ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, προτού καν φτάσει η δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή και δοθεί προς ανάγνωση στους βουλευτές των κομμάτων, είχαν προαναγγείλει πως θα καταθέσουν –χωριστά– προτάσεις για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη. Από τα λεγόμενα των αρχηγών και των στελεχών είχαν ήδη βγάλει και το… πόρισμα, όπως φαίνεται και από τη διασταλτική ερμηνεία που κάνουν στις προτάσεις που κατέθεσαν.
Είναι δεδομένο ότι ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν στοιχεία ή έστω ενδείξεις κάθε τι που θα αφορά υπουργούς ή πρώην υπουργούς των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχει αυτό το αποτέλεσμα. Η εργαλειοποίηση για μικροκομματικούς λόγους είναι δεδομένη, άλλωστε μιλάμε για κόμματα που εργαλειοποίησαν ακόμη και την τραγωδία των Τεμπών.
Η διαμόρφωση μιας ατζέντας μέσα από την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής δείχνει να αποτελεί κεντρική τακτική για τα δύο κόμματα που δηλώνουν και κόμματα εξουσίας αλλά και για τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Διευκολύνει η τακτική αυτή ως προς την αποφυγή ενός πολιτικού διαλόγου για προτάσεις και προγράμματα αναφορικά με το παρόν και το μέλλον της χώρας.
Η δημιουργία ρωγμών στο κυβερνών κόμμα καθίσταται περισσότερο ελκυστική για όσους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε μια σύγκριση και κυρίως σε μια πολιτικού περιεχομένου συζήτηση. Εν τούτοις, διαπιστώνεται και από τις δημοσκοπήσεις ότι οι πολίτες δεν προτίθενται να μπουν σε λογικές 2015 ούτε και να αφήσουν κάποιους να παίξουν τη χώρα –και το μέλλον τους– στα ζάρια.
Όσα έγιναν με τις προτάσεις που κατατέθηκαν επιβεβαιώνουν και τα περί μικροκομματικών παιχνιδιών. Το ΠΑΣΟΚ από τις 26 Ιουνίου, που άρχισαν στελέχη του να βλέπουν τη δικογραφία, μίλησε για προανακριτική. Πέρασαν περίπου τρεις εβδομάδες και κατέθεσε την πρότασή του για προανακριτική επιτροπή μόλις χθες υπό την πίεση των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για την κατάθεση πρότασης εξεταστικής προκειμένου να ερευνηθούν όλες οι πτυχές του ζητήματος των επιδοτήσεων στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα μέχρι σήμερα.
Μάλιστα, η πρόταση κατατέθηκε μετά από αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ που, σε συνεργασία αυτήν τη φορά με τη Νέα Αριστερά, πρόλαβε να βγει πιο μπροστά από το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη και με περισσότερες υπογραφές προκαλώντας και μια σοβαρή αναστάτωση στη Χαριλάου Τρικούπη που τώρα ανησυχεί μήπως στο επόμενο διάστημα χάσει και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που –ούτως ή άλλως– από σπόντα απέκτησε.
Ως προς το περιεχόμενο των προτάσεων, οι διαφορές δεν είναι μεγάλες. Και στις δύο περιπτώσεις επιχειρούνται νομικά άλματα για να εμπλέξουν τους δύο πρώην υπουργούς στην προσπάθεια να στηθεί ένα ακόμη σόου στη Βουλή και στα τηλεοπτικά πάνελ.
Το ερώτημα όμως που δεν έχει απαντηθεί αναφορικά με την αρνητική στάση των κομμάτων στην πρόταση για εξεταστική είναι αν τελικά φοβούνται κάτι για τις περιόδους που κυβέρνησαν. Όπως και να έχει, η ρελάνς της κυβέρνησης ανέδειξε κενά και προβλήματα, ενώ είναι βέβαιο πως μεταξύ των δύο αυτών κομμάτων θα υπάρξει νέος γύρος αντιπαράθεσης.
* To άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο»