Σκληρή κριτική έκανε ο Χρήστος Σπίρτζης στον Στέφανο Κασσελάκη, την ημέρα που συζητείται η διαγραφή του από την επιτροπή δεοντολογίας, σε μια κόντρα που δείχνει ότι έχει οδηγηθεί στα άκρα. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA, στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη, ο κύριος Σπίρτζης προέβη σε ολική αποδόμηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως διότι επιδιώκει ανοικτά τη διαγραφή του. Απ' τα βέλη του δεν ξέφυγε ούτε ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης, στους οποίους επέρριψε βαρύτατες ευθύνες για την τρέχουσα κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης ήταν φίλοι του και στήριξαν τον Στέφανο Κασσελάκη, ο κύριος Σπίρτζης είπε ότι «έχουν βαρύτατες ευθύνες και οι δυο για αυτή την κατάσταση. Βαρύτατες ευθύνες. Είπατε τώρα για τον κύριο Φάμελλο. Για να δείτε τις πρακτικές, που αντί να κάνουμε αντιπολίτευση, αντί να κάνουμε αυτό που είναι θεσμικά ταγμένος ο ΣΥΡΙΖΑ -αλλά και πολιτικά-, δημιουργείται εσωστρέφεια συνεχώς για να εξυπηρετηθεί η Νέα Δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και "τα συμφέροντα" που στηρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη», κάνοντας λόγο για τον ρόλο του «Δούρειου Ίππου» των «συμφερόντων», που -κατά την κρίση του- παίζει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Στο ερώτημα της δημοσιογράφου, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ σιγοντάρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κύριος Σπίρτζης είπε ότι «υπό αυτή την τακτική, προφανώς. Αντί να ασχολούμαστε με μια σειρά από ζητήματα, που βρίζει όλος ο ελληνικός λαός την κυβέρνηση -και για αυτό δημοσκοπικά, έχει φτάσει το 21,5%-, αντί να κάνουμε αυτή τη δουλειά δημιουργεί εσωστρέφεια - συνεχή εσωστρέφεια. Τη μια είναι στην Αμερική και κάνει ανάρτηση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, μιλάει για μαύρα χρήματα και οτιδήποτε - που αποτελεί προσβολή». Βέβαια η εσωστρέφεια δεν δημιουργείται επειδή ο Στέφανος Κασσελάκης έχει κάποιου είδους εντολή από «τα συμφέροντα», αλλά επειδή η βάση του κόμματος -και ο πρώην πρόεδρός του-, είχαν τη φαεινή ιδέα να στηρίξουν έναν υπερφίαλο τύπο, ο οποίος θεωρεί ότι μπορεί να κάνει πολιτική ως ινφλουένσερ του Instagram! Τα λάθη πληρώνονται, κύριε Σπίρτζη. Συνεπώς, δεν έχει νόημα το «ψέκασμα», προκειμένου να «βγει λάδι» η κομματική βάση και ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Κασσελάκης να φύγει χωρίς εκλογές

Ενδιαφέρον όμως έχει η πρόταση του Χρήστου Σπίρτζη, να φύγει χωρίς εκλογές απ' την ηγεσία του κόμματος ο Στέφανος Κασσελάκης. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση της δημοσιογράφου, εάν θα πρέπει να γίνουν εκ νέου εσωκομματικές εκλογές, ο κύριος Σπίρτζης είπε ότι «το καλύτερο που έχει να κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης, αν αγαπάει το κόμμα που είναι πρόεδρος, είναι να φύγει. Το καλύτερο που έχει να κάνει». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, αν θα πρέπει να φύγει χωρίς εκλογές, ο κύριος Σπίρτζης είπε «ναι, χωρίς να πάει σε εκλογές». Όσο κι αν εύχεται κανείς, ένα λάθος να αποφασίσει να διορθωθεί από μόνο του, μάλλον προσδοκάει το αδύνατο. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει οικειοθελώς από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε σε 50 χρόνια. Ο μόνος τρόπος να τον «ξεφορτωθούν», είναι να τον νικήσουν σε εσωκομματικές εκλογές. Και δεδομένων των επίδοξων Δελφίνων, μάλλον δεν θα έχουν ιδιαίτερη επιτυχία. Τουλάχιστον μέχρις ότου εμφανιστεί ένα στέλεχος ικανό να σαγηνέψει την κομματική βάση.

