Μιας και το θέμα των υποκλοπών επανέρχεται στην επικαιρότητα, θα θυμίσω ότι τη 12η Σεπτεμβρίου 2022 τα «Νέα» δημοσιεύουν πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ με τίτλο «Υπουργοί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ», στο οποίο αναλύεται η μεθοδολογία φυσικής και τηλεφωνικής παρακολούθησης υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατά τα έτη 2016 - 2018 από την Υπηρεσία.

Το δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι η ΕΥΠ δεν ενημέρωνε το εποπτεύον υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις παρακολουθήσεις αυτές, αλλά έδινε πληροφόρηση απευθείας στον Αλέξη Τσίπρα. Στο δημοσίευμα περιέχεται και τμήμα έγγραφου της ΕΥΠ στο οποίο εμφαίνονται προσωπικά μηνύματα προς τον Νίκο Κοτζιά, τα οποία είναι προϊόντα υποκλοπής, καθώς από άλλο έγγραφο της ΕΥΠ που δημοσιεύει η εφημερίδα προκύπτει ότι «δεν έχει εκδοθεί, ούτε έχει συσχετισθεί καμία εισαγγελική διάταξη με την οποία να εγκρίνεται η παρακολούθηση (…), γεγονός που καθιστά τις σχετικές αναφορές και το πληροφοριακό υλικό της ΕΥΠ (φωτογραφίες κ.λπ.) ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΑ και συνακόλουθα ΑΚΥΡΑ». Μία μέρα πριν, την 11η Σεπτεμβρίου, το «Βήμα της Κυριακής» είχε δημοσιεύσει τμήματα εγγράφου της ΕΥΠ με καταγραφές συνομιλιών του υπουργού Εθνικής Αμυνας κατά τα έτη 2017 - 2018. Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει πως στη διάθεση της εφημερίδας βρίσκεται εξασέλιδο απόρρητο έγγραφο της ΕΥΠ της ίδιας περιόδου που περιλαμβάνει λίστα παρακολουθήσεων 30 προσώπων (υπουργοί, διπλωμάτες, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι) μαζί με φωτογραφίες, διαλόγους και βίντεο.

Κανένα από τα δύο δημοσιεύματα δεν διαψεύστηκαν, αλλά ούτε σχολιάστηκαν επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, τρία κρίσιμα ερωτήματα αναζητούν ακόμη απάντηση: α) με ποιο σύστημα/λογισμικό η ΕΥΠ έκανε εκτεταμένες παράνομες παρακολουθήσεις τα έτη 2016 - 2018, β) στις ικανότητες ποιου ιδιώτη είχε προσφύγει για το σκοπό αυτόν και γ) εάν υπάρχει κυβερνητική εμπλοκή στα όσα περιγράφει η έκθεση του Citizen Lab για τη χρήση του Pegasus το ίδιο διάστημα. Θα μπορούσε να ενημερωθεί ο πρόεδρος Στέφανος να κάνει ένα βίντεο στο ΤikΤok, ας πούμε.