Το τέλος της επεισοδιακής συνεδρίασης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έφερε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χωρισμένο στα δύο, δίνοντας αναιμική πλειοψηφία στον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος πλέον αμφισβητείται ανοιχτά μέσα από την ίδια την Κοινοβουλευτική Ομάδα. 

Ειδικότερα, η ισχνή νίκη του Στέφανου Κασσελάκη στην ΚΟ είναι με 17 υπέρ, 12 κατά και 4 παρών, δίνοντας του οριακή πλειοψηφία μεταξύ των βουλευτών.

Συγκεκριμένα με 17 ψήφους πέρασε η εισήγηση Κασσελάκη στην ΚΟ, με τα «όχι» και τα λευκά να είναι συνολικά 16 (12 όχι και τέσσερα παρών).

Πώς ψήφισε η ΚΟ:

Γεροβασίλη όχι
Γιαννουλης όχι
Δούρου ναι
Ζαμπάρας παρών
Θρασκιά ναι
Καλαματιανός όχι
Κασιμάτη ναι
Κεδίκογλου όχι
Κόκκαλης ναι
Κοντοτόλη όχι
Λινού όχι
Μάλαμα ναι
Μαμουλακης παρών
Μεικοπουλος ναι
Μπάρκας όχι
Νοτοπουλου όχι
Ξανθόπουλος όχι
Παπαηλιού παρών
Παναγιωτόπουλος όχι
Πάππας ναι
Παππάς ναι
Πουλου ναι
Σαρακιώτης ναι
Τζάκρη ναι
Φαμελλος όχι
Χρηστίδου ναι
Ψυχογιός όχι

Ο νυν πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος Σωκράτης Φάμελος αμφισβήτησε συνολικά τον πρόεδρο του κόμματος και ζήτησε να καταψηφιστεί η εισήγησή του στο σύνολό της.

Νωρίτερα, ο Σωκράτης Φάμελλος είχε ξεκαθαρίσει πως αρνείται να παραιτηθεί από πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και ζητούσε να του γίνει μομφή από τους βουλευτές του κόμματος, ανεβάζοντας κατακόρυφα την ένταση στο εσωτερικό του κόμματος. Στη συνέχεια, ωστόσο, δεν επέμεινε να του γίνει πρόταση μομφής, αλλά μόνο να καταψηφιστεί στο σύνολό της η πρόταση Κασσελάκη (συμμετέχει στη συνεδρίαση μέσω Zoom) για το νέο προεδρείο της ΚΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σωκράτης Φάμελλος, κατά την τοποθέτηση του, ανέφερε πως η πρόταση αυτή «μας οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια», προσθέτοντας ότι τα πραγματικά προβλήματα δεν κουκουλώνονται με αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις. Όπως παρατήρησε, η ΚΟ εδώ και 11 μήνες λειτουργεί με ενότητα και ομοψυχία.Έχει παράξει σπουδαίο κοινοβουλευτικό έργο. Η ΚΟ δεν είναι το πρόβλημα, επισημαίνοντας, κατά πληροφορίες, ότι η πρόταση για την αντικατάσταση του, αντί να διορθώσει τα λάθη και να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα.

Η απάντηση Φάμελλου

«Η πρόταση αυτή μας οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια. Τα πραγματικά προβλήματα δεν κουκουλώνονται με αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις. Η ΚΟ εδώ και 11 μήνες λειτουργεί με ενότητα και ομοψυχία. Έχει παράξει σπουδαίο κοινοβουλευτικό έργο.

Η ΚΟ δεν είναι το πρόβλημα. Η πρόταση αντί να διορθώσει τα λάθη και να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. Δεν παραιτούμαι. Να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό λειτουργίας της ΚΟ. Να τεθεί σε μυστική ψηφοφορία η πρόταση μομφής εναντίον μου».

Νωρίτερα, τον Νίκο Παππά είχε προτείνει για επικεφαλής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης, με προφανή στόχο να ελέγξει τους συσχετισμούς στην Κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Παύλος Πολάκης έχει προαναγγείλει ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής, ώστε να ξεκινήσουν διαδικασίες για την εκλογή προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επίσης, ανακοίνωσε ριζικές αλλαγές στο Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έκανε επιλογές από τον κύκλο των θερμών υποστηρικτών του.

Νέοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ορίζονται οι:

Γιάννης Σαρακιώτης
Νίνα Κασιμάτη και
Γιώργος Γαβρήλος

Αντικαθιστώντας τους:

Νίκο Παππά
Θεόφιλο Ξανθόπουλο και

Διονύση Καλαματιανό

Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Βασίλης Κόκκαλης

Συντονίστρια ΕΠΕΚΕ, Γιώτα Πούλου.

Αναπληρώτρια συντονίστρια ΕΠΕΚΕ, Ραλλία Χρηστίδου.

Η διαφωνία

Σημειωτέον ότι ο Σωκράτης Φάμελλος είχε διαφωνήσει ανοιχτά με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟΕΣ τον περασμένο Ιούλιο, όταν τέθηκε θέμα αναβολής του Συνεδρίου του Οκτωβρίου.

Επιπλέον, το όνομα του Σωκράτη Φάμελλου ακουγόταν έντονα σε περίπτωση που άνοιγε κούρσα διαδοχής του σημερινού Προέδρου, μετά από κατάθεση πρότασης μομφής.

Αντιπαραθέσεις

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε ανάμεσα στον Πρόεδρο της ΚΟ, Σωκράτη Φάμελλο και τον βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξανδρο Αυλωνίτη. «Εγώ διαφωνούσα με τον Κασσελάκη από την πρώτη εβδομάδα», φέρεται να είπε, ανάμεσα στα άλλα, ο κύριος Φάμελλος.

Τότε, «αφού διαφωνούσες, γιατί δεν το είπες; Αν από τη μία έχουμε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο του κόμματος, και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να διαφωνούν, κάποιος θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί» ανταπάντησε σε έντονο ύφος ο κ.Αυλωνίτης, «δείχνοντας» πως έπρεπε να είχε παραιτηθεί νωρίτερα ο Σωκρατης Φάμελλος από τη θέση του Προέδρου της ΚΟ.

«Δεν μιλάει κανείς για ανεπάρκεια του Σωκράτη. Όμως, πρέπει να καταλάβει ότι αντλεί τη νομιμοποίηση του από τον εκλεγμένο πρόεδρο» φέρεται να τόνισε, κατά την τοποθέτηση του και ο Βουλευτής Αργολίδας, Γιώργος Γαβρήλος.

Διακοπή της συνεδρίασης και αναβολή της ψηφοφορίας φέρεται να ζήτησε, κατά την τοποθέτηση του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βουλευτης Ανατολικής Αττικής, Γιώργος Καραμέρος.

Αν παμε σε ψηφοφορια σήμερα, θα διαλυθουμε ή θα διχαστούμε ετι περαιτέρω, φέρεται να ανέφερε κατά την τοποθέτηση του, προτείνοντας, κατά πληροφορίες, διακοπή της συνεδριασης της Κ.Ο και συνεδρίαση του εκτελεστικου γραφείου με την σύνθεση που προβλεπει το καταστατικό, αλλά και με φυσική παρουσία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμενου να βρεθει συναινετικη λυση.

Αναβολή ζήτησε και ο Συμεών Κεδίκογλου, ωστόσο, στελέχη της πλευράς Κασσελάκη απαντούσαν ότι η ψηφοφορία δεν πρόκειται να αναβληθεί.
Θα ψηφίσουν 33 από τους 35, καθώς απουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας και δεν έχει δικαίωμα ψήφου ο Όθωνας Ηλιόπουλος, ο οποίος, ωστόσο, παρακολουθεί την συνεδρίαση. Επίσης, μέσω zoom θα ψηφίσουν οι Θεόφιλος Παπαδόπουλος, Καλλιόπη Βέττα και Ευάγγελος Αποστολάκης.

Βαριές κουβέντες από Νοτοπούλου

Σήμερα έπρεπε να συζητάμε για τη ΔΕΘ και η εισήγηση είναι για το πως θα διαλυθούμε, φέρεται να τόνισε κατά την τοποθέτηση της στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η Κατερίνα Νοτοπουλου.

Ως ΚΟ δεν αφήσαμε καρφίτσα να πέσει κάτω από όσα κάνει η ΝΔ, εμείς κανουμε στην πραγματικότητα και την παραγωγή θέσεων, η ΚΟ ήταν η μόνη που λειτουργούσε ενωμένη

Μήνες τώρα, η παραγωγή πολιτικού έργου επισκιάζεται μονίμως από την παραγωγή εσωστρέφειας και παραπολιτικής, ανέφερε, κατά πληροφορίες, η Βουλευτής Θεσσαλονίκης, συμπληρώνοντας πως «όλα όσα συνέβησαν μεχρι σήμερα ήταν αποκλειστικά επιλογές προέδρου: ΝΑΤΟ ιερη συμμαχια, αντικοινοβουλευτικος λόγος, ευρωεκλογες με ποθεν έσχες».

Στοχοποίηση μας και αναρτήσεις αοριστης καταδίκης δεν σημαίνουν τίποτα όταν στοχοποιούμαστε συστηματικά από την ηγετική ομάδα, συνέχισε η ίδια.

Για την Πολιτική Γραμματεία, υποστήριξε πως τα κόμματα που λειτουργούν δημοκρατικά ανέχονται τη διαφωνια, ο πρόεδρος κανει αναρτήσεις και βίντεο περιγράφοντάς μας ως υπονομευτες και μιλά για την ενότητα προοδευτικού χώρου ως σχεδιο διαπλοκης, δείχνοντας την πόρτα της εξόδου.

Εκτιμώ και αγαπώ τους συντρόφους που προτάθηκαν να μπουν προεδρείο αλλά τους καλώ να μη δεχτούν για να σώσουμε την συνοχή και την αξιόπρέπεια της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο προεδρος να αποσύρει την πρότασή του αλλιώς να πάμε σε κάλπη, κατέληξε η κυρία Νοτοπουλου..

Ακρίτα υπέρ Κασσελάκη

H Έλενα Ακρίτα πρότεινε ο Σωκράτης Φάμελλος να διευκολύνει τη διαδικασία, αναθεωρώντας τη θέση του, ενώ ο Όθωνας Ηλιόπουλος υποστήριξε την πρόταση των Γιώργου Καραμέρου και Συμεών Κεδίκογλου για αναβολή της διαδικασίας.