Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκεται στα άκρα. Τα έχει προσπεράσει σε σημείο που να καθίσταται αδύνατη η οποία συνεργασία μεταξύ των… συντρόφων την επόμενη ημέρα των εσωκομματικών εκλογών. Αυτά που λέγονται και αυτά που γίνονται δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος στις μεταξύ τους σχέσεις.

Οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη από τη μία, οι εκπρόσωποι των «87» –που έγιναν 100– από την άλλη και αυτοί του Παύλου Πολάκη στην κυριολεξία ξεκατινιάζονται σε κανάλια, ραδιόφωνα και Διαδίκτυο. Δεν βγάζουν απλά τα άπλυτά τους στη φόρα, αλλά προχωρούν σε προσωπικές επιθέσεις και κατηγορίες που εκφεύγουν κάθε λογικής, ακόμη και της παραπολιτικής.

Δεν είναι απλά ότι στην πολιτική όλα επιτρέπονται –πολύ περισσότερο τη στιγμή που η φράση αυτή αφορά αντίπαλα κόμματα που μάχονται για τη διακυβέρνηση– είναι πλέον ένας ανοιχτός πόλεμος μεταξύ φατριών και διεκδικητών. Είναι ένας εμφύλιος που στο τέλος της ημέρας δεν θα έχει νικητές και ηττημένους αλλά μόνο ηττημένους.

Η κατάσταση στην Κουμουνδούρου είναι στην κυριολεξία μια εμπόλεμη ζώνη που όμως σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να κάνει κάτι ακόμη και αν αναλάβει τις διαπραγματεύσεις και τις συζητήσεις κάποιος διαμεσολαβητής του ΟΗΕ. Πλέον δεν υπάρχει κάν η λεγόμενη κόκκινη γραμμή. Την έχουν πατήσει όλοι με τις «δολοφονίες χαρακτήρων» να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Υβρείς, καταγγελίες, ίντρικες και δολοπλοκίες συνθέτουν ένα πρωτόγνωρο σκηνικό που επιβεβαιώνει όλους όσοι υποστήριζαν και υποστηρίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα, κυρίως δεν είναι παράταξη, αλλά ένα συνονθύλευμα προσώπων και ομάδων που είδε το φώς της… εξουσίας και μπήκε.

Ο Στέφανος Κασσελάκης συνέβαλε απλά στο να πέσουν οι μάσκες με την παρουσία του στα δρώμενα της Κουμουνδούρου. Να αποκαλυφθούν στο κοινό οι… σωτήρες της χώρας που μιλούσαν στο όνομα του… λαού καταγγέλλοντας τους πάντες και τα πάντα στο όνομα ενός ηθικού πλεονεκτήματος που οι ίδιοι έδωσαν στους εαυτούς τους.

Η επόμενη των εσωκομματικών εκλογών ημέρα δεν θα βρεί διαιρεμένο τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά «τεμαχισμένο». Και με τους οπαδούς των φατριών να παραμένουν σε θέση μάχης. Με απλά λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει ότι και αν γίνει. Απλά ίσως καθυστερήσει το οριστικό λουκέτο λίγο παραπάνω...