Αν δεν είχε παραιτηθεί ο Αλέξης Τσίπρας και αναλάβει πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελλος και αν δεν είχε μπεί στη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης, για να φύγει από την εκπροσώπηση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚο Μιχάλης Κατρίνης, θα πίστευε κανείς πως δεν έχει περάσει ούτε μία ημέρα, ότι δεν έγιναν εθνικές εκλογές και ότι δεν κρίθηκε ο καθένας για τα πεπραγμένα του.

Αυτό που έγινε στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τις διαδικασίες επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου ήταν ένα είδος déjà vu με άλλα πρόσωπα ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξηγούσε τις παρεμβάσεις μέσω του νομοσχεδίου καθώς και τις αλλαγές προκειμένου, όπως τόνισε, να προχωρήσει η αποκομματικοποίηση του κράτους, ενώ οι επικεφαλής των κομμάτων στη Βουλή επιχείρησαν να δημιουργήσουν συνθήκες σύγκρουσης.

Σωκράτης Φάμελλος, Νίκος Ανδουρλάκης και λοιποί, εμφανίσθηκαν να προχωρούν σε μια εφ όλης της ύλης κριτική προκειμένου να διεκδικήσουν ο καθένας για τον εαυτό του το ρόλο του ισχυρού… αντιπολιτευόμενου. Έτσι έριξαν στο μίξερ το θέμα των παρακολουθήσεων, της φορολόγησης ελεύθερων επαγγελματιών που εμφανίζονται να δηλώνουν εισόδημα μικρότερο από τους υπάλληλους που απασχολούν φτάνοντας μέχρι το ζήτημα του Ισραήλ και της Γάζας.

Όλα σε ένα, ανακατεμένα. Και όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός, από τα 30 λεπτά των ομιλιών τους, μόνο τα 3 αφορούσαν στο υπό συζήτηση και προς ψήφιση νομοσχέδιο που αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση στη διοίκηση και λειτουργία φορέων του κράτους.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδειξαν πως ο λαικισμός θα κυριαρχήσει. Και η τοξικότητα δεν θα εγκαταλειφθεί. Δεν πήραν καν το μήνυμα των εθνικών εκλογών. Ίσως ούτε και αυτό των αυτοδιοικητικών. Δεν δείχνουν να τους αφορούν ούτε τα δημοσκοπικά στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας

Για μια ακόμη φορά, όπως και την προηγούμενη τετραετία, η Βουλή ανέδειξε τις διαφορές. Οι απαντήσεις που έδωσε στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταλυτικές. Αναδεικνύουν δε και πάλι τις διαφορές, που τελικά παραμένουν μεγάλες…