Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο Πέτρος Παππάς εναντίον των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία δεν έχουν εργασιακή εμπειρία, πέραν της κομματικής, ενώ κατηγόρησε τα συγκεκριμένα στελέχη ότι ευθύνονται για την τρέχουσα κατάσταση του Κόμματος. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ACTION 24, στους δημοσιογράφους Άννα Λιβαθυνού και Γιώργο Κακούση, ο κύριος Παππάς «τα έψαλε» στην κομματική νομενκλατούρα με αφορμή την προσπάθεια να μπλοκαριστεί η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, βάζοντας προϋποθέσεις όπως η πενταετής θητεία στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κληθείς να σχολιάσει και τις προϋποθέσεις που έφερε στο τραπέζι η πλευρά Κασσελάκη, όπως για παράδειγμα το λευκό ποινικό μητρώο, καθώς και τη συλλογή 50 υπογραφών απ' τα μέλη της κεντρικής επιτροπής -όπου το τελευταίο, αφορά αποκλειστικά τον Παύλο Πολάκη-, ο κύριος Παππάς είπε ότι «τη συζήτηση δεν την άνοιξε η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη, άνοιξε από την άλλη πλευρά. Και μάλιστα, ακούω και διάφορα περίεργα, να μπει μια προϋπόθεση για παράδειγμα, να υπάρχει μια πενταετής θητεία στον ΣΥΡΙΖΑ, για τον εκάστοτε υποψήφιο πρόεδρο. Κατ' αρχήν, να μη διανοηθούν οι συνάδελφοι στο κόμμα να σκεφτούν κάτι τέτοιο - ή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που το σκέφτονται». Όπως όλα δείχνουν, οι περιορισμοί υποψηφιοτήτων δια μέσου των προϋποθέσεων μάλλον θα παραμείνουν «στο συρτάρι», καθώς το συγκεκριμένο μαχαίρι είναι δίκοπο. Εάν ο Στέφανος Κασσελάκης αποκλειστεί από την προϋπόθεση της πενταετούς θητείας στο κόμμα, τότε Νίκος Παππάς και Παύλος Πολάκης αποκλείονται από τις προϋποθέσεις λευκού ποινικού μητρώου, καθώς και της συλλογής 50 υπογραφών από στελέχη της κεντρικής επιτροπής - οι οποίες στις περασμένη κούρσα διαδοχής, ήταν 30.

Επάγγελμα: ΣΥΡΙΖΑ

Ο κύριος Παππάς συνέχισε με ένα ιδιαίτερα σκωπτικό σχόλιο, λέγοντας ότι «μια πολύ καλή ιδέα να ήταν, να μπει μια προϋπηρεσία εκτός ΣΥΡΙΖΑ για τους υποψηφίους προέδρους. Γιατί ο "κομματικός σωλήνας" και το ότι έχουμε μια αναπαραγωγή κομματικών στελεχών, τα οποία δεν έχουν καμία εμπειρία εργασιακή, άλλη στην κοινωνία πλην του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει οδηγήσει το κόμμα αυτό, στο να μην έχει γείωση στην αυτοδιοίκηση και την κοινωνία γενικότερα. Οπότε, μια καλή προϋπόθεση θα ήταν μια ελάχιστη προϋπηρεσία εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως. Το λέω και χιουμοριστικά». Μόνο χιουμοριστικά βέβαια δεν το είπε ο Πέτρος Παππάς. Ακόμη κι αν το είπε πράγματι χιουμοριστικά, υπάρχουν πολλά στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία διατυμπανίζουν την 20ετή -και πλέον- διαδρομή τους στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν έχουν κλείσει καν ακόμη τα 40 έτη. 

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν υπάρχουν «επαγγελματίες ΣΥΡΙΖΑ», ο κύριος Παππάς είπε ξεκάθαρα «Ναι. Προφανώς και υπάρχουν. Αυτό είναι μια παθογένεια γενικότερη του πολιτικού συστήματος, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ ειδικότερα. Άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν ένσημα άλλα εργασίας. Δεν έχουν επαφή με την κοινωνία», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «αρκεί να μπουν οι ψηφοφόροι, να διαβάσουν με επιμέλεια τα βιογραφικά πολιτικών στελεχών. Να δουν ποιοι είναι οι άνθρωποι που έχουμε δουλέψει στην κοινωνία. Ποιοι είναι οι άνθρωποι, που ξέρουμε πώς βγαίνουν τα χρήματα και πώς είναι να βιώνεις καθημερινά την αγωνία της επιβίωσης. Και ποιοι είναι οι άνθρωποι, οι οποίοι γεννήθηκαν σε αυτό το κόμμα, μεγάλωσαν μέσα στο κόμμα και στη συνέχεια, απομυζούν στην πραγματικότητα αυτό το κόμμα». Πάντως, η συγκεκριμένη κριτική όταν γινόταν σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, από ανθρώπους δεξιότερους του ΣΥΡΙΖΑ, τους αποκαλούσαν «φασίστες». Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αποκαλέσουν τον Πέτρο Παππά, μετά από τη συγκεκριμένη κριτική.

