Μιας και θρυλείται η επιστροφή Κοτζιά στον ΣΥΡΙΖΑ, χρήσιμο είναι να θυμηθούμε ένα άκρως γλαφυρό συμβάν.

Σε συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ περί τα τέλη Οκτωβρίου 2022, ελήφθη η απόφαση να προχωρήσει η Ελλάδα σε επέκταση των χωρικών της υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε προηγουμένως εκφράσει τη θέση αυτή στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Μια μικρή αναδρομή: Στις 13.5.2019 έγραφα στο Twitter ότι πηγή μου στο υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «μετά τις ευρωεκλογές θα εισαχθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και την Κρήτη». Ωστόσο, με βάση το άρθρο δεύτερο του Ν. 2321/1995, η επέκταση των υδάτων γίνεται με Προεδρικά Διατάγματα και όχι με νόμο. Μάλιστα, κατά την παραίτησή του στις 17.10.2018, ο Κοτζιάς είχε δηλώσει ότι τα διατάγματα αυτά είναι έτοιμα. Τον Δεκέμβριο του 2020, ο Νίκος Κοτζιάς εκδίδει το βιβλίο του «η Λογική της Λύσης» (εκδ. Gutenberg), στο οποίο αποκαλύπτει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν επέκτεινε τα χωρικά ύδατα γιατί «φοβήθηκε τους Τούρκους» και προφασίστηκε ότι απαιτείται νόμος και όχι ΠΔ, ο δε Κατρούγκαλος, τότε υπουργός Εξωτερικών, εξώθησε σε παραίτηση τον υπάλληλο του υπουργείου που συνέταξε τη γνωμοδότηση για τη νομιμότητα της επέκτασης των χωρικών υδάτων διά Προεδρικού Διατάγματος (σελ. 660-661). Στο ίδιο σημείο της αφήγησης, ο Κοτζιάς αναφέρει ότι τα επίμαχα Προεδρικά Διατάγματα «εστάλησαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θα τα υπέγραφε στο τέλος Οκτωβρίου 2018».

Ωστόσο, η «Καθημερινή της Κυριακής» αποκάλυψε (30.10.2022) ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος έδωσε εντολή στον επικεφαλής της Ασφάλειας της Προεδρίας, υποστράτηγο Δημήτρη Κρίκα, να μην παραληφθούν τα επίμαχα διατάγματα, τα οποία επιστράφηκαν πίσω στο ΥΠΕΞ ανεπίδοτα διότι «ο υπουργός τελούσε υπό παραίτηση». Ο καιροσκοπισμός και το στυγνό κομματικό όφελος ήταν πανταχού παρόντα στις ενέργειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και στα εθνικά θέματα.