Ο πρωθυπουργός, τονίζοντας στη Θεσσαλονίκη ότι το 41% της κάλπης δεν αποτελεί διαβατήριο εφησυχασμού ή άλλοθι αλαζονείας, απευθύνθηκε κυρίως σε όσους πιστεύουν ότι έκλεισαν οι λογαριασμοί με το παρελθόν, όπως χαρακτηριστικά είπε: Θα προσθέταμε σε όλους εκείνους που θεωρούν ότι έκλεισαν τους λογαριασμούς με τη χειρότερη Αριστερά της Μεταπολίτευσης. Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης, βλέποντας τις αρρυθμίες που παρουσιάστηκαν, επανέλαβε για να το ακούσουν όλοι οι υπουργοί και τα στελέχη της κυβέρνησης ότι έχει «εντολή μεγάλων μεταρρυθμίσεων και αυτές θα κάνει».

«Αναμετριέμαι με τη συνείδησή μου», είπε σε κάποια στιγμή της ομιλίας του, ώστε να στείλει μήνυμα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. πως έχει επίγνωση του κλίματος που επικρατεί στη βάση και με αυτό τον τρόπο να τους διαβεβαιώσει ότι δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος, αλλά οι μεγάλες τομές που χρειάζεται το κράτος και απαιτούν συγκρούσεις ώστε να προχωρήσουν. Γι’ αυτό επέλεξε να κάνει μια κατεξοχήν πολιτική ομιλία, γνωρίζοντας ότι ο κεντροδεξιός ψηφοφόρος δεν ανέχεται και δεν συγχωρεί τις εσωκομματικές γκρίνιες.

Αντιλαμβανόμενος πως ένα φτέρνισμα γίνεται ανεμοστρόβιλος από συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, ξεκαθάρισε πως μια σύγχρονη φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη δεν μπορεί να ανεχθεί τα υπερκέρδη του προηγούμενου διαστήματος στην ιδιωτική οικονομία να μην έχουν ανταπόδοση στους εργαζομένους. Σε γενικές γραμμές ο πρωθυπουργός συνάντησε στη ΔΕΘ τον μεταρρυθμιστή Μητσοτάκη, δίνοντας το σύνθημα της πολιτικής αντεπίθεσης.