Η αντιπολίτευση είδε το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ ως ευκαιρία να προκαλέσει φθορά όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στη λογική του «πες πες, κάτι θα μείνει». ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα δείχνουν να εκτιμούν ότι η υπόθεση αυτή μπορεί να λειτουργήσει σωρευτικά, να προστεθεί δηλαδή στην επιχείρηση εργαλειοποίησης της τραγωδίας των Τεμπών.
Ακραίοι χαρακτηρισμοί, προσωπικές επιθέσεις και μια απέλπιδα προσπάθεια να μπει στο κάδρο των ευθυνών ο πρωθυπουργός. Από κοντά αναφορές στο σύνολο των βουλευτών και των στελεχών της κυβερνώσας παράταξης, στην ίδια λογική με αυτή της τραγωδίας των Τεμπών, αλλά και άλλων υποθέσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας χωρίς καν να αφορούν τη λειτουργία του κράτους και την κυβερνητική πολιτική.
Από το «δολοφόνοι» που είχε εκστομίσει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία μέχρι σήμερα έχουν ειπωθεί τα πάντα κατά του πρωθυπουργού, των στελεχών της κυβέρνησης και συνολικά των μελών της ΝΔ προκειμένου να αποδομηθεί το έργο που έχει γίνει και εξακολουθεί να γίνεται με έμμεσο τρόπο.
Η αντιπολίτευση έφτασε στο σημείο να επιχειρεί στο πρόσφατο παρελθόν να επιβληθούν ποινές στην Ελλάδα –για το κράτος Δικαίου, για παράδειγμα– μέσω της αφαίρεσης ευρωπαϊκών πόρων, ενώ τώρα εμφανίζεται να επιχαίρει για το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι παρόμοιο, δείχνοντας ότι αδυνατεί να καταλάβει τους λόγους για τους οποίους στις δημοσκοπήσεις δεν μπορεί από τη μία πλευρά να ανακάμψει και από την άλλη να προκαλέσει ανεπανόρθωτη πολιτική ζημιά στην κυβερνώσα παράταξη.
Η ουσία είναι ότι με όλα αυτά, με τη στάση τους και την τακτική τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιβεβαιώνουν όλους όσοι υποστηρίζουν ότι δεν διαθέτουν προτάσεις και προγραμματικό λόγο για να καταστήσουν εαυτόν –το καθένα μόνο του– ως μια εναλλακτική λύση διακυβέρνησης της χώρας και διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας.
Μέχρι σήμερα δείχνουν να επιλέγουν να είναι μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης. Σε κρίσιμα ζητήματα εμφανίζονται να πετούν πέτρες κινούμενα με μια κινηματική λογική. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «κλεφτοπόλεμο» και αυτή ίσως είναι μια αποτύπωση της εικόνας που διαμορφώνεται.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε την αποτυχία και έκλεισε τον ΟΠΕΚΕΠΕ προχωρώντας σε μια δραστική παρέμβαση. Τα υπόλοιπα κόμματα έχουν μείνει να κουνούν το δάχτυλο και να προετοιμάζουν νέες Προανακριτικές, παρότι γνωρίζουν ότι δεν προκύπτουν, τουλάχιστον με τα δεδομένα που έχουν γίνει γνωστά.
Οι πολίτες επιθυμούν λύσεις στα προβλήματα. Προτιμούν ίσως λύσεις πριν υπάρξουν προβλήματα. Σίγουρα δεν έλκονται στην πλειονότητά τους από μια λογική καταγγελιών χωρίς ένα διά ταύτα. Και ακόμη πιο σίγουρα δεν επιθυμούν την επαναφορά της τοξικότητας και του λαϊκισμού. Αυτά τα βίωσαν, όπως και τα αποτελέσματά τους στο πρόσφατο παρελθόν.
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο».