Κραυγή αγωνίας ότι θα διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές ανάδειξης του νέου προέδρου, έβγαλε ο Κώστας Ζαχαριάδης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη. Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε την κατάσταση ως ντροπιαστική και παρακμιακή, ενώ είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν έτσι πάντα, αλλά ότι κατάντησε έτσι.

Ο δημοσιογράφος, σχολίασε ότι το φαινόμενο δεν είναι καινούριο, αλλά υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια - ακόμη και επί των ημερών του Αλέξη Τσίπρα. Μνημόνευσε τις κατηγορίες περί των υπονομευτών, καθώς και το περιστατικό με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο που λίγο έλειψε να δείρει τον Πάνο Ρήγα, για να καταλήξει ότι «υπήρχε όλο αυτό. Έβραζε όλο αυτό το πράγμα. Απλώς τώρα άνοιξε το καπάκι και βγήκαν όλα έξω», παρομοιάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ με μια χύτρα ταχύτητας.

Ο κύριος Ζαχαριάδης το πήγε ένα βήμα παρά πέρα, λέγοντας πως «είναι άλλο να έχεις μια αντιπαράθεση, μια διαφωνία, μια σύγκρουση -ακόμη και σε έντονους τόνους- με πολιτικά επιχειρήματα. Και είναι άλλο πράγμα, αυτό το οποίο ζούμε αυτή την περίοδο. Και δεν έχει ανοίξει το καπάκι της χύτρας, έχει ανοίξει το καπάκι της αποχέτευσης». Πολύ σκληρή η συγκεκριμένη αυτοκριτική, αλλά καθόλα δίκαιη. Και αυτό πρέπει να το πιστωθεί ο Κώστας Ζαχαριάδης, μιας και έκανε τον πλέον επιτυχημένο παραλληλισμό.

Ορθώς η Νοτοπούλου θέλει να δημοσιοποιήσει τις συνομιλίες με τον Κασσελάκη

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κύριος Ζαχαριάδης κάλεσε να υπάρξουν καθαρές κουβέντες απ' όλες τις πλευρές, ενώ παράλληλα είπε ότι «θεωρώ ότι σωστά κάνει η Κατερίνα Νοτοπούλου, που λέει στον Στέφανο Κασσελάκη "έλα να δώσουμε τους διαλόγους". Εγώ δεν πιστεύω ότι οι διαφορές μεταξύ συντρόφων -αν θεωρήσουμε ότι συνεχίζουμε να λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο-, ότι λύνονται στα δικαστήρια».

Βέβαια, όταν οι κατηγορίες αγγίζουν τα όρια των ποινικώς κολάσιμων πράξεων, κανένα εσωτερικό όργανο δεν μπορεί να έχει την ευθύνη απόδοσης της δικαιοσύνης. Διότι τότε μιλάμε για συγκάλυψη. Και δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει βεβαρυμένο παρελθόν. Όπως τότε -το 2013-, με τον πρέσβη της Βενεζουέλας στην Ελλάδα -ο οποίος είχε κατηγορηθεί από πολλές υπαλλήλους της πρεσβείας για σεξουαλική παρενόχληση-, όπου αντί να τον σύρουν στα δικαστήρια, θεώρησαν προτιμότερο να στείλει επιστολή ο Αλέξης Τσίπρας προς τον Νικολάς Μαδούρο, προκειμένου να τον αποσύρει από την Ελλάδα -όπως και έγινε- «για να μη σπιλωθεί ο αγώνας της Αριστεράς». 

Θα διαλυθούμε πριν τις εκλογές 

Επιχειρηματολογώντας υπέρ του γιατί να μη φτάσει στις αίθουσες των δικαστηρίων, η υπόθεση του bullying του Στέφανου Κασσελάκη, εναντίον της Κατερίνας Νοτοπούλου, ο κύριος Ζαχαριάδης είπε ότι «πρέπει να διαφυλάξουμε ό,τι έχει απομείνει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Από μια διαδρομή, από κάποια "πιστεύω", από κάποιες αξίες. Αυτή η κατάσταση είναι τραγική», για να συνεχίσει λέγοντας ότι «αν πάμε έτσι στην κεντρική επιτροπή, στο συνέδριο και στις εκλογές, - δε θα μπορέσουμε να φτάσουμε. Θα διαλυθούμε». Δηλαδή, κατά τον κύριο Ζαχαριάδη, είναι προτιμότερη η συγκάλυψη, από την ενδεχόμενη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο καθείς με τις αξίες του και τις προτεραιότητές του, κύριε Ζαχαριάδη. Απλώς μην ξεχνάτε, ότι η κοινωνία ακούει και βλέπει.

Η δήλωση του Κώστα Ζαχαριάδη

Κώστας Ζαχαριάδης: «Η κατάσταση αυτή, η οποία παρουσιάζεται είναι ντροπιαστική και παρακμιακή. Υπάρχουν ευθύνες. Δεν ήταν έτσι πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατάντησε».

Δημήτρης Τάκης: «Ή τουλάχιστον, δεν ήταν προς τα έξω έτσι».

Κώστας Ζαχαριάδης: «Ποτέ δεν ήταν έτσι. Εγώ τον έχω ζήσει από μέσα εδώ και πολλά χρόνια. Υπήρχε πάντα ένας σεβασμός και αυτό που λέμε "συντροφικότητα". Η λέξη συντροφικότητα έχει ένα περιεχόμενο -» 

Δημήτρης Τάκης: «Είχε περιεχόμενο; Γιατί και όταν έφυγε ο κύριος Τσίπρας απ' την ηγεσία του κόμματος και τότε υπήρχε όλη αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, για αυτούς που τον υπονόμευαν, για αυτούς που έπιαναν τους άλλους από τους γιακάδες και παρολίγον να παίξουν ξύλο. Θέλω να πω, υπήρχε όλο αυτό. Έβραζε όλο αυτό το πράγμα. Απλώς τώρα άνοιξε το καπάκι και βγήκαν όλα έξω».

Κώστας Ζαχαριάδης: «Είναι άλλο να έχεις μια αντιπαράθεση, μια διαφωνία, μια σύγκρουση -ακόμη και σε έντονους τόνους- με πολιτικά επιχειρήματα. Και είναι άλλο πράγμα, αυτό το οποίο ζούμε αυτή την περίοδο. Και δεν έχει ανοίξει το καπάκι της χύτρας, έχει ανοίξει το καπάκι της αποχέτευσης».  

Δημήτρης Τάκης: «Αλήθεια είναι αυτό. Και δυστυχώς, απ' όλες τις πλευρές».

Κώστας Ζαχαριάδης: «Ναι. Εντάξει, εδώ θέλει καθαρές κουβέντες απ' όλους. Δηλαδή, όποιος έχει στοιχεία, να τα δώσει στη δημοσιότητα. Εγώ θεωρώ ότι σωστά κάνει η Κατερίνα Νοτοπούλου, που λέει στον Στέφανο Κασσελάκη "έλα να δώσουμε τους διαλόγους". Εγώ δεν πιστεύω ότι οι διαφορές μεταξύ συντρόφων -αν θεωρήσουμε ότι συνεχίζουμε να λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο-, ότι λύνονται στα δικαστήρια. Εντάξει τώρα, ένα κόμμα θα πάει στα δικαστήρια; Σε ποιο άλλο κόμμα έχει συμβεί αυτό το πράγμα;»

Δημήτρης Τάκης: «Ούτε σε άλλο κόμμα, τα SMS που ανταλλάσσουν τα στελέχη με τον πρόεδρο του κόμματος, έχουν βγει στη δημοσιότητα».

Κώστας Ζαχαριάδης: «Εφόσον υπάρχει ζήτημα bullying, είναι σοβαρό. Και αυτό, δεν πρέπει να κρύβεται».

Δημήτρης Τάκης: «Ναι. Πάντως, άκουσα την κυρία Τζάκρη -που ακόμη έχει έναν θεσμικό ρόλο, είναι ακόμη γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, έτσι δεν είναι;-, να λέει σήμερα "δεν είδα κανέναν να πηγαίνει στον εισαγγελέα"».

Κώστας Ζαχαριάδης: «Μα θα πάμε στον εισαγγελέα;»

Δημήτρης Τάκης: «Ε αυτό σας λέει. Η γραμματέας του κόμματός σας τα λέει, όχι εγώ».

Κώστας Ζαχαριάδης: «Αυτή είναι απολύτως στρεβλή άποψη. Ένα κόμμα να λύνει τις εσωτερικές του διαφορές στα δικαστήρια. Εγώ το θεωρώ απαράδεκτο αυτό το πράγμα. Και δεν έχει γίνει σε κανένα - στο κόμμα μας δεν έχει γίνει ποτέ. Και δεν έχει γίνει σε κανένα κόμμα. Θυμάστε να έχει γίνει σε άλλο κόμμα;»

Δημήτρης Τάκης: «Εγώ θυμάμαι είχε πάει ο κύριος Σκουρλέτης στη Δικαιοσύνη, για το θέμα των τρολς του ΣΥΡΙΖΑ».

Κώστας Ζαχαριάδης: «Σε αυτό το κόμμα πάλι. Σε κανένα άλλο κόμμα;»

Δημήτρης Τάκης: «Τι να σας πω τώρα, δε θυμάμαι».

Κώστας Ζαχαριάδης: «Λέω ότι εμείς πρέπει να διαφυλάξουμε ό,τι έχει απομείνει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Από μια διαδρομή, από κάποια "πιστεύω", από κάποιες αξίες. Αυτή η κατάσταση είναι τραγική».

Δημήτρης Τάκης: «Θα συμφωνήσω μαζί σας».

Κώστας Ζαχαριάδης: «Και αν πάμε έτσι στην κεντρική επιτροπή, στο συνέδριο και στις εκλογές, - δε θα μπορέσουμε να φτάσουμε. Θα διαλυθούμε».

Δημήτρης Τάκης: «Αυτό το λένε όλοι, ότι ακόμη κι αν φτάσετε στις εκλογές, η διάλυση έπεται».

Κώστας Ζαχαριάδης: «Πριν θα διαλυθούμε. Πριν. Γιατί αυτό το κλίμα είναι καταστροφή. Προσβάλλει τους πάντες».