Στον απόηχο απανωτών αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με μία από αυτές να αφορά και την ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας σήμερα, Πέμπτη, τόνισε: «Σήμερα κλείνει ένας κύκλος εσωστρέφειας. Η εσωστρέφεια προήλθε από την άρνηση αποδοχής της επιλογής της βάσης να εκλέξει εμένα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ». 

Στη συνέχεια, συγκεκριμένα, δήλωσε πως από σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να επικεντρωθεί, με κλίμα ενότητας, «στην παραγωγή πολιτικού έργου», προκειμένου να λειτουργήσει ως ανάχωμα «στα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Σε αυτό το σημείο εξήγησε: «Θα παρουσιάσουμε προτάσεις και λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας».

Παρουσίασε, επίσης, τον τρόπο που θα χρειάζεται να λειτουργεί από εδώ και πέρα το κομματικό όργανο της Πολιτικής Γραμματείας: «Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάζει κάθε 2 εβδομάδες. Η Π.Γ θα είναι παραγωγικό, συντροφικό και αποτελεσματικό Όργανο, το οποίο θα έχει δυναμική. Είχαμε πει πως ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε θα είναι η δημιουργία πολιτικού κέντρου. Εσείς είστε το πολιτικό κέντρο».

«Χρειάζεται να σκεφτούμε νέα μοντέλα και να παράξουμε πολιτική. Να εργαζόμαστε ισότιμα με ανοιχτό μυαλό και με σεβασμό. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου πρώτο βιολί, είμαστε μια ορχήστρα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να υποταχτεί το εγώ στο εμείς», πρόσθεσε. Τέλος, υπογράμμισε πως «πυρήνας» του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο λαός: «Να δουλέψουμε όλοι μαζί για να πείσουμε την κοινωνία ότι μπορούμε να δώσουμε λύσεις». 

«Θα παρουσιάσουμε προτάσεις και λύσεις για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα»

Παρακάτω παρατίθενται σημεία από την εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Ακολουθώντας μία ρητορική ξεκαθαρίσματος και νέας αρχής, είπε σχετικά με τις αποχωρήσεις: «Προφανώς δεν είναι μια χαρούμενη ημέρα για μένα. Σήμερα κλείνει ένας κύκλος εσωστρέφειας. Η εσωστρέφεια προήλθε από την άρνηση αποδοχής της επιλογής της βάσης να εκλέξει εμένα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Από σήμερα θα επικεντρωθούμε ενωμένοι στην παραγωγή πολιτικού έργου και στην δημιουργία αναχώματος στα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θα παρουσιάσουμε προτάσεις και λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας. Για την ακρίβεια, την ανεργία, το στεγαστικό ζήτημα, τη διάλυση του κράτους πρόνοιας, την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και για την απαξίωση του κράτους Δικαίου».

Για τη λειτουργία της Πολιτικής Γραμματείας και τη λειτουργία του κόμματος γενικά διευκρίνισε: «Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάζει κάθε 2 εβδομάδες. Η Π.Γ θα είναι παραγωγικό, συντροφικό και αποτελεσματικό Όργανο, το οποίο θα έχει δυναμική. Είχαμε πει πως ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε θα είναι η δημιουργία πολιτικού κέντρου. Εσείς είστε το πολιτικό κέντρο. Χρειάζεται να σκεφτούμε νέα μοντέλα και να παράξουμε πολιτική. Να εργαζόμαστε ισότιμα με ανοιχτό μυαλό και με σεβασμό. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου πρώτο βιολί, είμαστε μια ορχήστρα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να υποταχτεί το εγώ στο εμείς»

Στο τέλος, υπογράμμισε πως «δεν πρέπει να διαψεύσουμε τους χιλιάδες ψηφοφόρους που βασίζονται πάνω μας» και ότι «εμείς ξέρουμε ποιος είναι ο πυρήνας μας. Κι αυτός είναι ο λαός. Να δουλέψουμε όλοι μαζί για να πείσουμε την κοινωνία ότι μπορούμε να δώσουμε λύσεις».