Το κλίμα στην Κουμουνδούρου είναι εκρηκτικό και για τις κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος λειτουργεί παρορμητικά, χωρίς να συμβουλεύεται κανέναν, αγνοώντας βασικές αρχές της πολιτικής επικοινωνίας. Η εντολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον Σωκράτη Φάμελλο να καταθέσει στη Βουλή ως προτάσεις νόμου τα τρία μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών «έπιασε στον ύπνο» πολλά από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος. 

Για μια ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα δώρο στην κυβέρνηση. Σε μια προσπάθεια να «στριμώξει» την κυβέρνηση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε μια πολιτική κίνηση την οποία δεν ανέμενε ούτε το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς έφερε προς ψήφιση στη Βουλή τα τρία μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία. Φυσικά, τα μνημόνια δεν έχουν τύχη να ψηφιστούν, διότι δεν το επιτρέπει ο κανονισμός, απλά η Νέα Δημοκρατία θα φανεί για ακόμη μια φορά ότι τάσσεται εναντίον της Συμφωνίας για να μπορέσει να το επικοινωνήσει στους ψηφοφόρους της, που στη μεγάλη πλειοψηφία τους έχουν ταχθεί κατά των Πρεσπών! 

Ανυποχώρητη η κυβέρνηση 

Εξάλλου, όπως σημείωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «δεν πρόκειται να φέρουμε προς κύρωση τα τρία μνημόνια», συμπληρώνοντας ότι «εμείς δεν ψηφίσαμε τη Συμφωνία, διότι κατοχύρωνε “μακεδονική” εθνότητα και “μακεδονική” γλώσσα», ενώ πληθώρα κυβερνητικών στελεχών λένε διαρκώς ότι «από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι είναι μια κακή και δεσμευτική Συμφωνία και είχαμε προβλέψει αυτές τις εξελίξεις». «Δεν την κυρώνουμε εδώ και πέντε χρόνια και δεν θα τη φέρουμε προς κύρωση γιατί είναι κατασκευαστικά προβληματική», τονίζουν και επισημαίνουν ότι «τώρα που αμφισβητείται η Συμφωνία, η αντιπολίτευση ζητάει να τη φέρουμε προς κύρωση. Οχι, δεν θα το κάνουμε, δεν θα απεμπολήσουμε και τον μοναδικό μοχλό πίεσης», ρίχνοντας έτσι στο καναβάτσο τον Στέφανο Κασσελάκη και τις εμπνεύσεις του. 

Πιάνοντας το εκρηκτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε βάρος του, μέσω άρθρου του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε κάλεσμα στους προοδευτικούς πολίτες να στηρίξουν το κόμμα του στις ευρωεκλογές, «για να μπορέσουμε την επόμενη μέρα μαζί να σχηματίσουμε την πιο δυνατή, προοδευτική και ελπιδοφόρα αντιπολίτευση της χώρας μας». Σε άλλο σημείο, τονίζει ότι «αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα αρχίσει η διαδικασία προς το καταστατικό συνέδριο το φθινόπωρο, στην οποία οι δομές του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξουν διάπλατα προς όλον τον προοδευτικό κόσμο. Με νέα μέλη που θα συμμετέχουν στις διαδικασίες, που θα αποτελούν ισότιμα στελέχη στο νέο οργανόγραμμα». 

Ραντεβού για ξεκαθάρισμα 

Στο άρθρο του, ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρει το όνομα του Αλέξη Τσίπρα για να μετριάσει τις αντιδράσεις, αλλά στέλνει εκ νέου μήνυμα στην παλιά φρουρά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Και όπως έχω ήδη κάνει πράξη, τα μέλη θα αποφασίζουν και θα συμμετέχουν αμεσοδημοκρατικά και ψηφιακά. Στη νέα δομή δεν θα υπάρχει κομματική επετηρίδα, μόνο προσφορά και αξιοκρατία. Δεν θα μπω σε διαδικασία “διαπραγμάτευσης” με αρχηγούς άλλων κομμάτων. Το δημοκρατικό μέτωπο δεν φτιάχνεται από πάνω. Από την κοινωνία την ίδια μπορεί μόνο να φτιαχτεί. Η κοινωνία θα μιλήσει. Η κοινωνία θα ενώσει», αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης και δίνει ραντεβού για εσωκομματικό ξεκαθάρισμα μετά τις ευρωεκλογές. 

Η Κουμουνδούρου φέρεται να προετοιμάζεται σε όλα τα επίπεδα για την επομένη των ευρωεκλογών, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος. Οι προγραφές, μέσω δοτών σχολίων πρωτοκλασάτων στελεχών, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Γιώργος Βασιλειάδης, ήταν ένα πρώτο και ηχηρό μήνυμα αναφορικά με το τι θα ακολουθήσει στην πορεία για το αρχηγικό κόμμα Κασσελάκη...