Δεν ξέρω γιατί αλλά αυτή η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να χαρακτηριστεί. Ούτε καν ως επιθεώρηση αν και πολλοί επιθεωρησιογράφοι έχουν κατεβάσει τα… μολύβια.

Για παράδειγμα τα όσα έγινε χθες στην Πολιτική Γραμματεία θύμισαν ένα παλιό ανέκδοτο. Μπαίνει που λέτε ένα πιστολέρο σε ένα σαλούν στην Άγρια Δύση, κοιτάζει δεξιά, κοιτάζει αριστερά βλέπει ότι τον παίρνει για μαγκιές και φωνάζει μόνος μου και όλοι σας ρε αν είστε άντρες.

Το ίδιο σκηνικό γίνεται για αρκετές ημέρες. Κανείς δεν αντιδρά. Κανείς δεν θέλει να μπλέξει. Ο πιστολέρο αισθάνεται κυρίαρχος της πόλης. Οπότε το συνεχίζει. Οι κάτοικοι και οι πελάτες συνεχίζουν να μιλούν.

Μπαίνει όμως μια ημέρα στο σαλούν, κοιτάζει δεξιά κοιτάζει στο βάθος κοιτάζει στο μπάρ και βλέπει έναν άλλο πιστολέρο. Τον μετράει από πάνω μέχρι κάτω, γυρνάει στους θαμώνες και φωνάζει: «Εγώ και αυτός και όλοι σας ρέ…»

Το παραπάνω ανέκδοτο μοιάζει με αυτά που έγιναν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Παύλος Πολάκης έθεσε θέμα ηγεσίας. Με σαφήνεια. Και άφησε, επίσης με σαφήνεια να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να είναι διεκδικητής της θέσης αυτής αν ανοίξει θέμα εσωκομματικής εκλογής.

Επί λέξη είπε, μεταξύ άλλων τα εξής:

«Με την κατάσταση που έχουμε αυτή τη στιγμή στο κόμμα μας δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε σοβαρή διεκδίκηση μεγάλης κυβερνητικής αλλαγής. Δυστυχώς παράγουμε πολύ περισσότερη παραπολιτική ύλη από πολιτική γραμμή. Είπα ότι πρέπει να περάσουμε από την ηθικολογία της συμπεριφοράς και τη θεωρητικολογία της απογειωμένης ιδεολογικοποίησης επί παντός επιστητού και επί οποιουδήποτε δικαιώματος πρέπει να περάσουμε σε μια σαφή ξεκάθαρη και συγκεκριμένη πολιτική γραμμή για να ρίξουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη με ένα πρόγραμμα λαϊκά κατανοητό, κοινωνικά αναγκαίο σε σύγκρουση με τη διαπλοκή που να φέρνει ελπίδα στη νέα γενιά.

Δυστυχώς η σημερινή μας ηγεσία απ' ό,τι βλέπω κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το εξασφαλίσει. Γι' αυτό χρειάζονται μεγάλες αλλαγές και σύντομα και όσο τουλάχιστον με αφορά θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ γι' αυτό».

Και τι απάντησε ο πρόεδρος Κασσελάκης, ο άνθρωπος που τον Φεβρουάριο δήλωνε «φέρτε μου έναν αντίπαλο και πάμε σε εκλογές» ως άλλος… πιστολέρο; Τα εξής:

«Σήμερα, στην Πολιτική Γραμματεία, την ώρα που ο κόσμος ανά τη χώρα αποδοκιμάζει τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του, κάποιοι φρόντισαν πάλι να δώσουν ανάσες στο καθεστώς Μητσοτάκη.

Δε μιλάω για τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος μίλησε σε πολιτική βάση, και για τον οποίο υπάρχει ανοιχτό το θέμα Λινού (που ήδη ερευνώ προσωπικά και θα αποφασίσω νηφάλια όταν θα έχω τα πλήρη στοιχεία). Θα συναντηθώ με τον Παύλο, όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα.

Μιλάω για την ανακοίνωση - αποχώρηση των 8 της Πολιτικής Γραμματείας που αυτοτοποθετούνται στους 87.

Μία ανακοίνωση και μια στάση λυπηρή και σίγουρα κατώτερη των περιστάσεων».

Για τον… άλλο πιστολέρο που βρέθηκε δηλαδή στο μπάρ ούτε λέξη. Αντιθέτως τοποθετήθηκε θυμίζοντας το «αυτός και εγώ και όλοι σας»…