Η εμμονή του προέδρου της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου με θεωρίες συνωμοσίας ιδιωτικοποίησης της ανώτατης παιδείας, εμφανίστηκαν κατά την διάρκεια ομιλίας του από το βήμα της Βουλής, επισημαίνοντας πως «Η Κυβέρνηση της ΝΔ προσθέτει έναν ακόμη κρίκο στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ανώτατης παιδείας».

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., κ. Φάμελλου αφορούσε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών σχετικά με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην ευρωπαϊκή Περιφέρεια».

Πάνω σε αυτό, ο κ. Φάμελλος ισχυρίζεται αόριστα πως «Η Κυβέρνηση της ΝΔ προσθέτει έναν ακόμη κρίκο στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ανώτατης παιδείας».

Και προσθέτει: «Κάνετε ό,τι μπορείτε για να νομιμοποιήσετε την επιλογή σας για ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αλλιώς δεν θα θυμόσασταν μετά από 27 χρόνια, να φέρετε προς κύρωση αυτή τη Σύμβαση του 1997 για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών σχετικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, την περίφημη Σύμβαση της Λισαβόνας. Μια σύμβαση, που από σεβασμό στο άρθρο 16 του Συντάγματος καμία προηγούμενη Κυβέρνηση, ακόμα και του δικού σας πολιτικού χώρου, δεν τόλμησε να φέρει. Φέρνετε τώρα αυτή την κύρωση για να δώσετε ένα ακόμη άλλοθι, μια επίφαση διεθνούς δήθεν νομιμότητας στις αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις σας», τόνισε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του σχεδίου νόμου του Υπ. Παιδείας για την κύρωση της Σύμβασης της Λισαβόνας.

Συνέχισε δε ο Σωκράτης Φάμελλος «Δυόμιση μόλις μήνες μετά τη ψήφιση του νόμου 5094/24, για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, έρχεστε σήμερα να προσθέσετε ακόμα ένα κρίκο στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης (και) της ανώτατης παιδείας στη χώρα μας, παραβιάζοντας το Σύνταγμα που το απαγορεύει. Με δεύτερο και ανομολόγητο στόχο την υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, που με συνέπεια πολεμάτε τα τελευταία 5 χρόνια. Γιατί δεν προχωράτε καμία ρύθμιση για ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων, καμία ρύθμιση για πρόσληψη διδασκόντων και αύξηση των πόρων. Είναι πραγματικά αξιοσημείωτη η σπουδή σας να μετατρέψετε την ανώτατη παιδεία σε εμπόρευμα και τους φοιτητές σε πελάτες, υποβαθμίζοντας το δημόσιο πανεπιστήμιο! Όλα για το κέρδος, όχι όμως της κοινωνίας, παρά των λίγων κολλητών σας».

Σε ένα αφήγημα γεμέτο κατηγορίες, συνέχισε την επίθεση: «Αντί να βιαστείτε να ανατρέψετε τις αρνητικές πρωτιές που σημειώνει η χώρα μας στη δημοκρατία, στις παροχές υγείας, στο κράτος δικαίου, στις φυσικές καταστροφές και στην οικονομία, στο κόστος ενέργειας και στα κέρδη των τραπεζών, την ίδια ώρα που εξανεμίζεται το διαθέσιμο εισόδημα, με τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης την ώρα που τίθεται θέμα επιβίωσης για όλο και περισσότερα νοικοκυριά, εσείς πατάτε «γκάζι» για το σχέδιο ιδιωτικών ΑΕΙ και υποβάθμισης των δημόσιων πανεπιστημίων. Και έτσι θέτετε εμπόδια στο μέλλον των παιδιών της χώρας μας» σημείωσε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Κλιμακώνοντας την κριτική του προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο για «παραλογισμούς» και «αδράνεια» σε μια σειρά σημαντικών προβλημάτων. «Τα νοικοκυριά με τη χαμηλή αγοραστική δύναμη και εισόδημα είναι αυτά που απολαμβάνουν όλο και λιγότερες κοινωνικές παροχές, - παροχές υγείας και παιδείας- και που βάζουν όλο και βαθύτερα το χέρι στη τσέπη για να μπούνε τα παιδιά στο πανεπιστήμιο, με τους παραλογισμούς που εσείς επιλέγετε (συγχωνεύσεις σχολείων, μας είπατε ότι στη Θεσσαλονίκη κάνει καλό στα παιδιά να περπατάνε 5 χιλιόμετρα για να πάνε σχολείο, καταργήσεις σχολών, ασύμμετρες πανελλαδικές, ΕΒΕ και ποιος ξέρει τι άλλο θα προκύψει). Αλλά και στα άλλα μεγάλα προβλήματα του υπουργείου σας δεν έχετε πάρει πρωτοβουλίες, όπως ότι υπάρχουν απόφοιτοι ΤΕΙ χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά κυρίως με τα θέματα που αποκάλυψε το πρόγραμμα διεθνούς αξιολόγησης των μαθητών του ΟΟΑΣ το πρόγραμμα PISA, που δείχνει συνεχή υποχώρηση των επιδόσεων των Ελλήνων μαθητών, υπο-χρηματοδότηση της παιδείας και διεύρυνση του κοινωνικοοικονομικού χάσματος. Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν θα σας επιτρέψουμε ούτε να εξαπατήσετε τους πολίτες ούτε να εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα των funds και των κολλεγίων. Οφείλετε να αποσύρετε την κύρωση αυτή».