Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο. Κληθείς να σχολιάσει εάν η Νέα Αριστερά υποκαθιστά τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δια του προέδρου του, ασκεί κριτική στην Νέα Δημοκρατία από τα Δεξιά και ως παράδειγμα έφερε την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για ενιαίο φόρο flat-tax, τον οποίο αποκαλεί «θέση της πιο σκληρής αμερικάνικης Δεξιάς», ενώ στηλίτευσε την χρήση του όρου «εθνομηδενισμός» από τον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας ότι ο όρος προέρχεται από τα Δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το σχόλιο του Δημήτρη Τζανακόπουλου στην δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη, ότι «δεν θα χωρίσουμε τους Έλληνες ταξικά, έχουμε ζήσει αρκετή διχόνοια ως έθνος, δεν χρειάζεται άλλο, ας φτιάξουμε μια καλύτερη κοινωνία και μια καλύτερη οικονομία για όλους μας», στην οποία σχολίασε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «κατήργησε την πάλη των τάξεων» και ότι «τελικά αυτή η άρνηση του να αντιληφθείς την κοινωνία ως καταστατικά διαχωρισμένη, με πραγματικές αντιθέσεις και να τις ανάγεις αυτές σε μια διάθεση απλώς εχθροπάθειας ή διχόνοιας, είναι το χαρακτηριστικό ενός ανθρώπου που δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με την Αριστερά», είναι ενδεικτικό του πόσο στρεβλή είναι η Αριστερή θεώρηση των πραγμάτων. Για την Αριστερά, η κοινωνία έχει μείνει στα χρόνια της Ρωσικής Επανάστασης του 1917, όπου υπήρχε ο Τσάρος και οι ευγενείς, κι από κάτω οι δουλοπάροικοι.

Με μια τόσο σύγχρονη ανάλυση -η οποία είναι υπερεκατονταετής- της κοινωνίας και της οικονομίας, είναι να απορεί κανείς, γιατί ο κόσμος τους γυρίζει την πλάτη! Όπως επίσης απορεί κανείς, γιατί όλοι οι Αριστεροί όταν επιλέγουν να μεταναστεύσουν, επιλέγουν πάντοτε σκληρές καπιταλιστικές χώρες -όπως λόγου χάρη η Μεγάλη Βρετανία, που για παράδειγμα, είναι καθηγητής πανεπιστημίου ο αδελφός του Δημήτρη Τζανακόπουλου, Αντώνης Τζανακόπουλος- και όχι κάποιον σοσιαλιστικό «παράδεισο». Ίσως να προσπαθούν να αλώσουν τον καπιταλισμό εκ των έσω.

Η δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου

Χρήστος Κούτρας: «Είδαμε χθες μια σκληρή κόντρα του κυρίου Φλωρίδη, με τον κύριο Τσακαλώτο. Θα προσπαθήσετε να υποκαταστήσετε τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση;»

Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Αυτό που θα κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε μια ανταγωνιστική πολιτική προοπτική, απέναντι στην Νέα Δημοκρατία. Διότι αυτή τη στιγμή, υφίσταται ένα κενό στον προοδευτικό, σε όλο τον χώρο Αριστερά της Νέας Δημοκρατίας, από την Κεντροαριστερά μέχρι την Αριστερά (...) βλέπουμε πολλές φορές τον ΣΥΡΙΖΑ δια του προέδρου του, να ασκεί κριτική στη Νέα Δημοκρατία από τα Δεξιά. Για παράδειγμα τον άκουγα προχθές -»

Χρήστος Κούτρας: «Τον κύριο Κασσελάκη λέτε;»

Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Ναι, τον κύριο Κασσελάκη. Τον άκουγα προχθές να προτείνει τον ενιαίο φόρο flat-tax, με συντελεστή 17% για εισοδήματα μέχρι 220.000 ευρώ. Αυτό είναι θέση της πιο σκληρής αμερικάνικης Δεξιάς. Δεν έχει να κάνει με -»

Χρήστος Κούτρας: «Είναι σκληρός Δεξιός δηλαδή, ο κύριος Κασσελάκης;»

Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Είπα ότι αυτή η θέση, είναι μια θέση που έρχεται να ασκήσει κριτική στον κύριο Μητσοτάκη από τα Δεξιά. Αντίστοιχα, τον άκουσα να μιλάει για "εθνομηδενιστικές απόψεις, μέσα στην Αριστερά". Ξέρετε ποιοι εισήγαγαν τον όρο "εθνομηδενισμός"; Ο όρος "εθνομηδενισμός" προέρχεται από τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Δεν προέρχεται από τον χώρο τον προοδευτικό, της Αριστεράς και λοιπά. Εκεί βλέπουμε μια διαρκή διολίσθηση και μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα κόμμα που δυσκολεύεται κανείς να το τοποθετήσει με την παραδοσιακή πολιτική γεωγραφία. Απ' την άλλη μεριά, το ΠΑΣΟΚ για διάφορους λόγους -που σχετίζονται με την πολιτική του και κοινωνική του ιστορία- δεν μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό πολιτικό αντίπαλο, απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Εμείς θεωρούμε ότι η Νέα Αριστερά βάζοντας μπροστά ζητήματα της μισθωτής εργασίας, της κλιματικής δικαιοσύνης, ζητήματα της Δημοκρατίας, των κοινωνικών δικαιωμάτων, των ατομικών δικαιωμάτων, ζητήματα που σχετίζονται με πραγματικές αγωνίες των ανθρώπων, μπορεί να διαμορφώσει έναν αιχμηρό πολιτικό λόγο και να πρωταγωνιστήσει στη συγκρότηση μιας αποτελεσματικής αντιπολίτευσης, απέναντι στον κύριο Μητσοτάκη».

Γιάννης Ντσούνος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πιο δεξιό κόμμα; Έχει μεταλλαχθεί σε ένα πιο Δεξιό κόμμα;»

Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται και η διολίσθηση του είναι εμφανής σε όλους».

Γιάννης Ντσούνος: «Προς τα Δεξιά».

Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Προς τα Δεξιά, προφανώς. Σας είπα κάτι άλλο προηγουμένως, σε σχέση με την φορολογική πολιτική, σας είπα κάτι άλλο με τον όρο "εθνομηδενισμός"».

Γιάννης Ντσούνος: «Το αντιλαμβάνομαι, για αυτό σας ρωτώ - και θέλω να σας ρωτήσω το εξής: πώς συνάδει αυτό με την παρουσία εκεί του κυρίου Τσίπρα, του κυρίου Παππά, των πρώην συντρόφων σας. Δηλαδή, έγιναν Δεξιοί ξαφνικά;

Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Όχι δεν έγιναν Δεξιοί αυτοί. Σας λέω όμως ότι κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Κασσελάκης και η ηγετική ομάδα γύρω απ' αυτόν, όπου φαίνεται να μην έχει πρόβλημα με αυτού του τύπου τις πολιτικές τοποθετήσεις και αυτό οδηγεί εκ των πραγμάτων σε μια πολιτική μετάλλαξη».

Χρήστος Κούτρας: «Ο κύριος Κασσελάκης είπε επίσης ότι "δεν θα χωρίσουμε τους Έλληνες ταξικά, έχουμε ζήσει αρκετή διχόνοια ως έθνος, δεν χρειάζεται άλλο, ας φτιάξουμε μια καλύτερη κοινωνία και μια καλύτερη οικονομία για όλους μας". Δεν υφίσταται πια στον σύγχρονο κόσμο η πάλη των τάξεων;»

Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Την κατήργησε ο κύριος Κασσελάκης. Θυμάμαι ότι ο τελευταίος που είχε προσπαθήσει να καταργήσει την πάλη των τάξεων, ήταν ένας υπουργός της Νέας Δημοκρατίας το 1976. Είχε κάνει και σχετικές δηλώσεις και είχε γίνει αντικείμενο χλευασμού εκείνη την περίοδο. Νομίζω ότι τελικά αυτή η άρνηση του να αντιληφθείς την κοινωνία ως καταστατικά διαχωρισμένη, με πραγματικές αντιθέσεις και να τις ανάγεις αυτές σε μια διάθεση απλώς εχθροπάθειας ή διχόνοιας, είναι το χαρακτηριστικό ενός ανθρώπου που δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με την Αριστερά. Προέρχεται από τον φιλελεύθερο χώρο και αυτά τα οποία λέει, οφείλουν να προβληματίσουν κατ' αρχάς τα μέλη του κόμματός του».