Το να μαθαίνει κανείς ατάκες και να τις πετάει αποτέλεσε τη βάση της Αριστεράς, όπως αυτή επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και κάποιες άλλες υποομάδες. Βέβαια οι ατάκες είναι λίγο… παραποιημένες αλλά ουδείς δίνει σημασία σε αυτό. Άλλωστε η εμβάθυνση τα τελευταία 15 χρόνια δεν ήταν το… φόρτε της Κουμουνδούρου.

Μάο και Μάρξ κατέχουν κορυφαίες θέσεις στις προτιμήσεις των συντρόφων της Κουμουνδούρου ως προς το αναμάσημα ατάκας. Ο πρώτος δε βρίσκεται και στην πρώτη θέση με το «αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν» και το «μεγάλη αναταραχή – θαυμάσια κατάσταση».

Και τα δύο βέβαια δεν έχουν ειπωθεί ακριβώς έτσι. Ειδικά το «αφήστε όλα τα λουλούδια ν΄ανθίσουν» το οποίο χρησιμοποίησε ο Στέφανος Κασσελάκης για ν ΄απαντήσει στον Δημήτρη Κουτσούμπα και τη φράση του «που το βρήκατε αυτό το φυντάνι;» ήταν κάπως διαφορετικό.

«Ας ανθίσουν 100 λουλούδια κι ας ανταγωνιστούν 100 θεωρητικές σχολές» είχε πεί ο Μάο το 1956. Και αφού άνθισαν… λουλούδια και θεωρίες τα… έκοψε όλα. Σχεδόν τα ξερίζωσε.

Και ως προς τη δεύτερη… ατάκα. Μάλλον η «μεγάλη αναταραχή» στον ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει να είναι μια «υπέροχη κατάσταση». Το αντίθετο. Βρίσκεται στην Τρίτη θέση δημοσκοπικά, με ορατό τον κίνδυνο να βρεθεί και στην τέταρτη.