Κατατέθηκε το βράδυ στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και έχει τίτλο: «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού». Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αίρει την υποχρέωση όσων επιθυμούν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους να: Έχουν ζήσει τουλάχιστον 2 χρόνια στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση είτε το τρέχον, είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Επιπλέον, απλοποιείται η διαδικασία εγγραφής των εν λόγω εκλογέων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού που τηρούνται στο υπουργείο Εσωτερικών, με την κατάργηση των υφιστάμενων κριτηρίων και δικαιολογητικών, ενώ η αρμόδια υπηρεσία του ιδίου Υπουργείου αποφασίζει για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης εγγραφής αυτών στους ανωτέρω εκλογικούς καταλόγους. Καταργείται, επίσης, η Ειδική Διακομματική Επιτροπή για την εξέταση ενστάσεων κατά απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Υπενθυμίζεται πως για να περάσει το νομοσχέιδιο από την Ολομέλεια της Βουλης και να εφαρμοστεί χρειάζεται την ψήφο 200 βουλευτών. Μέχρι στιγμής, δεδομένης της μέχρι τώρα στάσης τους μπροστά και στη συζήτηση που είχε ανοίξει όσο αναμενόταν να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο, φαίνεται πως επί της αρχής εμφανίζονται θετικοί στη σκέψη να ψηφίσουν «υπέρ» - πέραν της Νέας Δημοκρατίας, φυσικά - το ΠΑΣΟΚ και η Πλεύση Ελευθερίας. Τέλος, το νομοσχέδιο αναμένεται τις επόμενες μέρες να εισαχθεί προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές, προκειμένου στη συνέχεια να πάρει το δρόμο της Ολομέλειας.