Στο σχόλιο της δημοσιογράφου ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει εκλεγεί, ο κύριος Σπίρτζης είπε ότι «έχει αποτύχει στις Ευρωεκλογές, έχει αποτύχει στη συνέχεια. Διαιρεί συνέχεια το κόμμα, εκφράζει άλλες θέσεις. Να σας πω μια -και έχουμε 3 Σεπτέμβρη (sic) σήμερα-: έχει υιοθετήσει ποτέ κόμμα του προοδευτικού κόσμου, ότι "το ΝΑΤΟ είναι μια ιερή αμυντική συμμαχία"; Το έχετε ακούσει από το 1974 μέχρι σήμερα, ποτέ; Έχει ασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ η Νέα Αριστερά, το ΚΚΕ, κάποιος τέλος πάντων, ότι το τρίπτυχο που διαπερνά τη δική μας προοδευτική παράταξη, είναι το "πατρίς, θρησκεία, οικογένεια", που είναι χουντικό τρίπτυχο; Και όχι το τρίπτυχο του πολυτεχνείου, ή το τρίπτυχο της 3ης του Σεπτέμβρη (sic);». Περί των τριπτύχων και των ιερών αμυντικών συμμαχιών, τα έχουμε ξαναπεί, όμως εντύπωση προκαλεί το «τρίπτυχο της 3ης Σεπτεμβρίου». Κι αυτό διότι δεν είναι τρίπτυχο, αλλά τετράπτυχο! Η ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ είχε ως πρόταγμα την «Εθνική Ανεξαρτησία», την «Λαϊκή Κυριαρχία», την «Κοινωνική Απελευθέρωση» και την «Δημοκρατική Διαδικασία». Θα το αφήναμε να «πέσει κάτω» το συγκεκριμένο σφάλμα στη θέση οποιουδήποτε άλλου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο κύριος Σπίρτζης προέρχεται απ' τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ. Και ιδίως τέτοια ημέρα, το σφάλμα είναι κάπως βαρύ. Τουλάχιστον για έναν ΠΑΣΟΚογενή που σέβεται τον εαυτό του.

Η δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Προχθές στη θέση του κυρίου Φάμελλου, πήγε ένας πολύ καλός πολιτικός σας φίλος και ένας άνθρωπος με τον οποίο έχετε συνεργαστεί και έχετε συμπορευτεί».

Χρήστος Σπίρτζης: «Με όλους έχω συνεργαστεί».

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Όχι, με τον κύριο Παππά, ακόμη περισσότερο».

Χρήστος Σπίρτζης: «Και με τον κύριο Παππά και με πολλούς άλλους. Και με αυτούς που έφυγαν έχω συνεργαστεί και είναι στη Νέα Αριστερά. Προφανώς, αφού ήμασταν στην ίδια κυβέρνηση».

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Θέλουμε να πούμε ότι και αυτοί είναι στην ηγετική ομάδα. Δηλαδή, ο Παππάς και ο Πολάκης ήταν δύο άνθρωποι που ήταν φίλοι σας και στήριξαν τον κύριο Κασσελάκη».

Χρήστος Σπίρτζης: «Και έχουν βαρύτατες ευθύνες και οι δυο για αυτή την κατάσταση. Βαρύτατες ευθύνες. Είπατε τώρα για τον κύριο Φάμελλο. Για να δείτε τις πρακτικές, που αντί να κάνουμε αντιπολίτευση, αντί να κάνουμε αυτό που είναι θεσμικά ταγμένος ο ΣΥΡΙΖΑ -αλλά και πολιτικά-, δημιουργείται εσωστρέφεια συνεχώς για να εξυπηρετηθεί η Νέα Δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και "τα συμφέροντα" που στηρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Ανθή Βούλγαρη: «Δηλαδή, σιγοντάρετε τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Ο ΣΥΡΙΖΑ σιγοντάρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Υπό αυτή την τακτική, προφανώς. Αντί να ασχολούμαστε με μια σειρά από ζητήματα, που βρίζει όλος ο ελληνικός λαός την κυβέρνηση -και για αυτό δημοσκοπικά, έχει φτάσει το 21,5%-, αντί να κάνουμε αυτή τη δουλειά δημιουργεί εσωστρέφεια - συνεχή εσωστρέφεια. Τη μια είναι στην Αμερική και κάνει ανάρτηση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, μιλάει για μαύρα χρήματα και οτιδήποτε - που αποτελεί προσβολή. Την επόμενη -»

