Ο Στέφανος Κασσελάκης άνοιξε μόνος του την πόρτα της αμφισβήτησής του. «Έβαλε τα χεράκια του κι έβγαλε τα ματάκια του» κατά το κοινώς λεγόμενο. Η προσπάθεια… αιφνιδιασμού των εσωκομματικών αντιπάλων στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία για τον ίδιο. Η πύρρειος νίκη του Νίκου Παππά ήταν ακριβώς αυτό που ορίζεται πύρρειος νίκη, δηλαδή μια καταστροφική νίκη πριν από την κατάρρευση και την ήττα.
Ο δρόμος μπροστά δεν είναι πλέον ανηφορικός. Είναι δρόμος χωρίς προορισμό. Ο Στέφανος Κασσελάκης «έχασε» την Κοινοβουλευτική Ομάδα του δίνοντας το δικαίωμα στην ομάδα των «87» να κάνει λόγο για «πρόεδρο χωρίς πλειοψηφία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα» εξαιτίας του αποτελέσματος που πέτυχε ο σύμμαχος και εκλεκτός του Νίκος Παππάς.
Επί της ουσίας, είναι όπως το περιγράφουν οι «87» του ΣΥΡΙΖΑ, που μάλλον βλέπουν τον αριθμό των βουλευτών που μετέχουν σε αυτήν την ομάδα ν’ ανεβαίνει σε βαθμό ανησυχητικό για τον πρόεδρο Στέφανο και τον πρόεδρο Νίκο. Και αυτό διότι ο Νίκος Παππάς στην ψηφοφορία που έγινε ως προς την εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη για αλλαγή προέδρου στην ΚΟ του κόμματος έλαβε 17 ψήφους επί 33 παρόντων στη συνεδρίαση.
Αυτό βέβαια δίνει το δικαίωμα στους κασσελίστας και τους νικοπαππικούς να υποστηρίζουν πως κέρδισαν και να μιλούν για… πλειοψηφία. Είναι όμως έτσι; Ο Νίκος Παππάς όντως πήρε 17 ψήφους επί 33 παρόντων βουλευτών. Απέναντί του όμως στάθηκαν ανοιχτά 12 βουλευτές που είπαν όχι στην πρόταση Κασσελάκη. Και είναι περισσότεροι από τους 7 –κατ΄ άλλους 8– που είχαν ενταχθεί στην ομάδα των «87».
Δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχουν και 4… πόντιοι πιλάτοι. Που δεν είπαν «όχι» στον Νίκο Παππά, δεν είπαν όμως και «ναι» και ως εκ τούτου οι ψήφοι καταμετρώνται στην άλλη πλευρά. Αν τον ήθελαν θα είχαν πει εξαρχής «ναι». Ίσως κράτησαν στάση… αναμονής, ίσως δεν ήθελαν να βάλουν το χέρι στη φωτιά, αν και τα τρολ θα τους συμπεριλάβουν και αυτούς. Και πάλι δεν βρίσκονται μαζί με τους 17. Άρα απέναντι στον Νίκο Παππά βρέθηκαν 16 βουλευτές.
Πάμε όμως τώρα να δούμε και κάτι άλλο. Συνολικά μετά τη διαγραφή Πολάκη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 35 βουλευτές. Βρέθηκαν στη συνεδρίαση 33, άρα έλειπαν 2. Ο ένας είναι ο Όθωνας Ηλιόπουλος που έχει παραιτηθεί και ο άλλος ο Αλέξης Τσίπρας που δεν πατά το πόδι του στις συνεδριάσεις για να μην… επηρεάζει τους άλλους.
Με όλα όσα έχουν γίνει, με τον Στέφανο Κασσελάκη να έχει ξεθάψει το τσεκούρι του πολέμου και να χτυπά τον Αλέξη Τσίπρα, αφήνοντας να εννοηθεί πως υπήρξε κακοδιαχείριση στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ότι κυκλοφορούσε μαύρο χρήμα, αλλά και όσα έχει πει μέχρι τώρα, υπάρχει περίπτωση να αποδεχόταν την πρόταση αλλαγής του Σωκράτη Φάμελλου;
Μάλλον όχι, ε; Τώρα αν η συνεδρίαση γινόταν την Παρασκευή για παράδειγμα και είχε ορκιστεί η Πόπη Τσαπανίδου στη θέση του Όθωνα Ηλιόπουλου λέτε να έλεγε ναι στην πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη; Πόσο πιθανό είναι αυτό; Πολύ, λίγο, καθόλου που λένε και στις δημοσκοπήσεις.
Για να δούμε τώρα, 16 οι… απέναντι στον Νίκο Παππά και κυρίως στον Στέφανο Κασσελάκη –12 όχι, 4 παρών– και μία η Τσαπανίδου 17. Και ένας ο Αλέξης Τσίπρας 18. Θα πει κανείς η ψηφοφορία έγινε, το αποτέλεσμα καταγράφηκε και ο Νίκος Παππάς είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Αλήθεια είναι αυτό. Επί της ουσίας, όμως, τι ακριβώς γίνεται;