«Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους. Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις». Το στίχο αυτό του Κώστα Καβάφη θα κληθούν πλέον να… αναλύσουν και να κατανοήσουν ο Στέφανος Κασσελάκης και η ηγετική ομάδα του που εμφανίζονται να δηλώνουν πως η εσωστρέφεια έλαβε τέλος.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση, η σκληρή και δημόσια, πήρε το… δρόμο της αν και έχουν παραμείνει στο ΣΥΡΙΖΑ, ουκ ολίγα είναι αλήθεια, στελέχη που εξακολουθούν ν΄ αντιμετωπίζουν κριτικά τον νέο πρόεδρο, όπως για παράδειγμα ο Διονύσης Τεμπονέρας και η τάση του που εμφανίζονται ν΄ αναμένουν το συνέδριο και τις ευρωεκλογές για να πάρουν την τελική θέση τους.

Αυτό σημαίνει πως από εδώ και πέρα οι δικαιολογίες, οι «βάρβαροι» του ποιητή μας δηλαδή, τελειώνουν. Τα περί υπονομεύσεων και άλλα τινά, φεύγουν από το προσκήνιο με την Κουμουνδούρου, την ηγετική ομάδα και τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη να καλούνται να παραθέσουν το σχέδιο τους. Το σχέδιο με το οποίο θα πορευθεί ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο νέος πρόεδρος έχει επικρίνει το σχέδιο με το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό πριν τις εθνικές εκλογές του 2023 αφού όπως υποστηρίζουν τα στελέχη του «δεν έπεισε» τους πολίτες. Εμφανίζεται δε να δηλώνει πως θα το «αναπλάσει» (αυτό είπε σε μια από τις αδιαμεσολάβητες εξορμήσεις του) χωρίς κανείς να γνωρίζει τι ακριβώς θα προτείνει.

Πέραν των προτάσεων όμως πρέπει αυτό το σχέδιο να μπορεί να έχει αντίκρισμα στην εφαρμοσμένη πολιτική. Σε αυτή που τα κουκιά μετρούν και έχουν να κάνουν με τη διαχείριση ενός κράτους και των πολιτών που βρίσκονται και δραστηριοποιούνται εντός αυτούς σε συνδυασμό πάντα με τις διεθνείς σχέσεις, συμβάσεις και υποχρεώσεις.

Το αν θα… στρίψει ο Στέφανος Κασσελάκης στο πολιτικό… κέντρο στο αν θα επιχειρήσει την αναμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ λίγους ενδιαφέρει. Αυτό που θα προκαλέσει το ενδιαφέρον είναι αν θα υπάρχει έστω μια πρόταση με αρχή μέση και τέλος άμεσα συνδεδεμένη με το παρόν και το μέλλον της χώρας.

Αν πάντως συνεχίσει να μιλά για κυβερνητικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έπεισε υιοθετώντας παράλληλα τη διχαστική ρητορική και την εμφυλιοπολεμική τακτική του προκατόχου του μέσα από την πολάκειο πρακτική και τον λαϊκισμό χωρίς το άλλοθι των βαρβάρων η πορεία που έχει ήδη χαραχθεί –αυτή της κατάρρευσης των ποσοστών- θα παγιωθεί.

Και ο Στέφανος Κασσελάκης από κοινού με τους συνεργάτες του και τον υπαρχηγό του Παύλο Πολάκη θα αναπολούν τους βαρβάρους αναφωνώντας ότι όντως τελικά «ήταν μια κάποια λύσις»…