Λάβρος κατά του Στέφανου Κασσελάκη ήταν για μια ακόμη φορά ο Χρήστος Σπίρτζης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ACTION 24 και στους δημοσιογράφους Ντόρα Κουτροκόη και Νίκο Υποφάντη. Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις, αναφορικά με τον ενδεχόμενο αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη, μέσω των προϋποθέσεων που ενδέχεται να θεσπιστούν, για να μπορεί κάποιος να είναι υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος, ο κύριος Σπίρτζης είπε ότι «βλέπουμε μια απόπειρα θυματοποίησης του Στέφανου Κασσελάκη. Εκεί που είναι θύτης -και σε σχέση με το κόμμα και σε σχέση με ανθρώπους-, να προσπαθεί να παρουσιαστεί ως θύμα. Κανένα θύμα δεν είναι. Οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα τέλμα. Σε πολλά αδιέξοδα, συνεχείς διαιρέσεις. Δεύτερον, υπηρετεί με απόλυτη συνέπεια τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Ακόμη και όταν έγινε έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ».

Για να είμαστε δίκαιοι πάντως, δεν πρόκειται περί απόπειρας αυτοθυματοποίησης του Στέφανου Κασσελάκη, μιας και ο πανικός που διακατέχει την Κουμουνδούρου -βλέποντας τις δημοσκοπήσεις να τον βρίσκουν ως επικρατέστερο για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-, τους οδήγησε σε ένα μεγάλο λάθος: στο να προσπαθήσουν να αποτρέψουν την υποψηφιότητά του, με «τεχνικούς όρους». Και για μεγάλη τους ατυχία, όταν αυτό προσπαθεί να το κάνει κάποιος σε ένα κόμμα του οποίου η βάση είναι «εκπαιδευμένη» να στηρίζει τον αντισυστημικό έναντι του συστήματος, τότε η απόπειρα είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Χαμηλότατου πολιτικού επιπέδου η ομάδα Κασσελάκη

Ενδιαφέρον πάντως έχει και η συνέχεια της τοποθέτησης του κυρίου Σπίρτζη, αφού όπως είπε για τον Στέφανο Κασσελάκη και την ομάδα του, «κινούνται με εκφράσεις διχαστικές και προσβλητικές, συνεχώς. Με σακούλες, κουκούλες, με μαύρα, με άσπρα, με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Και νομίζω ότι έχουμε δείξει πολύ μεγάλη αυτοσυγκράτηση, απέναντι σε συμπεριφορές και των ανθρώπων του Στέφανου Κασσελάκη και του ίδιου. Αν εσείς ξυπνούσατε ένα πρωί και βλέπατε απ' το κόμμα σας, ότι ο πρόεδρος του κόμματος είχε κάνει μια ανάρτηση στις 3 τα ξημερώματα και κατηγορούσε τον πρώην πρόεδρο, για μαύρα ταμεία, τι θα κάνατε;»

Η λογική βέβαια λέει ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να ζητήσουν από τον πρόεδρο του κόμματος να πάει στον εισαγγελέα, διότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες περί των μαύρων χρημάτων επί της ηγεσίας Τσίπρα, είναι βαρύτατες. Ωσαύτως, θα έπρεπε και ο Αλέξης Τσίπρας να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη, για τις συγκεκριμένες καταγγελίες. Το γεγονός ότι καμία πλευρά δεν προέβη στην αυτονόητη ενέργεια, καθιστά την όλη υπόθεση τουλάχιστον ύποπτη.

Στη συνέχεια, ο κύριος Σπίρτζης είπε ότι «αν ο αδερφός του κατηγορούσε πολιτικές ομάδες -όπως το έκανε, με αναρτήσεις και μετά τις κατέβαζε-, ότι στηρίζουν τη διαπλοκή και τα μαύρα χρήματα. Τι θα κάνατε; Επειδή εμείς δεν έχουμε μια αντίληψη της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, πόσω μάλλον του κόμματός μας. Και έχουμε δείξει λόγω δημοκρατικών ευαισθησιών, μια ανοχή σε απαράδεκτα - φασίζουσες αντιλήψεις, συμπεριφορές και εκφράσεις, δε σημαίνει ότι φοβόμαστε. Μη ληφθεί ως αδυναμία. Είναι μια ομάδα ανθρώπων χαμηλού, χαμηλότατου πολιτικού επιπέδου. Να μην πω και γενικότερα επιπέδου. Είναι μια ομάδα ανθρώπων που έχει προσβάλλει και τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά και τον προοδευτικό κόσμο και την πολιτική γενικότερα».

Ίσως να μη γνωρίζει ο κύριος Σπίρτζης, ότι οι καταγγελίες για μαύρα χρήματα στην πολιτική, είναι εντελώς εκτός των ορίων της πολιτικής συζήτησης και διεργασίας. Συνεπώς, η δικαιολογία περί της αντίληψης «μη-ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής», την οποία προτάσσει για να απαντήσει στο γεγονός ότι ουδείς προσέφυγε στις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες, είναι καταφανώς έωλη. Εάν πάντως το γνωρίζει, τότε απλώς είναι αρκετά βολικό -για άπαντες τους εμπλεκομένους-, να υποκρίνονται ότι δεν το γνωρίζουν. 

Η δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη

Χρήστος Σπίρτζης: «Βλέπουμε μια απόπειρα θυματοποίησης του Στέφανου Κασσελάκη. Εκεί που είναι θύτης -και σε σχέση με το κόμμα και σε σχέση με ανθρώπους-, να προσπαθεί να παρουσιαστεί ως θύμα. Κανένα θύμα δεν είναι. Οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα τέλμα. Σε πολλά αδιέξοδα, συνεχείς διαιρέσεις. Δεύτερον, υπηρετεί με απόλυτη συνέπεια τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Ακόμη και όταν έγινε έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ».

Ντόρα Κουτροκόη: «Λένε ότι βάζετε αυτές τις προϋποθέσεις, επειδή τον φοβάστε κύριε Σπίρτζη».

Χρήστος Σπίρτζης: «Τον τρέμουμε, τι να σας πούμε; Τον τρέμουμε. Τι λέτε τώρα; Γιατί να φοβόμαστε τον κύριο Κασσελάκη;»

Ντόρα Κουτροκόη: «Την επανεκλογή του εννοώ».

Χρήστος Σπίρτζης: «Σοβαρά μιλάτε; Εγώ έχω δηλώσει παντού, ότι με τον Στέφανο Κασσελάκη μας χωρίζει πολιτικό και πολιτισμικό χάος. Προφανώς και υπάρχει ένα καταστατικό. Αν θέλει με την ομάδα του, να δοκιμάσει να βγει πρόεδρος, να το δοκιμάσει. Σε περίπτωση που βγει, δεν έχουμε καμία σχέση μαζί του. Δεν μπορούν να με εκφράσουν οι συνεντεύξεις -ανθρώπων και συνεργατών του-, που δεν απηχούν τις απόψεις του προοδευτικού κόσμου. Δε σέβονται τη Δημοκρατία. Κινούνται με εκφράσεις διχαστικές και προσβλητικές, συνεχώς. Με σακούλες, κουκούλες, με μαύρα, με άσπρα, με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Και νομίζω ότι έχουμε δείξει πολύ μεγάλη αυτοσυγκράτηση, απέναντι σε συμπεριφορές και των ανθρώπων του Στέφανου Κασσελάκη και του ίδιου. Αν εσείς ξυπνούσατε ένα πρωί και βλέπατε απ' το κόμμα σας, ότι ο πρόεδρος του κόμματος είχε κάνει μια ανάρτηση στις 3 τα ξημερώματα και κατηγορούσε τον πρώην πρόεδρο, για μαύρα ταμεία, τι θα κάνατε;»

Νίκος Υποφάντης: «Αν ήμουν πρώην πρόεδρος εγώ, θα του έκανα μήνυση».

Χρήστος Σπίρτζης: «Ωραία. Αν ο αδερφός του κατηγορούσε πολιτικές ομάδες -όπως το έκανε, με αναρτήσεις και μετά τις κατέβαζε-, ότι στηρίζουν τη διαπλοκή και τα μαύρα χρήματα. Τι θα κάνατε; Επειδή εμείς δεν έχουμε μια αντίληψη της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, πόσω μάλλον του κόμματός μας. Και έχουμε δείξει λόγω δημοκρατικών ευαισθησιών, μια ανοχή σε απαράδεκτα - φασίζουσες αντιλήψεις, συμπεριφορές και εκφράσεις, δε σημαίνει ότι φοβόμαστε. Μη ληφθεί ως αδυναμία. Είναι μια ομάδα ανθρώπων χαμηλού, χαμηλότατου πολιτικού επιπέδου. Να μην πω και γενικότερα επιπέδου. Είναι μια ομάδα ανθρώπων που έχει προσβάλλει και τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά και τον προοδευτικό κόσμο και την πολιτική γενικότερα».