ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση δηλώνουν πως θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που καταργεί τα κριτήρια που είχαν τεθεί προκειμένου να καταστεί εφικτή η ψήφος των αποδήμων. Και έτσι το κόμμα που δηλώνει αξιωματική αντιπολίτευση όπως και το ότι είναι «κόμμα εξουσίας και όχι διαμαρτυρίας» καταγράφεται για πολλοστή φορά ως… εξαίρεση.

Η 20ή Ιουλίου μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική. Με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας -η κυβέρνηση της οποίας κατέθεσε το σχετικό νομοσχέδιο-, του ΠΑΣΟΚ, της Πλεύσης Ελευθερίας, της Νίκης αλλά και του κόμματος «Σπαρτιάτες», οι απόδημοι, οι Έλληνες του εξωτερικού, αποκτούν τη δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Και λέμε τη δυνατότητα, διότι το δικαίωμα της ψήφου το διαθέτουν ούτε ή άλλως. Απλώς έπρεπε να μεταβούν στην Ελλάδα για να το ασκήσουν, κάτι που πολλές φορές ήταν και είναι απαγορευτικό.

Η τελευταία νομοθετική ρύθμιση περιελάμβανε σειρά κριτηρίων και προϋποθέσεων που τελικά οδήγησε στο να ψηφίσουν μερικές χιλιάδες απόδημων μπροστά στα εκατομμύρια ανά την υφήλιο. Η κατάργησή τους αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων υποχρεωτική. Αυτό έκανε η κυβέρνηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μάλιστα να αποφασίζει να το φέρει στη Βουλή ως το πρώτο νομοσχέδιο της νέας του κυβέρνησης. Κίνηση συμβολική και βαρύνουσας σημασίας αν υπολογίσει κανείς ότι ήταν αίτημα δεκαετιών των ομογενειακών οργανώσεων.

Το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να πει «Ναι» επί της αρχής αν και τις προηγούμενες ημέρες εμφανίσθηκε να παλινδρομεί προκαλώντας ερωτήματα. Τελικά, κατανόησε ότι δεν μπορούσε να υπαναχωρήσει από τη στιγμή που είχε υπερψηφίσει το πρώτο νομοσχέδιο και είχε επιχειρηματολογήσει ως προς την αναγκαιότητα της απρόσκοπτης ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Τα υπόλοιπα τρία κόμματα εμφανίσθηκαν να δηλώνουν ότι θα υπερψηφίσουν με το νομοσχέδιο να συγκεντρώνει, όπως όλα δείχνουν, περίπου 220 ψήφους και να υπερβαίνει το συνταγματικό όριο των 200 που απαιτούνται ώστε να υπάρξει αλλαγή στο θέμα της ψήφου των απόδημων.

Η εξαίρεση που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ

Η στάση του ΚΚΕ, αναμενόμενη. Η στροφή του Κυριάκου Βελόπουλου, που είχε ψηφίσει το πρώτο νομοσχέδιο, δεν έχει γίνει κατανοητή αφού η αιτιολόγησή της παραπέμπει σε μια προσπάθεια να δικαιολογηθεί η αλλαγή στάσης του κόμματός του, χωρίς όμως να πείθει.

Αυτό που προκαλεί όμως εντύπωση είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Η συντριπτική ήττα, η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του κόμματος, η απόλυτη καθίζηση που εμφανίζει δείχνουν να μην έχουν προκαλέσει την παραμικρή αλλαγή στη στάση του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «Όχι» στο νομοσχέδιο και στην κατάργηση των κριτηρίων και των προϋποθέσεων. Και λέει ακόμη ότι θα καταθέσει δική του πρόταση που θα είναι καλύτερη. Ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς εννοεί. Η ουσία είναι πως μια ακόμη φορά γίνεται κόμμα-εξαίρεση απέχοντας από το κόμμα εξουσίας που θέλει να δείξει ότι είναι.

Έγινε μάλιστα γνωστό ότι θα επιχειρήσει στην πρότασή του να συμπεριλάβει και άρθρο που θα επιτρέπει στους εργαζόμενους που μετακινούνται το καλοκαίρι για σεζόν να ψηφίζουν στον τόπο εργασίας τους. Μάλιστα επικαλείται και πάλι τους… νέους. Πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι έχασε ψήφους από τους νέους που βρέθηκαν στα νησιά για εργασία. Ούτε τα στοιχεία για το πώς ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές έχουν διαβάσει στην Κουμουνδούρου.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει. Άλλωστε δεν ενδιαφέρει την Κουμουνδούρου το δικαίωμα των Ελλήνων της διασποράς να ψηφίζουν, αφού όπως λένε μεταξύ τους «αυτοί δεν μας ψηφίζουν», θυμίζοντας την πρόσφατη –λίγο πριν τις εκλογές– ρήση του βουλευτή, πλέον, Επικρατείας του κόμματος για τους οδοντιάτρους

Αξίζει πάντως να σημειωθεί η δήλωση του Θεόφιλου Ξανθόπουλου στη Βουλή κατά την παρουσίαση της αρνητικής θέσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε ότι «η πρόταση για κατάργηση των κριτηρίων γεννά κίνδυνο για τη δημοκρατία, καθώς δημιουργείται συνθήκη υπονόμευσης της αυτοκυβέρνησης του λαού».

Αξιοσημείωτο και το γεγονός πως σήμερα στη Βουλή πραγματοποιείται η Συνεδρίαση της 14ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ). Και εκεί ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, αφού χαρακτήρισε τους απόδημους εθνικό κεφάλαιο, τους είπε πως δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνηση διότι διαθέτουν καλύτερη… πρόταση.

Τα υπόλοιπα είναι περιττά.