Σε μια ωμή παραδοχή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως διατεθειμένος να κάνει τα «στραβά μάτια» για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να γίνει η «συγχώνευση» των δυο κομμάτων, προχώρησε ο Νίκος Παππάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Attica TV και στον δημοσιογράφο Γιώργο Χουδαλάκη. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν «Τα χρέη του ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο στο να δημιουργηθεί κάτι ενιαίο;», ο Νίκος Παππάς είπε ότι «αυτή είναι μια κουβέντα, η οποία δεν είναι καθόλου ώριμη. Δεν ξέρω πώς και γιατί πυροδοτείται. Αλλά η προοπτική μιας εκλογικής συνεργασίας, η οποία θα νικήσει τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές, είναι κάτι το οποίο είναι ευκταίο και επιθυμητό».

Δηλαδή, πότε θα είναι ώριμη αυτή η κουβέντα, κύριε Παππά; Αφότου καταρτιστούν τα κοινά ψηφοδέλτια; Προφανώς, αυτή η κουβέντα πυροδοτείται από το διαχρονικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ -από τις ημέρες Αλέξη Τσίπρα, έως και τις ημέρες του Στέφανου Κασσελάκη- «εμείς δεν χρωστάμε σε κανέναν, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν χρέη δανεικά κι αγύριστα» και ούτω καθ' εξής. Το γεγονός ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν προαποφασίσει να κάνουν τα «στραβά μάτια» απέναντι σε μια διαχρονική κατηγορία που οι ίδιοι εισήγαγαν στον δημόσιο διάλογο, λέει πάρα πολλά: αφενός ότι σε επίπεδο αρχών είναι «πούροι Μαρξιστές». Απλώς, όχι του Κάρολου Μαρξ, αλλά του Γκράουτσο Μαρξ, ο οποίος έλεγε «αυτές είναι οι αρχές μου. Κι αν δεν σας αρέσουν... εντάξει, έχω κι άλλες!». Αφετέρου δικαιώνουν το απαύγασμα της αείμνηστης Μαλβίνας Κάραλη για τον ΣΥΡΙΖΑ -τότε Συνασπισμό-: «ο Συνασπισμός δεν είναι κόμμα, αλλά 10 κώλοι που ψάχνουν καρέκλα». Τέτοια επίπεδα πολιτικού καιροσκοπισμού, δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ στην πολιτική ιστορία της χώρας, ενδεχομένως και του κόσμου ολόκληρου. Κι αυτό θα έπρεπε να προβληματίσει πρώτα απ' όλους το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Θα λέγαμε και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όπως έχει διαχρονικά αποδειχθεί, δεν διαθέτουν τέτοιου είδους ευαισθησίες.

Η δήλωση του Νίκου Παππά

Γιώργος Χουδαλάκης: «Επειδή είμαι σε θέση να γνωρίζω για την τεράστια προσπάθεια που κατεβλήθη, για να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα χωρίς χρέη, ή τέλος πάντων, να μην είναι ένα κόμμα όπως είναι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Τα χρέη του ΠΑΣΟΚ -και το ρωτώ έχοντας στοχευμένο πράγμα στο κεφάλι μου, εδώ και πολύ καιρό- μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο στο να δημιουργηθεί κάτι ενιαίο, ή τέλος πάντων ένα κόμμα «συνομοσπονδία», όπως είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας;»

Νίκος Παππάς: «Νομίζω ότι αυτή είναι μια κουβέντα, η οποία δεν είναι καθόλου ώριμη. Δεν ξέρω πώς και γιατί πυροδοτείται. Αλλά η προοπτική μιας εκλογικής συνεργασίας, η οποία θα νικήσει τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές, είναι κάτι το οποίο είναι ευκταίο και επιθυμητό».