Αυτό που συνέβη στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε το μπάχαλο που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επιβεβαίωσε ότι οδεύει προς μια νέα διάσπαση με τις εξελίξεις να αναμένονται ραγδαίες. Ανέδειξε όμως και κάτι ακόμη. Τον φόβο του Στέφανου Κασσελάκη για τον Παύλο Πολάκη. Έναν φόβο που πολλοί αναζητούν τους λόγους για τους οποίους υφίσταται.

Συγκεκριμένα, ο Παύλος Πολάκης έθεσε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ θέμα ηγεσίας. Ανοιχτά και με τον πλέον σαφή τρόπο. Αμφισβήτησε τον Στέφανο Κασσελάκη και την ικανότητά του να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Να κερδίσει δηλαδή τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και όμως ο αδιαμεσολάβητος πρόεδρος, ο Στέφανος Κασσελάκης, που δεν κάνει πίσω έκανε ότι δεν κατάλαβε. Είπε ότι ο Παύλος Πολάκης μίλησε… πολιτικά και ότι θα συναντηθεί μαζί του για να συζητήσουν. Ναι, όντως. Ο Παύλος Πολάκης μίλησε πολιτικά και πολιτικά του είπε πως δεν μπορεί να ηγηθεί του κόμματος και ως εκ τούτου πρέπει να γίνουν αλλαγές. Όχι να αλλάξει ο θυρωρός της Κουμουνδούρου. Ν΄ αλλάξει η ηγεσία που δεν μπορεί.

Δεν σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο αψύς Κρητικός. Και όχι μόνο δεν το σήκωσε, αλλά εμφανίστηκε διατεθειμένος να το πλύνει και να του το ξαναφορέσει, δείχνοντας ότι είναι διατεθειμένος να τσακωθεί με όλους, αλλά όχι με τον Παύλο Πολάκη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης γνωρίζει ότι ο Παύλος Πολάκης είναι το πρόσωπο που στηρίζει ο στρατός του ΣΥΡΙΖΑ. Οι φανατικοί οπαδοί. Τα συριζοτρόλ και όλοι όσοι μπαίνουν μπροστά για το κόμμα. Γνωρίζει ότι αν κηρυχθεί πόλεμος κανείς δεν γνωρίζει ποιος θα είναι νικητής ή μάλλον κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιο θα είναι το πολιτικό του μέλλον.

Και τι έκανε; Την έπεσε στους 87 της ομάδας που απαρριθμεί 8 μέλη στην Πολιτικής Γραμματείας, γνωρίζοντας πως αν τραβήξει την κόντρα στα άκρα μπορεί να βρεθεί ακόμη και να χάνει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θεσμικά. Βέβαια στην περίπτωση αυτή, αν επανακάμψει ο Παύλος Πολάκης θα έχει τη δυνατότητα να κρατήσει το κόμμα, όποιο κομμάτι του απομείνει.

Αυτά που είπε για τους 87 ήταν χοντρά. Τους έδειξε με το δάχτυλο υποστηρίζοντας πως είναι έτοιμοι να πάνε σε άλλο κόμμα. Σε ένα κόμμα που στήνεται σύμφωνα με τον ίδιο αφήνοντας ενδεχομένως αιχμές ακόμη και για τον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να μιλά για ένα κόμμα που δεν έχει γίνει «και περιμένουν το σήμα ώστε να αποχωρήσουν ομαδικά στο όνομα μιας διαπλεκόμενης νεφελώδους Μεγάλης Κεντροαριστεράς».

Σε κάθε περίπτωση, τα ωραία τώρα ξεκινούν στον ΣΥΡΙΖΑ.