Στην 79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στρέφεται το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Mε ομιλία στην Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον, συναντήσεις με εβραϊκές οργανώσεις και Άραβες ηγέτες ξεκινάει η πρώτη μέρα του προγράμματος του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της πολιτικής συντάκτριας της ΕΡΤ, Γεωργίας Σκιτζή, η Ελλάδα αναμένεται να υποστηρίξει το Σύμφωνο για το Μέλλον στα Ηνωμένα Έθνη, που επικεντρώνεται στην ειρήνη, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την τεχνολογία και την παγκόσμια διακυβέρνηση, επαναβεβαιώνοντας τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Μετά τις συναντήσεις με εβραϊκές οργανώσεις, ο πρωθυπουργός στο πρόγραμμα βρίσκεται διμερή συνάντηση με τον πρίγκιπα διάδοχο του Κουβέιτ στα γραφεία της μόνιμης αντιπροσωπείας του εμιράτου στη Νέα Υόρκη, με σκοπό την ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου, των οικονομικών σχέσεων και των επενδύσεων σε διμερές επίπεδο. Υπάρχει ενδιαφέρον για αύξηση των επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα των ακινήτων, της ενέργειας των υποδομών και του τουρισμού.

Κινητικότητα για το Κυπριακό

Τριμερής συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο και τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα. Στόχος δε της συνάντησης του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είναι να δρομολογηθεί μία τριμερής συνάντηση ανάμεσα στον ΟΗΕ και στις δύο πλευρές. Μένει ωστόσο να φανεί αν η τουρκική πλευρά θα επιμείνει σε μία αδιάλλακτη στάση.

Με βάση τον σχεδιασμό αναμένεται να υπάρξει ραντεβού με τον Τούρκο πρόεδρο, ωστόσο ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η μέρα και η ώρα. Στόχος είναι να συζητηθεί ο οδικός χάρτης των επόμενων μηνών στο τριπλό πλαίσιο του Πολιτικού Διαλόγου, της Θετικής Ατζέντας και των ΜΟΕ, που θα προετοιμάσουν ουσιαστικά τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που αυτή τη φορά θα γίνει στην Τουρκία.

Πηγή: ertnews.gr