Οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων και τα «καρφιά» του για τις εμμονές της αντιπολίτευσης ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα του πρωθυπουργού προς την πλευρά τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Γράφει η Έρση Παπαδάκη

Παρότι η δικαστική έρευνα για την υπόθεση εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη και από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρη στη γραμμή να έλθουν όλα στο φως, από κοινού τα δύο κόμματα επιχειρούν διαρκώς να συντηρήσουν το συγκεκριμένο ζήτημα για να ασκήσουν κριτική με έναν περίεργο και μονότονο τρόπο. Ο κ. Μητσοτάκης πάντως έριξε «καρφιά» και για το ρόλο των Ανεξάρτητων Αρχών και συγκεκριμένα της ΑΔΑΕ, υπονοώντας από τη μία πλευρά προφανώς την ενδεχόμενη σύνδεση στελεχών της με την αντιπολίτευση ως προς τις επιλεκτικές διαρροές που γίνονται για την υπόθεση και, από την άλλη πλευρά, την προσπάθεια ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να εργαλειοποιήσουν τις Ανεξάρτητες Αρχές για να κάνουν αντιπολίτευση. Η υπόθεση του διορισμού των μελών της ΑΔΑΕ ή του ΕΣΡ άλλωστε είναι ξεκάθαρη και δεν αποτελεί «σκάνδαλο», παρά τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης, για έναν και μόνο λόγο: την προηγούμενη λήξη της θητείας των μελών των συγκεκριμένων Αρχών, όπως το ίδιο το Σύνταγμα ορίζει. Το ίδιο Σύνταγμα για το οποίο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι, τάχα, το έχει κάνει «κουρελόχαρτο», ενώ ειδικά για τις Ανεξάρτητες Αρχές ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτος που ως κυβέρνηση είχε επιχειρήσει με διάφορους τρόπους να πλήξει την αυτονομία τους.

Αδυναμία παραγωγής πολιτικής

Η εμμονή τόσο του Στέφανου Κασσελάκη όσο –κυρίως– του Νίκου Ανδρουλάκη στην ανάδειξη της συγκεκριμένης υπόθεσης προφανώς καλύπτει την πραγματική αδυναμία τους να παραγάγουν πολιτική και να μπορέσουν να διαμορφώσουν την ατζέντα προκειμένου να στριμώξουν με πολιτικούς όρους την κυβέρνηση. Υπό αυτήν ακριβώς την έννοια όμως δικαιολογούνται και τα χαμηλά ποσοστά τους στις δημοσκοπήσεις, δεδομένου ότι στις ίδιες έρευνες κοινής γνώμης αποδεικνύεται ότι οι ψηφοφόροι δεν ενδιαφέρονται ποσώς για τη συγκεκριμένη υπόθεση, με αποτέλεσμα αυτή η εμμονή να στοιχίζει στην αξιοπιστία των δύο κομμάτων απέναντι στους ίδιους τους ψηφοφόρους τους... Επειδή, δε, πολλά έχουν ακουστεί και συζητηθεί ιδίως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές για μια ενδεχόμενη συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι τα δύο κόμματα κάνουν το τελευταίο διάστημα ασκήσεις επί χάρτου γι’ αυτή τη συμπόρευση με την υπόθεση των παρακολουθήσεων στο επίκεντρο!

Οι παράλληλες κινήσεις φάνηκαν και χθες στη Βουλή από τις ομιλίες του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, και του κ. Ανδρουλάκη, παρά τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος και στους δύο. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συμπορεύονται όμως και σε δικαστικό επίπεδο, εκφράζοντας την ανησυχία τους ενώπιον του Αρείου Πάγου για την έκβαση της δικαστικής έρευνας, αφού ο κ. Κασσελάκης και ο κ. Ανδρουλάκης επισκέφθηκαν –τυχαία ή όχι– την ίδια ημέρα τον Αρειο Πάγο και την ΑΔΑΕ, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε αποστείλει λίγες ώρες νωρίτερα και υπόμνημα στον Αρειο Πάγο.

Λίγες μέρες νωρίτερα εξάλλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, είχε επί της ουσίας απευθύνει κάλεσμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών σε κοινοβουλευτικό επίπεδο προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση των παρακολουθήσεων. Η παρέμβαση του κ. Μάντζου και το κάλεσμά του ήρθε μάλιστα ως απάντηση στη δήλωση-πρόσκληση του κ. Φάμελλου, ο οποίος επιπλέον είχε επικαλεστεί δηλώσεις της περιβόητης Σοφί ιν’τ Βελντ από την επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου – η αξιοπιστία της οποίας έχει ελεγχθεί πολλάκις και για τη συγκεκριμένη υπόθεση και για άλλες παρεμβάσεις της, ακόμη και από συναδέλφους της στις Βρυξέλλες.