Το αυτονόητο αίτημα δεκαετιών των Ελλήνων της διασποράς που έχουν δικαίωμα ψήφου να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους γίνεται πραγματικότητα. Η κυβέρνηση έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τον νόμο, ο οποίος καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, έτσι ώστε όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο όπου βρίσκονται είτε επειδή εκεί διαμένουν μόνιμα είτε επειδή έτυχε να βρίσκονται εκεί κατά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. 

«Με το νομοσχέδιο που θέσαμε σε διαβούλευση αίρουμε όλους τους περιορισμούς στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων που βρίσκονται μόνιμα ή προσωρινά στο εξωτερικό. Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε το 2019. Τώρα, οι συνθήκες είναι ώριμες για να κάνουμε το επόμενο σημαντικό βήμα. Επιτέλους, οι Ελληνες πολίτες, οι οποίοι είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι του εξωτερικού είτε βρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από το εξωτερικό χωρίς περιορισμούς», δήλωσε η Νίκη Κεραμέως στο «Μανιφέστο». 

Η υπουργός Εσωτερικών παράλληλα τόνισε: «Δεν δίνουμε δικαίωμα ψήφου – το έχουν ήδη, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Παρέχουμε μία σημαντική διευκόλυνση στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Πρόκειται για μία ιστορική ευκαιρία και συνιστά μία μεγάλη ευθύνη που βαραίνει τον κάθε βουλευτή, πέρα και πάνω από κόμματα. Αυτό το ζήτημα δεν είναι δεξιό, κεντρώο ή αριστερό. Είναι ζήτημα σεβασμού στον απανταχού της Γης Ελληνισμό. Καλούμε όλους τους βουλευτές να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Ο απόδημος Ελληνισμός είναι η ψυχή και η φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Είναι χρέος μας να δώσουμε στους συμπατριώτες μας αυτή τη διευκόλυνση στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος». 

Αντίστοιχα ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης σε δηλώσεις του στο «Μανιφέστο» υπογράμμισε: «Η κατάθεση σε δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων, όπως δεσμεύτηκε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγει το δρόμο ώστε όλοι οι Ελληνες του εξωτερικού, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να μπορούν δίχως περιορισμούς να μετέχουν στην εκλογική διαδικασία από όπου και αν κατοικούν. Η πρωτοβουλία αυτή βάζει τέλος στα προσκόμματα, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά τη συνέπεια λόγων και πράξεων που μας χαρακτηρίζει. Είναι μια ιστορική ευκαιρία να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός, αλλά και ευθύνη των κομμάτων της αντιπολίτευσης να συναινέσουν στη γνήσια εκπλήρωση της ουσιαστικής συνταγματικής πρόβλεψης». 

Παρέμβαση που ενώνει 

Στην κυβέρνηση τονίζουν πως πρόκειται για στοίχημα συνέπειας για τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, οι οποίες καλούνται να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για μια νομοθετική παρέμβαση που θα ενώσει τις Ελληνίδες και τους Ελληνες σε όλο τον κόσμο. 

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απάντησε σε όσους από την αντιπολίτευση κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να αλλοιώσει το εκλογικό αποτέλεσμα. «Νομίζω ότι αυτή η θέση είναι προσβλητική. Μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι έχουν δικαίωμα ψήφου, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Είναι φίλοι, αδέλφια μας, συμπολίτες μας και ουσιαστικά αποτελεί μια διευκόλυνση ενός ήδη υπάρχοντος δικαιώματος ψήφου. Αν ήθελαν να πάρουν ένα αεροπλάνο, οποιοδήποτε μέσο, να έρθουν να ψηφίσουν στη χώρα μας την ημέρα των εκλογών, θα μπορούσαν να το κάνουν. Και έρχεται ο πρωθυπουργός και ουσιαστικά προτείνει τη συνέχιση μιας αυτονόητης μεταρρύθμισης, για να μπορούν οι άνθρωποι αυτοί, από τον τόπο διαμονής τους, τον τόπο όπου βρίσκονται την ημέρα των εκλογών ίσως για κάποια επαγγελματική ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση, να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα», τόνισε. 

Ο κ. Μαρινάκης διευκρίνισε ότι πρόκειται για το ίδιο νομοσχέδιο με εκείνο που είχε κατατεθεί πριν από ενάμιση χρόνο και πως αφορά μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων από εκείνους που πήραν μέρος στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία, όπου υπήρχαν οι περιορισμοί που είχε ζητήσει πρωτίστως ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε και σε εκείνους που ισχυρίζονται ότι η ΝΔ επιχειρεί και άνοιγμα προς τους Σπαρτιάτες ή τη Νίκη όταν ο πρωθυπουργός καλεί την αντιπολίτευση να υπερψηφίσει το νόμο και αν είναι δυνατόν να περάσει με 300 ψήφους: «Η ΝΔ ποτέ δεν έχει μιλήσει για ευπρόσδεκτες ή μη ευπρόσδεκτες ψήφους. Η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη με την πολιτική της δίνει μάχη για να απομονωθούν ακραίες φωνές στην πράξη και πολλές φορές και νομοθετικά».