Ο Αυτισμός του ΣΥΡΙΖΑ

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου «τι σημαίνει επάγγελμα ΣΥΡΙΖΑ», ο κύριος Παππάς είπε πως «είναι οι άνθρωποι του "πολιτικού σωλήνα". Είναι ένας "πολιτικός σωλήνας", ο οποίος αναπαράγεται και ο οποίος στην πραγματικότητα, δεν αφήνει κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν πραγματική επαφή με την κοινωνία. Εξού και βιώνουμε αυτές τις συνθήκες τώρα. Έχουμε ένα κόμμα, το οποίο είναι αναντίστοιχο με τους ψηφοφόρους του -η ηγεσία του τουλάχιστον, ένα κομμάτι της ηγεσίας του-, ένα κόμμα το οποίο τολμά να εκπαραθυρώνει τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο, να καταπατά τη βούληση των χιλιάδων ψηφοφόρων του, ακριβώς γιατί έχει έναν αυτισμό. Γιατί δεν καταλαβαίνει ότι η κοινωνία εξέλεξε τον Κασσελάκη, ως φορέα αναγέννησης του χώρου. Γιατί έχει μια ανάγκη να αναγεννηθεί πλήρως αυτός ο χώρος. Μας λένε κάποια στελέχη ότι "όχι, δεν έχει ανάγκη να αναγεννηθεί", ή "είναι μεγάλες οι ταχύτητες που ήθελε ο Κασσελάκης για αναγέννηση"».

Προφανώς, είναι χοντροκομμένο το σχόλιο περί του «αυτισμού του ΣΥΡΙΖΑ» και καλό θα ήταν να μην το είχε εκστομίσει ο κύριος Παππάς. Όχι για την μήνη των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου μοιραία θα προκαλέσει, αλλά γιατί είναι απρεπές προς τα άτομα τα οποία βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Εκτός κι αν ο κύριος Παππάς -ως γιατρός στο επάγγελμα-, έχει πράγματι διαγνώσει τέτοιες κλινικές συμπεριφορές, οι οποίες είναι ενδεικτικές της συγκεκριμένης πάθησης. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, δε θα έπρεπε να το κάνει δημοσίως. Μπορεί να επιδιώκει ο κύριος Παππάς να φέρει τη σύγκρουση στα άκρα, αλλά κάποια πράγματα θα πρέπει να μένουν εκτός της πολιτικής αντιπαράθεσης. 

Η δήλωση του Πέτρου Παππά

Άννα Λιβαθυνού: «Και η πλευρά του κυρίου Κασσελάκη ζητά κάποιους όρους και προϋποθέσεις. Δηλαδή, λευκό ποινικό μητρώο -όπου εδώ μπορεί να φωτογραφίζει και κάποια πρόσωπα- και φυσικά να υπάρχει και ένας αυξημένος αριθμός των υπογραφών. Αλλά αν σταθούμε στο πρώτο, στο λευκό ποινικό μητρώο, τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια. Βλέπουμε ότι και ο ίδιος προσπαθεί να βάλει ένα φρένο σε υποψηφιότητες».

Πέτρος Παππάς: «Τη συζήτηση δεν την άνοιξε η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη, άνοιξε από την άλλη πλευρά. Και μάλιστα, ακούω και διάφορα περίεργα, να μπει μια προϋπόθεση για παράδειγμα, να υπάρχει μια πενταετής θητεία στον ΣΥΡΙΖΑ, για τον εκάστοτε υποψήφιο πρόεδρο. Κατ' αρχήν, να μη διανοηθούν οι συνάδελφοι στο κόμμα να σκεφτούν κάτι τέτοιο - ή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που το σκέφτονται. Ίσως, μια πολύ καλή ιδέα να ήταν, να μπει μια προϋπηρεσία εκτός ΣΥΡΙΖΑ για τους υποψηφίους προέδρους. Γιατί ο "κομματικός σωλήνας" και το ότι έχουμε μια αναπαραγωγή κομματικών στελεχών, τα οποία δεν έχουν καμία εμπειρία εργασιακή, άλλη στην κοινωνία πλην του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει οδηγήσει το κόμμα αυτό, στο να μην έχει γείωση στην αυτοδιοίκηση και την κοινωνία γενικότερα. Οπότε, μια καλή προϋπόθεση θα ήταν μια ελάχιστη προϋπηρεσία εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως. Το λέω και χιουμοριστικά».

Γιώργος Κακούσης: «Ένσημα εκτός ΣΥΡΙΖΑ; Δηλαδή, υπάρχουν κάποιοι "επαγγελματίες ΣΥΡΙΖΑ";»

Πέτρος Παππάς: «Ναι. Προφανώς και υπάρχουν. Αυτό είναι μια παθογένεια γενικότερη του πολιτικού συστήματος, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ ειδικότερα. Άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν ένσημα άλλα εργασίας. Δεν έχουν επαφή με την κοινωνία, δεν ξέρουν -» 

Άννα Λιβαθυνού: «Ποιοι είναι αυτοί; Ποιοι είναι οι επαγγελματίες; Δηλαδή, υπάρχουν αρκετοί, οι οποίοι είναι επαγγελματίες;»

Πέτρος Παππάς: «Αρκεί να μπουν οι ψηφοφόροι, να διαβάσουν με επιμέλεια τα βιογραφικά πολιτικών στελεχών. Να δουν ποιοι είναι οι άνθρωποι που έχουμε δουλέψει στην κοινωνία. Ποιοι είναι οι άνθρωποι, που ξέρουμε πώς βγαίνουν τα χρήματα και πώς είναι να βιώνεις καθημερινά την αγωνία της επιβίωσης. Και ποιοι είναι οι άνθρωποι, οι οποίοι γεννήθηκαν σε αυτό το κόμμα, μεγάλωσαν μέσα στο κόμμα και στη συνέχεια, απομυζούν στην πραγματικότητα αυτό το κόμμα».

Γιώργος Κακούσης: «Απομυζούν αυτό το κόμμα; Ποιος απομυζά αυτό το κόμμα;»

Πέτρος Παππάς: «Προφανώς. Ξαναλέω ότι υπάρχουν πολιτικά στελέχη, τα οποία το επάγγελμά τους, είναι "επάγγελμα ΣΥΡΙΖΑ". Και αυτό είναι κακό για τον πολιτικό φορέα».

Γιώργος Κακούσης: «Μισό λεπτό, θα τα πάρουμε ένα-ένα. Ο κύριος Πολάκης, έχει δουλέψει;»

Πέτρος Παππάς: «Προφανώς έχει δουλέψει ο κύριος Πολάκης. Μη με πάτε όνομα-όνομα. Όχι απλά έχει δουλέψει - δε θα κάνω αυτό το πράγμα. Εγώ μιλάω γενικότερα για τις υποψηφιότητες και γενικότερα για το πώς πρέπει να λειτουργεί αυτό το κόμμα. Ο κύριος Πολάκης και έχει δουλέψει και συνεχίζει να δουλεύει (...) εγώ δε θα μπω στη διαδικασία της ονοματολογίας. Μιλάω γενικότερα, για το πώς λειτουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι το "επάγγελμα ΣΥΡΙΖΑ", το οποίο το συναντάμε και στην κεντρική επιτροπή, το συναντάμε γενικότερα και στη λειτουργία του κόμματος, κάνει κακό στο κόμμα. Εξού και έκανα αυτό το σκωπτικό σχόλιο».

Άννα Λιβαθυνού: «Τι σημαίνει "επάγγελμα ΣΥΡΙΖΑ"; Μας το εξηγείτε λιγάκι να το καταλάβουμε;»

Πέτρος Παππάς: «Είναι οι άνθρωποι του "πολιτικού σωλήνα". Είναι ένας "πολιτικός σωλήνας", ο οποίος αναπαράγεται και ο οποίος στην πραγματικότητα, δεν αφήνει κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν πραγματική επαφή με την κοινωνία. Εξού και βιώνουμε αυτές τις συνθήκες τώρα. Έχουμε ένα κόμμα, το οποίο είναι αναντίστοιχο με τους ψηφοφόρους του -η ηγεσία του τουλάχιστον, ένα κομμάτι της ηγεσίας του-, ένα κόμμα το οποίο τολμά να εκπαραθυρώνει τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο, να καταπατά τη βούληση των χιλιάδων ψηφοφόρων του, ακριβώς γιατί έχει έναν αυτισμό. Γιατί δεν καταλαβαίνει ότι η κοινωνία εξέλεξε τον Κασσελάκη, ως φορέα αναγέννησης του χώρου. Γιατί έχει μια ανάγκη να αναγεννηθεί πλήρως αυτός ο χώρος. Μας λένε κάποια στελέχη ότι "όχι, δεν έχει ανάγκη να αναγεννηθεί", ή "είναι μεγάλες οι ταχύτητες που ήθελε ο Κασσελάκης για αναγέννηση" (...) υπάρχει ένα κομμάτι του στελεχιακού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο δυστυχώς ανακυκλώνεται μεταξύ του εντός κόμματος και δεν έχει μια επαφή με την κοινωνία και με τα "θέλω" της κοινωνίας. Εξού και η εκτροπή, την οποία βιώνουμε».