Ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί το χάος μετά τα όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος με την παρέμβαση Πολάκη και το θέμα ηγεσίας που έθεσε, καθώς και με τις αποχωρήσει των μελών που ανήκουν στην ομάδα των «87», αποδεικνύεται ότι κεντρικός στόχος ήταν να δημιουργηθούν συνθήκες πίεσης προς τους υποψήφιους του ψηφοδελτίου Επικρατείας για να παραιτηθούν προκειμένου να εισέλθει ο Στέφανος Κασσελάκης στη Βουλή και να καταλάβει βουλευτική έδρα.
Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά το γεγονός ότι μετά το μπάχαλο η Πολιτική Γραμματεία –πλην των 8 που αποχώρησαν– εξέδωσε απόφαση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:
«Αυτές τις κρίσιμες στιγμές, είναι αναγκαία και απαραίτητη όσο ποτέ, η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέσα κι έξω από τη Βουλή, για να ανοίξει το συντομότερο δυνατόν ο δρόμος της ανατροπής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, και της μεγάλης προοδευτικής αλλαγής που χρειάζεται ο τόπος. Είναι αυτονόητο ότι η παρουσία του προέδρου του κόμματος στο ελληνικό κοινοβούλιο θα δυναμώσει τη φωνή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και θα συμβάλλει αποφασιστικά στη μεγάλη, αντιπολιτευτική προσπάθεια του κόμματος».
Και ναι μεν ως κρίσιμες στιγμές εννοεί τις πυρκαγιές και άλλα καταστροφολογικά, αλλά επί της ουσίας «κρίσιμες στιγμές» είναι αυτές που περνά ο υπό αμφισβήτηση από τον Παύλο Πολάκη αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Κρίσιμες είναι οι στιγμές για τον ΣΥΡΙΖΑ με τους «87» που απαριθμούν και 7 με 8 εν ενεργεία βουλευτές τους οποίους ο Στέφανος Κασσελάκης καλεί να απαντήσουν αν θέλουν να πάνε σε ένα κόμμα που σύμφωνα με τον ίδιο θα δημιουργηθεί.
Όπως και να έχει πάντως είναι σαφές ότι η Πολιτική Γραμματεία είχε στόχο να πιέσει τους υποψηφίους που προηγούνται του Στέφανου Κασσελάκη στη σχετική λίστα, ώστε να κάνει και αυτό το όνειρό του πραγματικότητα και όχι να δοθεί λύση στο θέμα των κομματικών μέσων και των απλήρωτων εργαζόμενων.
Διαφορετικά δεν περιλαμβάνεις στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας μια τέτοια αναφορά. Τη στιγμή μάλιστα που το κόμμα είναι ξεκάθαρα ένα βήμα πριν από τη διάσπαση.