Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να άρει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής να κηρύξει, μέσω της πρότασης μομφής, έκπτωτο τον Στέφανο Κασσελάκη, επισήμανε ο βουλευτής του κόμματος Αλέξανδρος Αυλωνίτης. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης ξεκαθάρισε ότι βρίσκεται στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη και χαρακτήρισε πραξικόπημα τα παραθυράκια που αναζητούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να τον εμποδίσουν να είναι ξανά υποψήφιος.
«Η Κεντρική Επιτροπή έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα να ορίζει την Πολιτική Γραμματεία, η οποία διορίζει την Οικονομική Επιτροπή. Εδώ όμως έχουμε μια συντρέχουσα αρμοδιότητα. Δηλαδή και η Κεντρική Επιτροπή μπορεί να ψηφίσει, να βγάλει απόφαση περί εκπτώσεως, περί άρσεως της εμπιστοσύνης του προέδρου. Όμως αυτή τίθεται υπό την έγκριση και του άλλου συναρμόδιου οργάνου, δηλαδή του συνεδρίου που και αυτό μπορεί, να θέσει πρόταση άρσεως της εμπιστοσύνης στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής» είπε.
Για τη συζήτηση περί κριτηρίων που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι πρόεδροι, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης είπε ότι «το να δημιουργείς προσκόμματα τέτοιου είδους στον πρόεδρο του κόμματος για να μη συμμετάσχει στις εκλογές, σημαίνει ότι είσαι αποφασισμένος να δημιουργήσεις αυτά τα προβλήματα, έτσι ώστε να μην συμμετάσχει ο Στέφανος Κασελάκης, ο οποίος χρημάτισε 11 μήνες πρόεδρος».
«Οι δημοσκοπικές προβλέψεις δείχνουν ότι δεν δέχεται ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη διαδικασία έκπτωσης, γιατί φαίνεται ότι εκλέγεται από 150.000 κόσμο στις τελευταίες εκλογές και πέρυσι το Σεπτέμβριο και τον ρίχνεις με μια ομάδα, ένα όργανο που λέγεται Κεντρική Επιτροπή όπου μπήκαν άνθρωποι οι οποίοι ούτε καν τους γνωρίζουν, ούτε έχουν συμμετάσχει σε διαδικασίες. Μερικοί δε εξ αυτών σίγουρα ψήφισαν με το τηλέφωνο. Κατά τη γνώμη μου δεν είναι ό,τι καλύτερο, δεν είναι ότι δημοκρατικότερο» πρόσθεσε.
Στην ερώτηση ποιοι φοβούνται τον Στέφανο Κασσελάκη, ο κ. Αυλωνίτης απάντησε ότι η συγκολλητική ουσία των «87» σήμερα δεν ήταν κάποιο πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο αντίθετο με αυτό του Στέφανου Κασσελάκη. «Θεωρώ ότι η συγκολλητική ουσία είναι ακριβώς το ίδιο το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος κατά τη γνώμη μου, ερχόμενος ως νέος πρόεδρος και μάλιστα από ξένο μέρος από την Αμερική, ήταν σαν να έπεσε μια μεγάλη πέτρα μέσα στα λιμνάζοντα νερά του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι στο πλευρό του και το λέω και δημοσίως, όχι μόνο επειδή αντέδρασα στη λογική και στην πρακτική που ακολουθήθηκε έτσι ώστε να εκπέσει, αλλά στο γεγονός ότι θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια τεράστια κρίση του ιδεολογικού πολιτικού συστήματος. Ειδικά στην Ευρώπη το βλέπουμε και είναι και ανησυχητικά τα φαινόμενα. Οι αριστερές ιδέες, όπως τις γνωρίσαμε, έχουν υποστεί μεγάλη ήττα τα τελευταία χρόνια και εδώ στην Ελλάδα που η κρίση είναι με οριζόντιο τρόπο, καταλαμβάνει δηλαδή όλα τα κόμματα. Χρειάζεται μια αναπνοή, μια ανάσα καινούργια, στον χώρο αυτό».
Ερωτηθείς αν θα παραμείνει στο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση εκλογής του Παύλου Πολάκη απάντησε ότι «θα αποδεχτώ τον πρόεδρο που θα εκλεγεί και θα συνεργαστώ μαζί του, αλλά δεν θα αποδεχτώ επ ουδενί το πραξικόπημα που μπορεί να γίνει στην περίπτωση κατά την οποία δεν αποδεχτούν ως υποψήφιο τον τον Στέφανο Κασελάκη».