσε ορισμένες έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος της Κουμουνδούρου.

Ο κ. Τσακαλώτος με αφορμή την απονομή του βραβείου Νόμπελ για την Οικονομία στην Claudia Goldin για τη συνεισφορά της στην έρευνα σχετικά με τη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό και τις αμοιβές τους, σημείωσε ότι «η ενίσχυση της θέσης των εργαζομένων δεν μπορεί να βασίζεται ούτε στην ελπίδα ότι το κεφάλαιο θα δρα υπέρ της ισότητας, ούτε στη "συνεργασία" των εργαζομένων – αυτό δεν δούλεψε στο παρελθόν, δεν θα δουλέψει ούτε στο μέλλον».

Αναφέρθηκε και στα δικαιώματα των εργαζομένων και στις κοινωνικές ανισότητες, κάνοντας λόγο πως «τίποτα δεν κερδήθηκε χωρίς αγώνες». Υποκριτικό λίγο αν σκεφτεί κανείς πως ο κ. Τσακαλώτος ήταν ένα από τα πρόσωπα που ευθύνονται για ένα αχρείαστρο τρίτο μνημόνιο και μάλιστα, πιο σκληρό από όλα, το οποίο, ωστόσο, υλοποίησε κατά γράμμα, κάνοντας ακριβώς τα αντίθετα από αυτά, για τα οποία διατείνεται στην ανάρτησή του. 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κασσελάκης, στην ομιλία του στον ΣΕΒ είχε πει μεταξύ άλλων: «Η σύγχρονη Αριστερά αναγνωρίζει το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Η λέξη “κεφάλαιο” δεν είναι λέξη προς δαιμονοποίηση. Και η λέξη “εργασία” πρέπει να είναι προτροπή για “συνεργασία”, για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στο οποίο οι εργαζόμενοι συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη της επιχείρησης».

Πάντως, κάθε φορά οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν πως στο εσωτερικό του πλέον δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε για τα βασικά, με τις αντιθέσεις να εντείνονται όλο και περισσότερο, με τον καθένα να ψάχνει τη δική του «Αριστερά», θυμίζοντας πιο πολύ φιλοσοφική λέσχη, παρά κόμμα που ασχολείται με τα ουσιώδη προβλήματα της κοινωνίας.