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Ναι αλλά κάποιοι θα σας πούνε ότι δεν τον αφήσατε τον Κασσελάκη σε ησυχία. Όλο κριτική του κάνετε».

Χρήστος Σπίρτζης: « Ποιος δεν τον άφησε; Δεν κατάλαβα τι λέτε. Όσοι είναι αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ, στη συντριπτική πλειοψηφία στήριξε και ψήφισε τον Στέφανο Κασσελάκη. Ποιος δεν τον άφησε;»

Ανθή Βούλγαρη: «Η πρότασή σας είναι να πάτε πάλι σε εκλογές;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Άρα δε μπορεί έναν άνθρωπο - είπατε τώρα ένα όνομα, τον Σωκράτη τον Φάμελλο. Άνοιξε το στόμα του 11 μήνες και έκανε κριτική ο Σωκράτης ο Φάμελλος; Δεν τον στήριξε στο τελευταίο συνέδριο, που έγινε αρένα; Δεν ήταν συνέδριο θέσεων, αρένα ήταν. Δεν τον στήριξε; Του έκανε την παραμικρή κριτική;»

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Όχι, αλλά ο πρόεδρος έχει δικαίωμα να βάλει όποιον θέλει».

Χρήστος Σπίρτζης: «Βεβαίως έχει δικαίωμα. Δεν έχει δικαίωμα να διχάζει συνεχώς τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα χωρίς πολιτική βάση. Δεν έχει δικαίωμα να εκφράζεται προσβλητικά για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει δικαίωμα οι υποστηρικτές του να λειτουργούν όπως λειτούργησαν στη δική μου περίπτωση, σαν φράξια υποστηρικτών έξω απ' το καταστατικό και απ' αυτά που προβλέπει, για να διαγράψουν όποιον εκφράζει την πολιτική του θέση. Δεν έχουν δικαίωμα, γιατί αυτός δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, κύριε Χασαπόπουλε. Και δεν είναι δημοκρατικό κόμμα».

Ανθή Βούλγαρη: «Μισό λεπτάκι. Άρα η πρότασή σας, είναι να πάτε πάλι σε εκλογές; Γιατί εκτός από εσάς που είστε-»

Χρήστος Σπίρτζης: «Η δική μου προσωπική πρόταση; Την έχω πει και θα την ξαναπώ - για τα εσωκομματικά, ναι. Το καλύτερο που έχει να κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης, αν αγαπάει το κόμμα που είναι πρόεδρος, είναι να φύγει. Το καλύτερο που έχει να κάνει».

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Χωρίς να πάει σε εκλογές;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Ναι, χωρίς να πάει σε εκλογές».

Ανθή Βούλγαρη: «Έχει εκλεγεί όμως, ο κύριος Κασσελάκης».

Χρήστος Σπίρτζης: «Έχει αποτύχει στις Ευρωεκλογές, έχει αποτύχει στη συνέχεια. Διαιρεί συνέχεια το κόμμα, εκφράζει άλλες θέσεις. Να σας πω μια -και έχουμε 3 Σεπτέμβρη (sic) σήμερα-: έχει υιοθετήσει ποτέ κόμμα του προοδευτικού κόσμου, ότι "το ΝΑΤΟ είναι μια ιερή αμυντική συμμαχία"; Το έχετε ακούσει από το 1974 μέχρι σήμερα, ποτέ; Έχει ασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ η Νέα Αριστερά, το ΚΚΕ, κάποιος τέλος πάντων, ότι το τρίπτυχο που διαπερνά τη δική μας προοδευτική παράταξη, είναι το "πατρίς, θρησκεία, οικογένεια", που είναι χουντικό τρίπτυχο; Και όχι το τρίπτυχο του πολυτεχνείου, ή το τρίπτυχο της 3ης του Σεπτέμβρη (sic); Έχετε ξαναδεί εσείς πρόεδρο κόμματος, να στοχοποιεί τα στελέχη του, τον πρώην πρόεδρο του κόμματος μιλώντας για "μαύρα", ή να λέει ότι θα πάνε σε ένα άλλο κόμμα, που τον ηγέτη του θα τον ορίσει η διαπλοκή; Η διαπλοκή στηρίζει όποιον θέλει να διατηρήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση και όποιον λειτουργεί έτσι. Να σας πω και κάτι που αποδεικνύει όλα αυτά;»

Ανθή Βούλγαρη: «Είναι η δεύτερη φορά που το λέτε, κύριε Σπίρτζη».

Χρήστος Σπίρτζης: «Να σας πω και κάτι που το αποδεικνύει, κυρία Βούλγαρη. Έχετε δει εσείς ποτέ κόμμα, να εκλέγει με πρόταση του προέδρου του, πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας με τη μισή κοινοβουλευτική ομάδα και να μην υπάρχει ένα πρωτοσέλιδο που να το κάνει θέμα; Ποιον στηρίζει λοιπόν η διαπλοκή; Όχι, άμα μου βρείτε ένα πρωτοσέλιδο εσείς, να μου το δείξετε».

Ανθή Βούλγαρη: «Το ερώτημα είναι το εξής: αφού είναι έτσι τα πράγματα, γιατί δε φεύγετε εσείς από τον ΣΥΡΙΖΑ; Τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι ως έχει σήμερα. Γιατί ο κύριος Κασσελάκης απ’ την αρχή είχε πει είχε πει "εγώ θέλω να τον αλλάξω τον ΣΥΡΙΖΑ". Το έχει κάνει σαφές αυτό».

Χρήστος Σπίρτζης: «Απ' τη στιγμή που είπε ότι θέλει να τον αλλάξει και έχουμε μπροστά μας συνέδριο, όφειλε - γιατί έχουμε και την κεντρική επιτροπή το Σαββατοκύριακό. Δηλαδή, αντί να είμαστε στη Θεσσαλονίκη δίπλα στους εργαζόμενους και την κοινωνία, εμείς θα είμαστε στην κεντρική επιτροπή. Αλλά σε κάθε περίπτωση, όφειλε -σήμερα που μιλάμε-, να έχει πει τις προτάσεις του, έτσι δεν είναι; Δεν έχει φέρει κάποια πρόταση πουθενά. Δεν είναι δυνατόν η κεντρική επιτροπή που ορίζει τις διαδικασίες και τα κείμενα για να πάμε σε ένα συνέδριο σε έναν μήνα, να μην έχει μια λέξη από τον πρόεδρο του κόμματος, που έχει πει κιόλας ότι θέλει να κάνει και αλλαγές. Άρα, ποιες αλλαγές θέλει να κάνει; Αν οι αλλαγές που θέλει να κάνει είναι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ότι το ΝΑΤΟ είναι ιερή συμμαχία και περάσει αυτό απ' την κεντρική επιτροπή από το συνέδριο, προφανώς θα φύγω. Δεν καλύπτει τις αρχές, τις αξίες μου και τον αξιακό μου πολιτικό κώδικα».

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Περιμένετε απ' τον κύριο Παππά να σας στηρίξει -πολιτικά τουλάχιστον- στη σημερινή συνεδρίαση;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Για τον Νίκο τον Παππά λέτε; Δεν είναι στην επιτροπή δεοντολογίας. Θα σας το πω διαφορετικά: η επιτροπή δεοντολογίας με τις μεθοδεύσεις που έχουν γίνει, θα αποδείξει αν ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει δημοκρατικό κόμμα, ή αν ακόμη και την επιτροπή δεοντολογίας, την έχει εργαλειοποιήσει ο Στέφανος Κασσελάκης και έχουμε υποστεί μια συνολική μετάλλαξη».