Η έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου δείχνει με σαφήνεια ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου στους τομείς που εξετάζει. Επίσημα και βάσει των δεδομένων που κάθε χρόνο συγκεντρώνει και μελετά για όλες της χώρες-μέλη της ΕΕ καταγράφει τη βελτίωση που υπάρχει στη Δικαιοσύνη, τη διαφάνεια, την ελευθερία των ΜΜΕ και τη συνολική λειτουργία των θεσμών.
Ο πρωθυπουργός, στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του, επισημαίνει το γεγονός σημειώνοντας πως «η χώρα μας είναι ένα από τα 12 κράτη-μέλη που σημείωσαν πρόοδο σε όλες τις συστάσεις και ανάμεσα στα 15 με τις λιγότερες συστάσεις – μαζί με τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Πορτογαλία».
Και τονίζει: «Όχι, δεν ισχυριζόμαστε ότι όλα είναι τέλεια. Καμία δημοκρατία, σε καμία χώρα, δεν είναι τέλεια. Όμως, αναμφίβολα, δεν ισχύει και η εικόνα θεσμικής κατάρρευσης που περιγράφει η αντιπολίτευση για τη χώρα μας. Όχι. Η Ελλάδα προσπαθεί και σημειώνει σταθερή βελτίωση τα τελευταία χρόνια, έχοντας ικανοποιήσει πλήρως τρεις από τις συνολικά επτά συστάσεις που μας έχουν γίνει από το 2022 και σημειώνοντας σημαντική πρόοδο στις άλλες τέσσερις».
Ουσιαστικά η έκθεση αποτυπώνει το γεγονός πως οι παρεμβάσεις και οι μεταρρυθμίσεις πιάνουν τόπο. Αλλάζουν τη συνολική εικόνα και μάλιστα με ρυθμό ταχύτερο απ’ ό,τι άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Και αυτό εν αντιθέσει με όσα υποστηρίζουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οι οποίες επιχειρούν να δείξουν πως η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της ως προς το Κράτος Δικαίου.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε δήθεν εκθέσεις που δείχνουν τη χώρα μας να υπολείπεται σε θέματα δημοκρατίας και ελευθερίας του Τύπου αλλά και απόδοσης δικαιοσύνης από χώρες όπως η Ουγγαρία. Με δεδομένα που ουδείς γνωρίζει πώς συλλέγονται και με στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αρκεί να σημειωθούν περιπτώσεις χωρών με απολυταρχικά καθεστώτα και με πλήρη έλεγχο των μέσων ενημέρωσης που εμφανίζονται σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα.
Παρά το γεγονός αυτό, η αντιπολίτευση, που υιοθετεί τις εκθέσεις που βάλλουν κατά της χώρας, αυτή τη φορά απέφυγε να πάρει θέση. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να παρέμβουν μετά την ανάρτηση του πρωθυπουργού για να επιτεθούν στην κυβέρνηση. Δεν αμφισβητούν την έκθεση ευθέως, αλλά μιλούν για σκάνδαλα και επικαλούνται θεωρίες συνωμοσίας και αφηγήματα που τα ίδια τα κόμματα έχουν δημιουργήσει εμμένοντας σε μια καταστροφολογική τακτική ανάλογη με αυτή για την οικονομία, την πορεία της χώρας αλλά και την εξωτερική πολιτική.
Επικαλούνται τους πολίτες, αυτούς που στις δημοσκοπήσεις στέλνουν σαφή μηνύματα, αλλά δεν τα λαμβάνουν τελικά οι αποδέκτες...
* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο»