Σκληρή απάντηση στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης έδωσε η Σοφία Βούλτεψη. Η κ. Βούλτεψη σημειώνει ότι «στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του… τουρκομαθούς κ. Χάρη Μαμουλάκη, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ότι σήμερα το πρωί, στον ΣΚΑΪ, παρουσίασα ως μπροσούρα του ΣΥΡΙΖΑ δημοσίευμα του τουρκικού Τύπου. Κατ’ αρχάς δεν γνωρίζω καμιά εφημερίδα, οποιασδήποτε χώρας, που να δημοσιεύει άρθρο με το λογότυπο κόμματος (και μάλιστα ξένης χώρας) πάνω από τον τίτλο. Κατά δεύτερον, η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο φυλλάδιο είχε κυκλοφορήσει στη Θράκη παραμονές των εκλογών Ιανουαρίου 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει το 48,53% των ψήφων. Το θέμα έκτοτε έχει πολλές φορές προβληθεί και από πολλούς, μεταξύ των οποίων και σε δική μου αρθρογραφία, χωρίς ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιδράσει μιλώντας για fake news και προβοκάτσιες».
Στην απάντηση της, η κ. Βούλτεψη απαριθμεί τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπως είχαν προβληθεί μέσω του φυλλαδίου, οι οποίες, όπως επισημαίνει, ήταν οι ακόλουθες:
«1. Στο πλαίσιο ελευθερίας του «εθνικού» και «συλλογικού αυτοπροσδιορισμού» εφαρμογή αποφάσεων του ΕΔΑΔ σχετικά με τα σωματεία της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης.
2. Επικύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης Πλαίσιο για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων. Παροχή της ελευθερίας έκφρασης και ελευθερίας σκέψης στα πρόσωπα που θεωρούν ότι ανήκουν στην μειονότητα και δυνατότητα δημιουργίας και χρήσης δικών τους ΜΜΕ. Δικαίωμα ελεύθερης χρήσης γλώσσας για τις μειονότητες σε όλον τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Ειδικά για την μειονότητα της Θράκης:
1. Κατάργηση της αρμοδιότητας του ΥΠΕΞ και της ΕΥΠ για τα θέματα που αφορούν τη μειονότητα και μεταφορά των σχετικών αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Εσωτερικών.
2. Άμεση και αυτοδίκαιη επαναχορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας σε όσους τη στερήθηκαν με το άρθρο 19 του κώδικα ιθαγένειας.
3. Χορήγηση τίτλων για τα χωράφια και τα σπίτια στους κατοίκους του ορεινού όγκου.
4. Προσανατολισμός της ποσόστωσης του 0,5% του άρθρου 23 του Ν. 3647/08 για πρόσληψη στο δημόσιο για τα μέλη της μειονότητας.
Για την εκπαίδευση:
1. Δικαίωμα στη μειονότητα για δημιουργία δίγλωσσων νηπιαγωγείων.
2. Δημιουργία Παιδαγωγικού Τμήματος Τουρκικής Γλώσσας στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ελεύθερη χρήση της τουρκικής γλώσσας σε όλες τις εκδηλώσεις.
3. Κατάργηση του νόμου ιεροδιδασκάλων και δικαίωμα εκλογής μουφτή.
4. Κλείσιμο των δύο ιεροσπουδαστηρίων και μετατροπή τους σε επαγγελματικά λύκεια (ΕΠΑΛ).
5. Διορισμοί δασκάλων τουρκικής για τους μουσουλμάνους Τούρκους μαθητές στην Αθήνα.
Για τις θρησκευτικές μειονότητες:
1. Κατάργηση της υποχρεωτικής πρωινής προσευχής.
2. Κατάργηση του σημερινού μαθήματος θρησκευτικών και η αντικατάσταση του από μάθημα «φιλοσοφίας θρησκειών».
3. Θέσπιση υποχρεωτικού πολιτικού γάμου για όλους τους πολίτες μαζί με το θρησκευτικό γάμο».
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να έχει τις ίδιες «απόψεις»
Η κ. Βούλτεψη τονίζει ότι «αν κρίνουμε από τις σημερινές δηλώσεις των στελεχών του, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να έχει τις ίδιες “απόψεις”. Με την ίδια άλλωστε επιχειρηματολογία δεν ψήφισε ούτε την τροπολογία Σαμαρά για τις μουφτείες (Ιανουάριος 2013), ούτε το νόμο Μητσοτάκη (4964/2022) για το ίδιο θέμα» και ρωτά αν είναι fake news και όσα διαλαμβάνονται στην Πολιτική Απόφαση του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ του Ιουλίου 2013: «αποκαθιστούμε στη θεωρία και την πράξη τις έννοιες “εθνικό” και “πατριωτικό”, συνδέοντάς τες με το γνήσια λαϊκό. Ο εθνικισμός και η πατριδοκαπηλία βρίσκονται σε διαρκή αντιπαράθεση με τον δημοκρατικό-διεθνιστικό πατριωτισμό των λαϊκών τάξεων και της Αριστεράς. Θα προχωρήσουμε, με γνώμονα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, στην επίλυση των ανοιχτών θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας της χώρας και των κατοίκων της» έλεγε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Ας μας πουν επίσης αν είναι fake news και τα διαλαμβανόμενα στο κείμενο της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του περίφημου Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ (Μάρτιος 2014): “για τα λεγόμενα εθνικά θέματα, κάθε αντίθετη άποψη στηλιτεύεται και απαγορεύεται στην πράξη ακόμα και η αναφορά σε εθνικές μειονότητες που ζουν στη χώρα μας, ενώ την ίδια στιγμή τμήματα του πληθυσμού που ανήκουν σε μειονότητες αποκλείονται από βασικά κοινωνικά δικαιώματα (στέγαση, εκπαίδευση, υγεία κ.α)”. Και τελικά ας μας πουν αν επιτρέπεται βουλευτές που ορκίζονται στο Σύνταγμα να έχουν “απόψεις”, καθώς και το δικαίωμα του “αυτοπροσδιορισμού” κατά παράβαση και παραβίαση της Συνθήκης της Λοζάνης» λέει η κ. Βούλτεψη.
«Μπορούν επίσης να πράξουν κάτι πιο απλό: Να αποκηρύξουν τις προηγούμενες “απόψεις” τους και να καλέσουν τους συγκεκριμένους βουλευτές να δηλώσουν ποια ακριβώς μειονότητα εκπροσωπούν. Τέλος, ας μας εξηγήσει ο κ. Μαμουλάκης (που γνωρίζει και την τουρκική) βάσει ποίου στοιχείου απεφάνθη ότι το συγκεκριμένο κείμενο δημοσιεύθηκε σε τουρκική εφημερίδα, πού βρήκε η εφημερίδα τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και αν ο ΣΥΡΙΖΑ προέβη τότε σε κάποια διάψευση. Πάει πολύ αυτοί που μιλούσαν για “λεγόμενα εθνικά θέματα” και δήλωναν διεθνιστές να καταγγέλλουν σήμερα τον ταχυδρόμο. Και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ σε άλλη ανακοίνωσή του είχε αναφέρει πως στη Θράκη εκτιμήθηκε το γεγονός ότι “έχει σαφείς προγραμματικές θέσεις”, ένα τελικό σχόλιο: Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ σαφείς προγραμματικές θέσεις είχε μόνο για τη Θράκη!» καταλήγει η Σοφία Βούλτεψη.