Με τις Ευρωεκλογές να κοντοζυγώνουν και τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ δυσκολεύεται να σηκώσει τα ποσοστά του ακόμη και με την κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, ο Νίκος Ανδρουλάκης βγάζει μια αγωνία και μια ανησυχία που δύναται να χαρακτηριστούν ως «πανικός» που τον οδηγούν στον να ταυτίζεται όλο και περισσότερο με την προ των εθνικών εκλογών ρητορική του Αλέξη Τσίπρα. Αυτή που τον οδήγησε σε πανωλεθρία.

Είναι αλήθεια ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης σήκωσε αντι-δεξιούς και αντι-μητσοτακικούς τόνους προεκλογικά. Την περίοδο μεταξύ των δύο εκλογικών μαχών –Μαίου και Ιουλίου 2023- άρχισε να μοιάζει όλο και περισσότερο με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνοντας και σε μια «κόντρα» ως προς το ποιος θα σηκώσει πιο ψηλά το θέμα των παρακολουθήσεων ή θα τυμβωρυχήσει με βάση την τραγωδία των Τεμπών. Τώρα εμφανίζεται να το τερματίζει. Και να βγαίνει από μέσα του ο… Αλέξης Τσίπρας.

Έτσι ξεκινώντας να… κυνηγά τον Στέφανο Κασσελάκη, που έσπευσε χθες να μεταβεί στον Άρειο Πάγο για το θέμα των παρακολουθήσεων έχοντας πριν συναντηθεί και με ορισμένους συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, ο Νίκος Ανδρουλάκης αφενός έστειλε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο και συναντήθηκε με συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας. Εμφανίσθηκε δηλαδή ως «ουρά» του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Βουλή όμως την Τετάρτη «ξεδίπλωσε» την λογική του, αυτή με την οποία πορεύθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτά που είπε χαρακτηριστικά, ίσως χαρακτηριστικότερα απ ότι θα περίμενε κανείς. Δείχνουν δε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης προσπαθεί με νύχια και με δόντια να προσελκύσει ψηφοφόρους που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ προς άγνωστες –σίγουρα όχι προς το ΠΑΣΟΚ- κατευθύνσεις.

Συγκεκριμένα:

Μίλησε για συγκάλυψη σκανδάλου. Μίλησε για τον Χρήστο Ράμμο και τις αντικαταστάσεις μελών της επιτροπής λέγοντας: «Γιατί; Γιατί έκαναν τη δουλειά τους; Αυτό σημαίνει κανονική ευρωπαϊκή χώρα και φιλελεύθερη παράταξη; Να απειλείτε όσους έκαναν τη δουλειά τους;».

Χαρακτήρισε τον Κυριάκο Βελόπουλο «αποκούμπι» του κ. Μητσοτάκη και επιτέθηκε στον Γιώργο Φλωριδή υποστηρίζοντας ότι «ο λαλίστατος υπουργός Δικαιοσύνης... Ο κ. Φλωρίδης ο λαλίστατος υπουργός, τι είχε πάθει εκείνο το βράδυ και έμεινε ξάγρυπνος τόσο αργά; Συνήθως περνούσαν μέρες για υπογραφή και αλλαγή μελών στις αρχές. Τέτοια αγρυπνία; Είστε ικανοί 12:25 για όλα! Για σας δεν υπάρχουν όρια κ. Μητσοτάκη, μπροστά στην εξουσία σας ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και ο τρόπος που χρησιμοποιείτε τη θέση σας είναι επικίνδυνη για δημοκρατία. Είστε ένοχος για το παρακράτος και το μέγαρο Μαξίμου. Σταθερά απομακρύνετε την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, όλα τα θυσιάζετε στο βωμό της εξουσίας. Μάθαμε ότι η κ. Βλάχου εισαγγελέας της ΕΥΠ που υπέγραφε περί εθνικών κινδύνων, είχε στοχοποιηθεί και αυτή με predator. Ας έρθει να μας μιλήσει στην επιτροπή Θεσμών».

Στη συνέχεια έθεσε θέμα πρωτιάς. Όχι εκλογικής, αλλά σχετικά με το ποιος έκανε πρώτος τι απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ «είμαστε οι πρώτοι που πήγαμε στη Δικαιοσύνη και σηκώσαμε το φάκελο Μενουδάκου όταν κάποιοι από σας κρύβονταν. Χθες ζήτησαν στον Άρειο Πάγο...».

Στηλίτευσε μέχρι και την αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη για ανθρώπινο λάθος ως προς το δυστύχημα των Τεμπών. «Άκουσα τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να λέει σε συγγενείς ότι τα τρένα συγκρούστηκαν με λάθος ανθρώπινου παράγοντα. Περίεργα πράγματα, υιοθέτησαν το αφήγημα της ΝΔ», τόνισε για να αναφέρει ότι «το τέλος θα το δώσει η δικαιοσύνη. Για μας δεν ήταν ανθρώπινο λάθος η τραγωδία στα Τέμπη. Βαρύτατη θεσμική αποτυχία του κράτους ήταν, που πρέπει να το μεταρρυθμίσουμε»

Κατέληξε δε αναφέροντας πως «τα επόμενα 24ωρα το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει αίτημα για προκαταρκτική για να διερευνηθούν οι όποιες ευθύνες των υπουργών που έχουν ευθύνη οι οποίοι με αβουλίες και λάθη άφησαν τη σύμβαση στις καλένδες».

Τα παραπάνω δείχνουν την κατάσταση που διαμορφώνεται στο ΠΑΣΟΚ. Βλέπουν ότι ακόμη και τον ΣΥΡΙΖΑ να περάσουν στις Ευρωεκλογές δεν θα οφείλεται σε άνοδο του ΠΑΣΟΚ και αποδοχή του προέδρου του, αλλά διότι καταρρέει το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη. Και ότι το όνειρο να γίνει ο Ανδρουλάκης αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάποια στιγμή κινδυνεύει να γίνει μπούμερανγκ αν δεν καταφέρει να πάρει ένα αξιοσέβαστο ποσοστό.