Επικίνδυνες θέσεις εξέφρασε ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος για το Μεσανατολικό με πλήρη στήριξη στη Γάζα, στοχοποιώντας απροκάλυπτα, τον παραδοσιακό μας σύμμαχομ το Ισραήλ.
Ειδικότερα, την επείγουσα ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή και για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας κατά τη διάρκεια της 3ης ημέρας των εργασιών της 31ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η Γάζα και η Μέση Ανατολή είναι παγιδευμένες σε έναν λαβύρινθο, σε έναν φαύλο κύκλο μίσους, θανάτου και πολέμου. Δεν μπορούμε να αγνοούμε ή να μείνουμε σιωπηλοί μπροστά στην πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή που λαμβάνει χώρα στη Γάζα. Τουλάχιστον 38.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα, οι περισσότεροι από αυτούς άμαχοι και αθώα παιδιά. Οι βασικές υποδομές έχουν καταστραφεί, η ιατρική βοήθεια και οι προμήθειες τροφίμων είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες. Και η σύγκρουση εξαπλώνεται προς τη Ράφα και προς το Λίβανο, απειλώντας την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου».
Οι θέσεις
Ταυτόχρονα ο Σωκράτης Φάμελλος κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη του ΟΑΣΕ να υποστηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις τις προσπάθειες για α) άμεση κατάπαυση του πυρός, β) ασφαλή επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων, γ) ανασυγκρότηση της Γάζας και δ) αποφυγή οποιασδήποτε κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Ράφα και στο Λίβανο.
Υποστήριξε ακόμη ότι «Η τρέχουσα κατάσταση αποτελεί απειλή για όλες της χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ. Απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα. Η μόνη βιώσιμη λύση είναι δύο ανεξάρτητα κράτη, με βάση τα σύνορα του χάρτη του 1967, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ».
Παράλληλα, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη λειτουργία των θεσμών της πολυμερούς διπλωματίας σημειώνοντας ότι «δημιουργήσαμε θεσμούς πολυμερούς διπλωματίας για να αποτρέψουμε τον πόλεμο και να προάγουμε την ειρήνη, αλλά σήμερα όλοι παρακολουθούμε μια αξιοσημείωτη τάση μη συμμόρφωσης με διεθνείς δεσμεύσεις. Εκτός αυτού, οι αξίες της ανθρώπινης ζωής, της δημοκρατίας, της ειρήνης και του κράτους δικαίου δεν αποτελούν τη βάση για τις αποφάσεις και την πρακτική των κυβερνήσεων και των ηγετών».
Κλείνοντας σημείωσε: «Αν εμείς, ως μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, δεν υπερασπιστούμε την ειρήνη, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα θέσουμε σε κίνδυνο το μέλλον αυτού του θεσμού και πολύ περισσότερο το μέλλον όλων των ανθρώπων».