Τα άμεσα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής κατατέθηκαν ως τροπολογία και εγκρίθηκαν προκειμένου να είναι εφικτή η εφαρμογή τους με στόχο να λειτουργήσουν αποτρεπτικά ως προς την άφιξη παράνομων μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική μέσω της Ανατολικής Λιβύης. Στέλνουν ένα σαφές μήνυμα όμως και στους διακινητές ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία μιας νέας μεταναστευτικής οδού στο πλαίσιο και της εργαλειοποίησης που επιχειρείται. 

Η αναστολή του ασύλου, η φυλάκιση και κράτηση όσων φτάνουν παρανόμως στη χώρα αλλά και η επανεξέταση διαφόρων παροχών έχουν στόχο να σταματήσει η χώρα να θεωρείται από τους παράνομους μετανάστες ως ξέφραγο αμπέλι και ως σημείο... εξυπηρέτησης αυτών που επιθυμούν να μεταφερθούν σε χώρες της Ευρώπης. 

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, «όποιος εισέρχεται παράνομα στη χώρα και παραμένει, είτε θα είναι στη φυλακή είτε θα ζητάει να φεύγει και θα φεύγει. Δεν θα υπάρχει καμία άλλη διέξοδος, καμία απολύτως. Ο λόγος ποιος είναι; Να ξέρει ότι όταν έρχεσαι παράνομα στην Ελλάδα, αν δεν γυρίσεις πίσω, το μόνο που θα μπορείς να κάνεις είναι να είσαι στη φυλακή». 

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, λίγο πολύ, αναμενόμενες. Άλλωστε, κάποιοι εξ αυτών υπήρξαν –ίσως και να είναι– θιασώτες της άποψης ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα, έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση για τον φράχτη στον Έβρο, ενώ υπεραμύνονται μιας πολιτικής έναντι των παράνομων μεταναστών που στο τέλος της ημέρας ούτε τη χώρα ωφελεί ούτε τους φορολογούμενους πολίτες, παρά μόνο τους διακινητές, που κερδίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς και κάποιες περίεργες ΜΚΟ. 

Και ενώ η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως εν μέρει αντιδρά όπως και κατά την υβριδική επίθεση που δέχθηκε η χώρα στον Έβρο καθώς και ότι λαμβάνει μέτρα συγκεκριμένα λόγω της κατάστασης που διαμορφώνεται και προκαλεί έκτακτες δράσεις, στην αντιπολίτευση θέτουν μέχρι και θέματα αντισυνταγματικότητας και παραβίασης του διεθνούς δικαίου. 

Η απάντηση ήρθε από την Κομισιόν με τον Μάρκους Λαμέρτ, που είναι ο εκπρόσωπός της για θέματα μετανάστευσης, να δηλώνει την Πέμπτη το μεσημέρι ότι «πρόκειται για μια εξαιρετική κατάσταση, όπως τονίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα πιο πρόσφατα συμπεράσματά του, τα οποία αφορούσαν την ανησυχητική κατάσταση στη Λιβύη και τις πιθανές συνέπειές της, επίσης όσον αφορά την ευρωπαϊκή ασφάλεια, καθώς και όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές». 

Και να προσθέτει πως «τα όποια μέτρα λάβει η Ελλάδα πρέπει να γίνουν κατανοητά σε αυτό το πλαίσιο». Με απλά λόγια, οι έκτακτες καταστάσεις επιβάλλουν και έκτακτα μέτρα...

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο».