Σε μια πλήρη αποδόμηση της ηγεσίας του Στέφανου Κασσελάκη, προχώρησε νωρίτερα ο Χρήστος Σπίρτζης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο. Κληθείς να σχολιάσει την αποπομπή του Θανάση Θεοχαρόπουλου και του Γιώργου Τσίπρα, ο κύριος Σπίρτζης είπε ότι εκείνος είχε προτείνει τα μέλη του κόμματος που μετέχουν στα όργανα, να μην μετέχουν σε αμειβόμενες θέσεις στο κόμμα, σημειώνοντας ότι η πρότασή του είχε απορριφθεί όχι μόνο από τους νυν συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και από τα στελέχη που έφυγαν κατά τη διάσπαση του Νοεμβρίου, γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε είχαν υπό τον έλεγχό τους «την πλειοψηφία του μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ και των επαγγελματικών στελεχών». Σε αυτό το πλαίσιο, ο κύριος Σπίρτζης είπε ότι «οι απολύσεις που έχουν γίνει είναι καθαρά απολύσεις πολιτικής δίωξης. Όποιος διαφωνεί με την ομάδα Κασσελάκη στην Κουμουνδούρου, φεύγει». Υπόδειγμα δημοκρατικής ηγεσίας, ο Κύριος Κασσελάκης.

Στις Ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε πιο πολύ απ' όλους με ευθύνη Κασσελάκη

Την πεποίθησή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε περισσότερο από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε ο κύριος Σπίρτζης, λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε πιο πολύ απ' όλους. Και έχασε πιο πολύ απ' όλους και έχει ευθύνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό, ο κύριος Κασσελάκης» για να προσθέσει στη συνέχεια ότι το κόμμα «όφειλε και να μη λειτουργεί ως μονοπρόσωπη ΙΚΕ, άρα να συγκληθούν τα όργανα, να κάνει απολογισμό του αποτελέσματος και να πάρει τις ευθύνες που έχει - και εκείνος και όλοι όσοι επέλεξαν αυτή την πρακτική (...) αποδείχθηκε ότι ούτε ο κύριος Κασσελάκης μπορεί να διεκδικήσει την πρωθυπουργία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο κύριος Ανδρουλάκης με το ΠΑΣΟΚ. Το 14,9% και το 12% δεν γίνονται 40%». Προφανώς, για τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Σπίρτζης «κομίζει Γλαύκα εις Αθήνας», όμως στο πλαίσιο των στελεχών του κόμματος, αυτή είναι μια πολύ αιχμηρή δήλωση, δεδομένου ότι όλοι μαζί προσποιούνται ότι το αποτέλεσμα ήταν καλό. Δεν τον βλέπουμε καλά τον κύριο Σπίρτζη, με αυτά που λέει, μάλλον θα είναι ο «επόμενος προς αποχώρηση» από το τηλέ-ριάλιτι του Στέφανου Κασσελάκη

Είναι αδιάφορες οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - Πρέπει να δημιουργηθεί νέο κόμμα

Την θέση του ότι είναι αδιάφορο εάν θα παραμείνουν στην αρχηγία των κομμάτων τους, ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης, διότι θα πρέπει να δημιουργηθεί νέο κόμμα, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει τα στελέχη και -προφανώς- τους βουλευτές και των δυο κομμάτων, εξέφρασε ο κύριος Σπίρτζης. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κύριος Σπίρτζης είπε ότι «όχι βέβαια. Πώς θα τον κερδίσει, με 14,9%; Απέτυχε η πρακτική, η τακτική, η μη-πολιτική πρόταση, η άκρατη επικοινωνία, το συγκεκριμένο στυλ επικοινωνίας». Αναφορικά με την σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, ο κύριος Σπίρτζης είπε «αυτό που πρέπει να γίνει, είναι η σύγκλιση του προοδευτικού χώρου, είναι να πάμε σε μια άλλη ενιαία έκφραση του προοδευτικού χώρου» για να προσθέσει στη συνέχεια ότι το όλο εγχείρημα θα πρέπει «να καταλήξει σε καινούριο κόμμα, ενιαίο». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν προετοιμάζει ο ίδιος κάποιο κόμμα, ο κύριος Σπίρτζης απάντησε αρνητικά για να προσθέσει ότι «προετοιμάζονται κινήσεις για την σύγκλιση των κομμάτων», φωτογραφίζοντας σαφώς τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιώργου Παπανδρέου. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα σε όσους οψίμως επικαλούνται την σύγκλιση, προκειμένου να την «κάψουν», λέγοντας ότι «όσοι επικαλούνται τη σύγκλιση για να τη διαλύσουν, δεν θα πετύχουν. Πρωτοβουλίες για τη σύγκλιση θα υπάρξουν. Και όσοι δε συμμετέχουν, βάζοντας στην άκρη είτε κομματικούς πατριωτισμούς, είτε προσωπικές τακτικές, απλά θα τους ξεπεράσει η ιστορία».

Δεν πρέπει να απολογηθεί ο Κασσελάκης που απέτυχε;

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν τον διαγράψει ο Στέφανος Κασσελάκης, επειδή υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη στιγμή που έχει προεξοφλήσει ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, ο κύριος Σπίρτζης είπε «γιατί, είναι Πυθία ο κύριος Κασσελάκης; Μας είπε και τώρα ότι θα μειώσει πάρα πολύ (τη διαφορά), θα έχει 20%, έβαλε στόχους, έκανε το ένα, το άλλο, απέτυχε. Δεν πρέπει να απολογηθεί που απέτυχε; Λέω, ρωτάω». Πρόκειται για την σκληρότερη κριτική που έχει δεχθεί ο Στέφανος Κασσελάκης έως τώρα, από άτομο που ανήκει -προς ώρας τουλάχιστον- στο κόμμα του. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσο άμεση θα είναι η διαγραφή του, μιας και ο Στέφανος Κασσελάκης αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις ΗΠΑ και υπάρχει αρκετά μεγάλη διαφορά ώρας. Συνεπώς, δεν είναι διόλου απίθανο νωρίς το απόγευμα να πληροφορηθούμε τη διαγραφή του. Αφενός διότι έχει αποδείξει τη δυσανεξία του στην κριτική, ενώ αφετέρου εάν δεν λάβει δραστικά μέτρα, θα πάρουν όλοι όσοι τον αμφισβητούν υπογείως θάρρος, προκειμένου να το κάνουν δημοσίως. Τώρα ξεκινούν τα ζόρια, Στέφανε.

Η δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη

Χρήστος Κούτρας: «Στον ΣΥΡΙΖΑ έχετε πολλούς αργόμισθους; Γιατί κάτι τέτοιο κατάλαβα απ' αυτά που είπε χθες ο κύριος Κασσελάκης και οι συνεργάτες του».

Χρήστος Σπίρτζης: «Δεν ξέρω τι λένε οι συνεργάτες του κυρίου Κασσελάκη. Εγώ ξέρω την πρόταση που είχα κάνει στο προηγούμενο συνέδριο, να μην μετέχουν τα μέλη που είναι σε όργανα, σε αμειβόμενες θέσεις στο κόμμα. Με εξαίρεση λίγες θέσεις, που απαιτούν πλήρη απασχόληση, όπως του γραμματέα, στην οργανωτική και τα λοιπά. Αυτό κύριε Κούτρα, έγινε - κατά πλειοψηφία απορρίφθηκε. Και από αυτούς που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είχαν την πλειοψηφία του μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ και των επαγγελματικών στελεχών, αλλά και από τους στενούς συνεργάτες του κυρίου Κασσελάκη, σήμερα. Απ' τη στιγμή που δεν άνοιξε μια κουβέντα, αν πρέπει να υπάρχουν τέτοιοι περιορισμοί, σαν αυτούς που σας προτείνω -που η γνώμη μου είναι ότι αυτό διασφαλίζει πολλά πράγματα, στο πώς κινείται ένα κόμμα, στη Δημοκρατία που πρέπει να έχει και το πώς λειτουργεί- οι απολύσεις που έχουν γίνει είναι καθαρά απολύσεις πολιτικής δίωξης. Όποιος διαφωνεί με την ομάδα Κασσελάκη στην Κουμουνδούρου, φεύγει».

Χρήστος Κούτρας: «Η Νέα Δημοκρατία έχασε, το ΠΑΣΟΚ έχασε. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε πιο πολύ απ' όλους. Και έχασε πιο πολύ απ' όλους και έχει ευθύνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό, ο κύριος Κασσελάκης. Γιατί και στην προεκλογική περίοδο αλλά και μετά τις εκλογές, αν θέλουμε να λέμε ότι έχουμε ένα κόμμα που έχει συλλογική πολιτική λειτουργία, θέλει να πάει τα πράγματα παρακάτω, -είτε υπάρχει η μια πρόταση, είτε η άλλη, να αποφασίσει την πορεία του-, όφειλε και να μη λειτουργεί ως μονοπρόσωπη ΙΚΕ, άρα να συγκληθούν τα όργανα, να κάνει απολογισμό του αποτελέσματος και να πάρει τις ευθύνες που έχει - και εκείνος και όλοι όσοι επέλεξαν αυτή την πρακτική (...) αποδείχθηκε ότι ούτε ο κύριος Κασσελάκης μπορεί να διεκδικήσει την πρωθυπουργία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο κύριος Ανδρουλάκης με το ΠΑΣΟΚ. Το 14,9% και το 12% δεν γίνονται 40%».

Χρήστος Κούτρας: «Άρα ο Κασσελάκης δεν μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Όχι βέβαια. Πώς θα τον κερδίσει, με 14,9%; Απέτυχε η πρακτική, η τακτική, η μη-πολιτική πρόταση, η άκρατη επικοινωνία, το συγκεκριμένο στυλ επικοινωνίας».

Γιάννης Ντσουνος: «Αφού λέτε αυτό, πώς δεν τίθεται θέμα; Λέτε πριν, δεν έχει καμία σημασία -»

Χρήστος Σπίρτζης: «Δεν έχει καμία σημασία γιατί αυτό που πρέπει να γίνει, είναι η σύγκλιση του προοδευτικού χώρου, είναι να πάμε σε μια άλλη ενιαία έκφραση του προοδευτικού χώρου και νομίζω ότι εκεί, πρέπει να υπάρξουν πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, πολύ συγκεκριμένα βήματα για να προχωρήσουμε μπροστά».

Χρήστος Κούτρας: «Καινούριο κόμμα εννοείτε;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Ναι, αν θέλετε την άποψή μου, ναι. Να καταλήξει σε καινούριο κόμμα, ενιαίο».

Χρήστος Κούτρας: «Να κλείσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ή δεν σας ενδιαφέρει τι θα γίνει;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Δεν με ενδιαφέρει, πραγματικά. Μου είναι αδιάφορο».

Χρήστος Κούτρας: «Προετοιμάζετε κάποιο κόμμα;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Όχι, προετοιμάζονται κινήσεις για την σύγκλιση των κομμάτων. Και αν τα κόμματα και οι ηγεσίες τους, δεν συντρέξουν να συμμετέχουν - όχι για τον τύπο, όχι γιατί διαβάζουν τις μετρήσεις και βλέπουν ότι το 80% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το θέλουν (...) αυτό όμως που βλέπω, είναι να λένε κάποιοι -και καθυστερημένα μάλιστα, αυτά που λέγαμε πριν από έναν χρόνο για σύγκλιση, γιατί τότε τα κατηγορούσαν- σήμερα να τα επικαλούνται και θέλω να στείλω ένα μήνυμα: όσοι επικαλούνται τη σύγκλιση για να τη διαλύσουν, δεν θα πετύχουν. Πρωτοβουλίες για τη σύγκλιση θα υπάρξουν. Και όσοι δε συμμετέχουν, βάζοντας στην άκρη είτε κομματικούς πατριωτισμούς, είτε προσωπικές τακτικές, απλά θα τους ξεπεράσει η ιστορία».

Χρήστος Κούτρας: «Αν σας διαγράψει ο κύριος Κασσελάκης, για αυτά που λέτε τώρα;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Γιατί να με διαγράψει;»

Χρήστος Κούτρας: «Γιατί λέτε ότι δεν μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη και ο ίδιος λέει ότι στις επόμενες εκλογές, θα γίνει πρωθυπουργός»

Χρήστος Σπίρτζης: «Γιατί, είναι Πυθία ο κύριος Κασσελάκης; Μας είπε και τώρα ότι θα μειώσει πάρα πολύ (τη διαφορά), θα έχει 20%, έβαλε στόχους, έκανε το ένα, το άλλο, απέτυχε. Δεν πρέπει να απολογηθεί που απέτυχε; Λέω, ρωτάω».