Σε αυτή την εντελώς ακατανόητη δήλωση προέβη ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο του στη Βουλή. Θα ήταν σκόπιμο να το τεκμηριώσει κάπως ο Στέφανος Κασσελάκης, καθώς αφενός είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα για κάθε Έλληνα πολίτη, ενώ αφετέρου ο ίδιος -ως απόδημος Έλλην- ήταν υποψήφιος βουλευτής επικρατείας, με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, στις περασμένες εθνικές εκλογές.

Πραγματικά χρειάζεται φαντασία για να μπορέσει να καταλάβει κάποιος, τι εννοεί ο Στέφανος Κασσελάκης, όταν υποστηρίζει ότι «οι απόδημοι Έλληνες δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι», καθώς και πώς η απόδοση περιφερειών στους ομογενείς, λύνει αυτό το πρόβλημα. Θεωρεί ότι αν για παράδειγμα, υπάρξει «περιφέρεια ΗΠΑ», θα ψηφίσουν περισσότεροι και άρα τίθεται θέμα συμμετοχής; Ότι η τυχόν εκλογή σε κάποια τέτοια περιφέρεια, σημαίνει ότι θα μπορεί να είναι κάποιος βουλευτής εξ αποστάσεως; Ή να αποφασίζει για τα θέματα της περιφέρειάς του, δηλαδή για παράδειγμα τα θέματα των ΗΠΑ; Θα πρέπει να το αποσαφηνίσει, καθώς δεν βγαίνει απολύτως κανένα νόημα, από τη συγκεκριμένη δήλωση. Πάντως, όπως σωστά είπε ο Πρωθυπουργός, αυτό το δικαίωμα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, ενώ η ίδια η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη στις εθνικές εκλογές, ακυρώνει εντελώς τη συγκεκριμένη δήλωση.

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη και Κασσελάκη

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Καλό μήνα. Προσαρμοστήκατε στους καινούριους χώρους;»

Στέφανος Κασσελάκης: «Στη Βουλή όχι ακόμα. Αλλά μια μέρα εύχομαι πλήρως. Αλλά στο κομματικό περιβάλλον, σίγουρα. Και στην Ελλάδα. Όπως ξέρετε, έχουμε την ευθύνη να φέρουμε τους απόδημους πίσω. Είναι εθνική ευθύνη, είναι εθνικό στοίχημα οι απόδημοι να μπορούν να προσφέρουν στην πατρίδα τους, σε μια χώρα με ισονομία και ισοπολιτεία».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Έχουμε κάνει μια καλή αρχή με το νομοσχέδιο, το οποίο δίνει πια τη δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της πατρίδας μας και κατοικούν στο εξωτερικό, να ψηφίσουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους και νομίζω ότι σε αυτό τουλάχιστον, έχουμε ένα εθνικό χρέος όλα τα κόμματα να κινητοποιήσουμε τους Έλληνες αυτούς».

Στέφανος Κασσελάκης: «Ναι, αλλά αυτό είναι δικαίωμα μόνο στο εκλέγειν, όχι στο εκλέγεσθαι. Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να δώσουμε περιφέρειες στους ομογενείς, ώστε να μπορέσουν να εκλέγουν οι ίδιοι εκπροσώπους της δικής τους κοινότητας».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αυτά θα τα συζητήσουμε. Ο εκλογικός νόμος ενόψει των εκλογών είναι καθορισμένος και προφανώς το δικαίωμα του εκλέγεσθαι το έχει ο κάθε Έλληνας πολίτης, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, αλλά φαντάζομαι ότι αυτό ανάμεσα σε πολλά άλλα, θα το συζητήσουμε».

Στέφανος Κασσελάκης: «Ο Έλληνας πολίτης του εξωτερικού, δεν το έχει».