Σε αυτή την εντελώς αντιφατική δήλωση προχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Δημήτρη Οικονόμου. Κληθείς να σχολιάσει την τελευταία πρόκληση της νέας προέδρου, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία παραποίησε το όνομα της χώρας της, αφαιρώντας το «Βόρεια» από το «Βόρια Μακεδονία», πράγμα το οποίο είναι κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κύριος Φάμελλος είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταδικάσει την απαράδεκτη δήλωση της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας και την παραβίαση της συνταγματικής ονομασίας και, ζήτησε και να ανακληθεί και να επιβληθούν τα απαραίτητα διεθνή μέτρα» για να πει στη συνέχεια ότι «δεν θα παίξουμε παιχνίδια ότι "τα βάζουμε με την ελληνική κυβέρνηση και όχι με την νέα πρόεδρο"». Μόνο που ο ΣΥΡΙΖΑ, έκανε ακριβώς αυτό: αντί να καταδικάσει μετ' επιτάσεως την παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη γείτονα χώρα, όχι μόνο «τα έβαλε» με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά έφερε προς ψήφιση πρόταση νόμου, για την κύρωση των πρωτοκόλλων που εκκρεμούν, την ώρα που η άλλη πλευρά καταπατά τη συμφωνία, σαν να είναι η Ελλάδα η επισπεύδουσα χώρα!

Όμως μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η σχέση που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι απλά με την αλήθεια, αλλά με την ίδια τη λογική: ο κύριος Φάμελλος είπε ότι «η Ελλάδα επέλεξε να υπογράψει μια συμφωνία, η οποία επέλυσε το θέμα του ονόματος που μας ταλαιπωρούσε χρόνια και τώρα ξαναγυρνάει. Το είχαμε λύσει τότε». Ένα πρόβλημα το οποίο λύθηκε αλλά επέστρεψε ακριβώς το ίδιο, σημαίνει ότι ουδέποτε λύθηκε. Και εδώ το πρόβλημα δεν είναι απλώς ότι -ως συνήθως- ψεύδονται, αλλά αμφισβητούν βασικούς κανόνες της λογικής! Προφανώς, ούτε οι ίδιοι πιστεύουν απλώς που λένε, απλώς είναι πλέον έκθετοι στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, καθώς αποδεικνύεται ότι η συγκεκριμένη συμφωνία -στην οποία ήταν κατά η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων- δεν έγινε διότι προήγαγε τα εθνικά συμφέροντα, αλλά τα μικροπολιτικά συμφέροντα του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ.

Το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη συμφωνία δεν υπήρχε πρόβλεψη, ότι για την περίπτωση της μελλοντικής καταπάτησης της ΣτΠ -και ειδικά σε ό,τι αφορά τα της ονομασίας- από τη γείτονα χώρα, θα έπρεπε υποχρεωτικά σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει -ή φιλοδοξεί να συμμετέχει- όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, να επιστρέψει στο πρότερο καθεστώς (status quo ante) και η χώρα να αναγνωρίζεται ξανά ως FYROM. Έτσι όπως καταρτίστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπήρχε απολύτως καμία πρόβλεψη πέραν της «καλής θελήσεως», η οποία να υποχρεώνει την γείτονα χώρα στην τήρηση της συμφωνίας. Για αυτό άλλωστε την καταπατούν τόσο προκλητικά και με τόση ευκολία, δεν υπάρχει ουσιαστικός αποτρεπτικός παράγοντας.

Η δήλωση του Σωκράτη Φάμελλου

Σωκράτης Φάμελλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταδικάσει την απαράδεκτη δήλωση της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας και την παραβίαση της συνταγματικής ονομασίας και, ζήτησε και να ανακληθεί και να επιβληθούν τα απαραίτητα διεθνή μέτρα. Ένα το κρατούμενο, γιατί και στον κύριο Ερντογάν, πρώτα τον καταδικάζουμε και μετά σχολιάζουμε τον κύριο Μητσοτάκη. Κι εδώ το ίδιο θα κάνουμε, δεν θα παίξουμε παιχνίδια ότι "τα βάζουμε με την ελληνική κυβέρνηση και όχι με την νέα πρόεδρο"».

Άκης Παυλόπουλος: «Και γιατί δεν τους λέτε "εφαρμόστε αυτά που έχουμε συμφωνήσει";»

Σωκράτης Φάμελλος: «Απολύτως τους το λέμε».

Άκης Παυλόπουλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραφωνία της κυρίας Σιλιάνοφσκα, δεν είπατε "την καλούμε να εφαρμόσει άμεσα τα μνημόνια και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών και μετά να τα εφαρμόσει η Ελλάδα", εγκαλέσατε εξίσου την Ελλάδα γιατί δεν εφαρμόζει -»

Δημήτρης Οικονόμου: «Φέρατε και πρόταση νόμου, δεν εγκαλέσαν απλώς. Φέρατε πρόταση νόμου».

Σωκράτης Φάμελλος: «Επειδή είχα την ευθύνη και ήμουν και ο πρώτος υπογράψας (...) η Ελλάδα επέλεξε να υπογράψει μια συμφωνία, η οποία επέλυσε το θέμα του ονόματος που μας ταλαιπωρούσε χρόνια και τώρα ξαναγυρνάει. Το είχαμε λύσει τότε -»

Δημήτρης Οικονόμου: «Δεν το επίλυσε και πολύ. Για να ξαναβγαίνει, φαίνεται ότι δε λύθηκε».

Σωκράτης Φάμελλος: «Το είχαμε λύσει τότε. Θα σας πω γιατί ξαναβγαίνει. Και δεύτερον, να επιλύσει το θέμα της αρχαίας ιστορίας, που για τη Μακεδονία, είναι μόνο ελληνική. Αυτό είχε κλείσει με τον Αλέξη τον Τσίπρα και τον Νίκο τον Κοτζιά».

Δείτε το σχετικό βίντεο