«Να δούμε τώρα πόση συνέπεια υπάρχει μεταξύ λόγων και πράξεων», έλεγε πριν από μερικές ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών. Πλέον το μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο της αντιπολίτευσης, με τα πρώτα σημάδια να δείχνουν εξόχως... αρνητικά. 

Για παράδειγμα, στην Ελληνική Λύση επικρατεί ένα αλαλούμ, με τον Κυριάκο Βελόπουλο να εκδίδει πύρινη ανακοίνωση εναντίον της ΝΔ, προαναγγέλλοντας ότι δεν θα υπερψηφίσει κανένα κυβερνητικό νομοσχέδιο. Την ίδια ώρα, όμως, στελέχη του κόμματος έλεγαν στο «Μανιφέστο» ότι εντός της εβδομάδας θα ληφθεί η σχετική απόφαση, μολονότι το ίδιο ακριβώς νομοσχέδιο η Ελληνική Λύση το είχε υπερψηφίσει πριν από δύο χρόνια! 

«Η Ελληνική Λύση θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει απολέσει τη λαϊκή νομιμοποίηση, καθότι υφάρπαξε την ψήφο των Ελλήνων κρύβοντας την εθνική προδοσία που θα διέπραττε. Για λόγους αρχής, πιστεύουμε ότι μία παράνομη κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετεί και φυσικά η Ελληνική Λύση δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιαδήποτε κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία, αφού κάτι τέτοιο θα την καθιστούσε συνένοχη στην παρανομία», σημείωναν από το κόμμα Βελόπουλου. 

Διαφορετικές φωνές 

Την ίδια ώρα, στο ΠΑΣΟΚ καταρχήν εμφανίζονται θετικοί, ωστόσο υπάρχουν ακόμα διαφορετικές φωνές. Ειδικότερα, αν και αρχικώς είχαν τοποθετηθεί με θετικό τρόπο στην επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ψήφο των ομογενών, τις τελευταίες ώρες αρχίζουν να κάνουν δεύτερες σκέψεις. 

Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν ήδη πραγματοποιήσει τις πρώτες συσκέψεις αναφορικά με το θέμα, με ορισμένους να κάνουν λόγο ακόμα και για... παγίδες! Το ζήτημα είναι κατά κύριο λόγο η επιστολική ψήφος, την οποία το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει και κάποια κυβερνητικά στελέχη συμφωνούν. Εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να υπάρχει σχετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο, καθώς η συζήτηση βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο! 

Από την πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναμένεται να στηρίξει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης. «Η Πλεύση Ελευθερίας θα στηρίξει κάθε πρωτοβουλία που απελευθερώνει την πρόσβαση των συμπατριωτών μας στην εκλογική διαδικασία και, όπως ενημερώσαμε και την υπουργό Εσωτερικών, θα προτείνουμε την ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση των δυνατοτήτων των Ελλήνων του εξωτερικού που μπορούν να ψηφίσουν». Αυτό δήλωσε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, προκειμένου να ενημερωθεί για το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης που αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. 

Η κυρία Κωνσταντοπούλου πρόσθεσε ότι «μέχρι στιγμής η κυβερνητική πρωτοβουλία περιλαμβάνει τους ήδη εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους» και ότι «η Πλεύση Ελευθερίας προτείνει τη διεύρυνση αυτής της πρόβλεψης, ώστε όλοι οι συμπολίτες μας, όλοι οι συμπατριώτες μας που επιθυμούν να ψηφίσουν και δεν μπορούν, να καταφέρουν επιτέλους να συμμετέχουν στη δημοκρατική διαδικασία». 

Κολλημένοι στο «όχι» 

Στο μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ μια ακόμη φορά εμφανίζεται κατώτερος των περιστάσεων, αφού και πάλι αναμένεται να πει «όχι». Μάλιστα, στελέχη του κόμματος υποστηρίζουν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι οι ομογενείς δεν έχουν αναπτύξει κριτική σκέψη για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και πως οι ομογενείς δεν ψηφίζουν με κριτήρια όπως το ύψος της τιμής των καυσίμων, ή τον κατώτατο μισθό, ή τη μέση σύνταξη. Ενα ακόμη ζήτημα που τους... απασχολεί είναι ο ακριβής αριθμός αυτών που θα ψηφίσουν.

Ομοίως, αρνητική θα είναι η στάση του ΚΚΕ, με τον Περισσό να μιλά για «επιλεκτική ευαισθησία από την πλευρά της κυβέρνησης στο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων». Τέλος, ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση τους τα δύο κόμματα που βρίσκονται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και συγκεκριμένα οι Σπαρτιάτες και η Νίκη.