Σε ένα ρεσιτάλ χυδαιότητας προέβη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN, στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την απειλή για βέτο της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφορικά με την εξόφθαλμη καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Φρέντι Μπελέρη.
Ο Χρήστος Γιαννούλης προκειμένου να κάνει αντιπολίτευση, πήρε την κομματική γραμμή περί της «αποτυχημένης τακτικής» για την συγκεκριμένη υπόθεση, λέγοντας ότι εφόσον η κυβέρνηση είναι τόσο απόλυτη, θα έπρεπε να το πει με πιο καθαρό τρόπο -ενώ έχει διαμηνυθεί σε όλους τους τόνους από τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι το βέτο θα ασκηθεί-, ενώ ταυτόχρονα, βλέπει στην άσκηση βέτο μικροπολιτικές σκοπιμότητες και εκβιασμούς! Τι από τα δυο ισχύει κύριε Γιαννούλη; Δεν μπορείτε να ισχυρίζεστε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πει ξεκάθαρα, ότι πρόκειται να ασκήσει βέτο για το συγκεκριμένο θέμα και ταυτόχρονα να την κατηγορείτε για εκβιασμό.
Αφήνοντας στην άκρη το γεγονός ότι από τις τρεις φορές που αναφέρθηκε στην ελληνική Μειονότητα, τις δυο φορές την αποκάλεσε «κοινότητα», λες και πρόκειται για μετανάστες, ο κύριος Γιαννούλης προσχώρησε και στο δόγμα Σολτς «να δούμε την μεγαλύτερη εικόνα», καθώς είπε ότι «θέλω να πιστεύω ότι η ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας, σχετίζεται με εξίσου σοβαρά ζητήματα, σε ό,τι αφορά την ειρήνη, την συνεργασία στα Βαλκάνια και την αποφυγή εντάσεων». Εάν διαβάσει την συγκεκριμένη δήλωση ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, θα αναφωνήσει «Εξαιρετική δήλωση Herr Γιαννούλη, danke!». Και μετά απορούν γιατί οδεύουν ολοταχώς σε μονοψήφια ποσοστά.
Όμως, η χυδαιότητα δεν σταματάει εδώ: δίχως να ερωτηθεί από τους δημοσιογράφους, έφερε από μόνος του στην συζήτηση το χθεσινό περιστατικό με τον Γιώργο Φλωρίδη στη Βουλή (υπάρχει βίντεο στο τέλος του άρθρου), όπου από βήματος Βουλής ο Γιώργος Φλωρίδης κατέδειξε το μέγεθος της ζημιάς που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 με την αναθεώρηση των Κωδίκων. Υπενθυμίζοντάς τους ότι παρέτειναν τη διάλυση της Βουλής κατά μια εβδομάδα ενώ είχαν ήδη προκηρυχθεί οι εκλογές, προκειμένου να φέρουν ένα τελευταίο νομοσχέδιο εκτάσεως 1.100 άρθρων, του οποίου η ψήφιση ως αποτέλεσμα είχε 5.000 δικογραφίες κακουργηματικού χαρακτήρα -σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων- να αρχειοθετηθούν, ο Γιώργος Φλωρίδης κατάφερε να ενώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Αριστερά εναντίον του. Πολάκης, Τσακαλώτος και όλη η «παλιοπαρέα» έβαλλαν κατά του Γιώργου Φλωρίδη, κατηγορώντας τον ως Ακροδεξιό, επειδή τους είπε αυτό που είχε πει ουσιαστικά και η Ένωση Εισαγγελέων: ότι με αυτό το νομοσχέδιο θα τη γλίτωναν 5.000 εγκληματίες, χαρακτηρίζοντάς τους «προστάτες των κακούργων».
Η εύλογη απορία είναι το γιατί εξανίστανται με τον χαρακτηρισμό, αφού και ο Γιάννης Μαντζουράνης έχει ταχθεί δημοσίως υπέρ του «καταργητισμού των ποινών». Σε κάθε περίπτωση, ο Χρήστος Γιαννούλης είδε «πολιτική χυδαιότητα και πολιτική αλητεία» από πλευράς του Γιώργου Φλωρίδη, επειδή απλώς τους είπε κατάμουτρα το τι ακριβώς ψήφισαν τότε, ενώ προσπαθώντας να τον αποδομήσει τον αποκάλεσε Ακροδεξιό και ότι στην πολιτική του δραστηριότητα, το κλάσμα έχει το ισοζύγιο μηδέν-μηδέν. Το βέβαιο είναι ότι μόνο όταν σου «πατάνε τον κάλο», πονάς τόσο πολύ.
Η δήλωση του Χρήστου Γιαννούλη
Χρήστος Γιαννούλης: «Εγώ υπερασπίζομαι το δικαίωμα μιας γειτονικής χώρας της Μεσογείου και της Βαλκανικής Χερσονήσου, να διέπεται οριζόντια από αξίες κράτους δικαίου. Μπορούμε να ανοίξουμε μεγάλη συζήτηση για το ποια ήταν η στάση της ελληνικής Πολιτείας και του ελληνικού πολιτικού συστήματος διαχρονικά, σε σχέση με την κοινότητα (sic) των Βορειοηπειρωτών, των ανθρώπων που βρέθηκαν από τις εξελίξεις της ιστορίας σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία, μέσα από κάποιες γεωπολιτικές αλλαγές. Το "μικροπολιτική" θα το έβαζα σε όσους προσπαθούν να ξύσουν το επίχρισμα του πατριωτισμού, υπερβάλλοντας πολλές φορές».
Παναγιώτης Στάθης: «Αυτό κάνει η κυβέρνηση λέτε;»
Χρήστος Γιαννούλης: «Δεν θέλω να πιστεύω και δεν θέλω να το απευθύνω σαν κατηγορία, γιατί αυτά τα ζητήματα ξεπερνούν τους προέδρους, θέλει πολλή συζήτηση -»
Γιάννης Κολοκυθάς: «Ότι είναι αποτυχημένη τακτική της κυβέρνησης, αυτό είπατε εχθές».
Χρήστος Γιαννούλης: «Εγώ είδα τον Έλληνα Πρωθυπουργό να συζητά στο περιθώριο με τον Έντι Ράμα, να διατυπώνεται με πολύ διακριτικό τρόπο το πιθανολογούμενο βέτο της Ελλάδας για την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας».
Παναγιώτης Στάθης: «Θα έπρεπε να ήταν πιο σκληρό λέτε;»
Χρήστος Γιαννούλης: «Εάν είναι τόσο απόλυτη η θέση της κυβέρνησης, ότι η ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας συνδέεται με την υπόθεση Μπελέρη, θα έπρεπε να το πει με καθαρό τρόπο».
Παναγιώτης Στάθης: «Μας το είπε ο κύριος Χατζηβασιλείου, πολύ ξεκάθαρα».
Χρήστος Γιαννούλης: «Χωρίς να υποτιμώ τα δικαιώματα ενός εκάστου πολίτη της Αλβανίας και μέλος της ελληνικής κοινότητας (sic) των Βορειοηπειρωτών, θέλω να πιστεύω ότι η ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας, σχετίζεται με εξίσου σοβαρά ζητήματα, σε ό,τι αφορά την ειρήνη, την συνεργασία στα Βαλκάνια και την αποφυγή εντάσεων».
Παναγιώτης Στάθης: «Άρα λέτε ότι δεν χρειάζεται να φτάσουμε τόσο ψηλά - αυτή είναι η θέση σας, για να καταλάβω;»
Χρήστος Γιαννούλης: «Η θέση μας είναι ότι πιέζουμε χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ή εκβιασμούς, ή άλλα».
Παναγιώτης Στάθης: «Άρα να μην φτάσουμε σε βέτο;»
Χρήστος Γιαννούλης: «Αυτό πρέπει να το κρίνουν άνθρωποι που γνωρίζουν απόλυτα. Εγώ έχω μια δυσανεξία στην διατύπωση άποψης επί παντός».
Παναγιώτης Στάθης: «Πάντως, σας ακούω επιφυλακτικό. Καταλαβαίνω ότι είστε επιφυλακτικός στο να ασκήσει βέτο για το συγκεκριμένο θέμα η ελληνική κυβέρνηση».
Χρήστος Γιαννούλης: «Εάν το εκτιμήσει η ελληνική κυβέρνηση, ενημερώσει και τα κόμματα και δουν ότι αυτή είναι και η μόνη αποτελεσματική μέθοδος, για να δοθεί ένα μήνυμα υπεράσπισης των αξιών του κράτους δικαίου για την ελληνική μειονότητα, είναι μια προοπτική. Εγώ τώρα θα σας πω τώρα χωρίς να προσπαθώ να αλλάξω την ατζέντα, θεωρώ πολύ μεγαλύτερη απαξίωση για τη Δημοκρατία, για το κράτος δικαίου, για την ισηγορία, την ισονομία, την ποιότητα του πολιτικού μας διαλόγου, την ποιότητα του κοινοβουλευτισμού, την χθεσινή πολιτική χυδαιότητα και πολιτική αλητεία Φλωρίδη, ο οποίος από τα αζήτητα επειδή έγινε υπουργός, μπορεί να κουνάει το δάχτυλο στην Αριστερά και να λέει "είστε προστάτες των κακούργων". Αυτά κύριε Στάθη, δεν γίνονται σε ευνομούμενες πολιτείες».
Παναγιώτης Στάθης: «Βέβαια, αυτές τις καταγγελίες τις είχε διατυπώσει ο κύριος Κοντονής και υπήρξε και ανακοίνωση των εισαγγελέων, να σας πώ την αλήθεια».
Χρήστος Γιαννούλης: «Πάντα στην πολιτική έχει σημασία και ποιος λέει, τι. Ένας άνθρωπος που αν χρειαστεί ο ιστορικός του μέλλοντος να αποτυπώσει την πολιτική του δραστηριότητα, θα βρει ισοζύγιο του κλάσματος μηδέν-μηδέν».
Παναγιώτης Στάθης: «Για ποιον το λέτε αυτό;»
Χρήστος Γιαννούλης: «Για τον κύριο Φλωρίδη. Βρέθηκε από τα αζήτητα της ιστορίας ως εκσυγχρονιστής, στον χώρο της Ακροδεξιάς αντίληψης -αυτό το πρόσωπο μας έδειξε χθες-, βρέθηκε να είναι υπουργός (...) αν το Κέντρο του κυρίου Μητσοτάκη είναι ο κύριος Φλωρίδης, αυτό το Κέντρο, να το χαίρεται».
Η ομιλία του Γιώργου Φλωρίδη που ένωσε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά
Φλωρίδης προς ΣΥΡΙΖΑ για τους Ποινικούς Κώδικες: Θέλατε να προστατεύσετε τους εγκληματίες! pic.twitter.com/ptKxeXIFkL
— Ομάδα Αλήθειας (@omadaalithias) December 14, 2023