Συμφώνησαν πως διαφωνούν όπως φαίνεται η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, ύστερα από συνάντηση που είχαν για το νομοσχέδιο σχετικά με την ψήφο των απόδημων Ελλήνων που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και προτείνεται να τροποποιηθεί η υπάρχουσα διάταξη, ώστε να ακολουθήσει η διαδικασία ψήφισης στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Φάμελλος εμφανίστηκε αρνητικός στην προτεινόμενη προς ψήφιση διάταξη, επικαλούμενος σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων ακόμα και η ψήφος των απασχολούμενων εκτός έδρας εκλογέων του εσωτερικού, όπως στις διπλές εκλογές Μαΐου-Ιουνίου συνέβη με πολλούς Έλληνες που εργάζονταν μακριά από τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

«Δεν ανοίγει η κουβέντα συνολικά για τον εκλογικό νόμο»

Από πλευράς του, σύμφωνα με πηγές, το υπουργείο Εσωτερικών, απαντώντας σε όλα όσα θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ στο τραπέζι της συζήτησης, υποστηρίζει τα εξής: «Αναφορικά με το θέμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, το αντικείμενο συζήτησης επί του παρόντος αφορά μία και μόνο πτυχή της διαδικασίας: Αν θα υπάρχουν ή δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στην ψήφο των αποδήμων. Δεν ανοίγει η κουβέντα συνολικά για τον εκλογικό νόμο».

«Εξάλλου, ο ισχύον εκλογικός νόμος διασφαλίζει στους Έλληνες της Διασποράς το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Άλλωστε, το ερώτημα στο οποίο καλούνται τα κόμματα, και εν προκειμένω ο ΣΥΡΙΖΑ, να απαντήσουν είναι το εξής: Θέλουν να ψηφίζουν μόλις 18.000 άνθρωποι ή θέλουν να ψηφίζει ένας σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός;», προσθέτουν χαρακτηριστικά. 

Αναφορικά με ένα άλλο ζήτημα που εγείρει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό του χρόνου και χώρου διαλόγου, οι πηγές επισημαίνουν ότι «το ίδιο αυτό νομοθέτημα έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτενέστατης διαβούλευσης και κοινοβουλευτικής διαδικασίας τόσο το 2019 όσο και το 2021. Υπενθυμίζεται, ότι αυτή είναι η τρίτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια που συζητείται το συγκεκριμένο ζήτημα».

Τέλος, «σε ό,τι αφορά το θέμα των εκλογέων του εσωτερικού, αυτό αποτελεί μία ξεχωριστή συζήτηση και δεν μπορεί να μπαίνει στο ίδιο πλαίσιο διαλόγου που διεξάγεται σήμερα και σχετίζεται αποκλειστικά με την άρση των περιορισμών στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων».