«Ναι» επί της αρχής θα πει το ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, γεγονός που δύναται να οδηγήσει στις 200 ψήφους που απαιτούνται ώστε να αλλάξει ο σχετικός νόμος και να καταστεί εφικτή η απρόσκοπτη συμμετοχή τους στις εκλογές από τις χώρες όπου βρίσκονται. Η πρωτοβουλία που ανέλαβε εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μάλιστα σε νεκρό πολιτικά χρόνο δύναται να δώσει επιτέλους λύση σε ένα μείζονος σημασίας θέμα.

Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπερψηφιστεί, επί της αρχής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, παρότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια… αρνητική κινητικότητα στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου στελέχη του κόμματος έθεσαν θέμα αναφορικά με το τι μπορεί να κρύβει αυτή η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Στελέχη τα οποία δεν σκέφθηκαν ότι ο νεκρός πολιτικά χρόνος των πρώτων ημερών και μηνών μιας κυβέρνησης είναι αυτός κατά τον οποίο μπορούν να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες και επέλεξαν να αναζητήσουν σενάρια… συνωμοσίας. Άλλωστε, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το νομοσχέδιο είναι αυτό που το ΠΑΣΟΚ είχε αρχικά ψηφίσει αν και δεν είχε επιτευχθεί τότε η απαιτούμενη από το σύνταγμα πλειοψηφία των δύο τρίτων της Βουλής.

Επίσης κανείς δεν πρέπει να ξεχνά τι έλεγε το ΠΑΣΟΚ για την ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού. Για παράδειγμα στις 26 Μαΐου του 2021 είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία έλεγε «ΝΑΙ» στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και μεταξύ άλλων σημείωνε ότι «είναι απαράδεκτο σε ένα τέτοιο θέμα να λειτουργούμε με βάση τη μεζούρα του κομματικού οφέλους. Στόχος μας είναι να ενεργοποιηθούν τόσο οι παλαιότερες όσο και οι νεότερες γενιές που μετανάστευσαν, οι νέες και οι νέοι, το επιστημονικό μας δυναμικό που έφυγαν από τη χώρα στην τελευταία οικονομική κρίση. Γι’ αυτό και ζητάμε μια γενναία, οριστική λύση:

Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους έχουν πλήρη δικαιώματα.

- Να μπορούν να τα ασκήσουν με επιστολική ψήφο.

- Να αρθούν τώρα όλοι οι περιορισμοί.

- Να κατοχυρωθεί το δικαίωμα των απόδημων να εκπροσωπούνται στην ελληνική Βουλή».

Το αίτημα των ομογενειακών οργανώσεων είναι γνωστό και δεδομένο. Και μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην κατανοεί την πραγματικότητα έχοντας προς το παρόν ίδια στάση με αυτήν που είχε και επί Τσίπρα και η οποία δημιούργησε εμπόδια για τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού οι οποίοι μεταβαίνοντας στην Ελλάδα μπορούν να ψηφίσουν, αλλά εξ αποστάσεως όχι, εκτός και αν πληρούν μια σειρά προϋποθέσεων που καθιστούν την όλη διαδικασία απροσπέλαστη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και συζήτησαν και αυτό το θέμα. Ο αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στο νομοσχέδιο, προσθέτοντας ότι «είναι κάτι που περιμένουν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού», ώστε να αρθούν οι σημερινοί περιορισμοί και να μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους, καθώς θέλουν να συμμετέχουν στα κοινά της Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα είναι δυνατή η υπερψήφιση του νομοσχεδίου από περισσότερους από 200 βουλευτές και τονίζοντας πως η διευκόλυνση των ψηφοφόρων που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους αλλά διαμένουν εκτός της ελληνικής επικράτειας θα αποτελούσε «μία επανάσταση για την πολιτική συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στα κοινά της πατρίδας».